• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izdienas pensiju turpmāko administrēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2009., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Īrijas vēstnieka atvadu vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

27.08.2009., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izdienas pensiju turpmāko administrēšanu

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 25.augustā pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda bažas, vai, centralizējot visu pensiju izmaksu vienā institūcijā, arī turpmāk tiks nodrošināta savlaicīga izdienas pensiju piešķiršana un izmaksa.

 “Ieviešot vienotu izdienas pensiju administrēšanu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kļūtu par vienīgo iestādi, kas piešķir un izmaksā visas izdienas pensijas. Deputāti ir nobažījušies, vai aģentūras rīcībā būs visi nepieciešamie resursi, lai tik īsā laikā samērotu dažādās izdienas pensiju aprēķināšanas metodikas un veiktu attiecīgos grozījumus tiesību aktos,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Patlaban izdienas pensiju piešķiršanu veic astoņas institūcijas – Aizsardzības ministrija, Kultūras ministrija, Iekšlietu ministrija, Ģenerālprokuratūra, Satversmes aizsardzības birojs, Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kas piešķir, aprēķina un izmaksā pensijas, piemērojot atšķirīgu izdienas stāža, tiesību noteikšanas un pensijas apmēra noteikšanas kārtību.

2009.gadā izdienas pensiju saņem vairāk nekā 8400 personu, un ik gadu vidēji tiek piešķirtas 1070 jaunas izdienas pensijas. Vienota administrēšana nodrošinātu labāku kontroli gadījumos, kad izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts. Turklāt izdienas pensijas vietā piešķirot cita veida pensiju, personai būtu jāvēršas tikai vienā institūcijā, norādīja atbildīgās amatpersonas.

 “Pašlaik izdienas pensiju administrējošās institūcijās ar šo jautājumu nodarbojas teju desmit cilvēki, savukārt ar valdībā apstiprināto plānu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izdienas pensiju piešķiršanu un uzturēšanu veiks tikai trīs cilvēki. Tomēr joprojām nav skaidrs, kā tiks nodrošināts vienots pensiju aprēķins,” atzina komisijas priekšsēdētāja.

 “Ja Labklājības ministrija apliecina, ka varēs paveikt šo darbu un desmit cilvēku darbu turpmāk veiks trīs cilvēki, tas ir tikai apsveicami. Tomēr vissvarīgāk ir nodrošināt, lai izdienas pensijas tiktu aprēķinātas un izmaksātas laikus,” uzsvēra deputāts Andris Bērziņš.

Valdībā apstiprinātais plāns paredz līdz 2010.gada 1.februārim veikt grozījumus visos izdienas pensiju piešķiršanu reglamentējošajos normatīvajos aktos, savukārt no 2011.gada 1.janvāra sākt vienotu izdienas pensiju administrēšanu visās iepriekšminētajās institūcijās, izņemot Satversmes aizsardzības biroju.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!