• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu finanšu ministru sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2009., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196435

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Igaunijas tautai sakarā ar karavīru bojāeju

Vēl šajā numurā

25.08.2009., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu finanšu ministru sanāksmi


 

21.augustā finanšu ministrs Einars Repše Baltijas valstu finanšu ministru sanāksmē Tallinā tikās ar Igaunijas finanšu ministru Jirgenu Ligi un Lietuvas finanšu ministri Ingridu Šimonīti. Tikšanās laikā ministri apsprieda Baltijas valstu reģionam aktuālākos jautājumus – ekonomisko situāciju un tās attīstības prognozes, valstu finanses šogad un nākamgad, kā arī nodokļu politikas harmonizāciju Baltijas valstīs.

Finanšu ministrs E.Repše sanāksmē ministrus informēja par 16.jūnijā pieņemtajiem budžeta grozījumiem un aktuālo makroekonomiskās attīstības scenāriju. Tas saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem – Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu, kā arī ar vietējiem partneriem – Latvijas Banku un Ekonomikas ministriju – un 2009.gadā paredz iekšzemes kopprodukta samazinājumu par 18% salīdzināmajās cenās.

Finanšu ministrs Einars Repše prognozēja: “Latvijas ekonomika sāks stabilizēties 2010.gadā, vēl gadu vēlāk tiek prognozēta neliela izaugsme, savukārt 2012.gadā tautsaimniecība sasniegs savu ilgtermiņa izaugsmes potenciāla līmeni un stabilu pieaugumu.”

Sanāksmē E.Repše arīdzan norādīja: “Šobrīd Latvijas tautsaimniecība piedzīvo zemākos pieauguma tempus ekonomikā kopumā. Taču jau šobrīd ir pirmie pozitīvie signāli, kas liecina, ka vidējā termiņā Latvijas tautsaimniecība varētu atgriezties uz izaugsmes ceļa, tā, piemēram, ir vērojamas pozitīvas tendences maksājumu bilancē – tekošā konta pārpalikums gada pirmajos četros mēnešos pirmo reizi desmitgadē ir pozitīvs.”

Makroekonomiskais scenārijs paredz, ka Latvijas tautsaimniecība sāks atkopties 2010.gada pēdējā ceturksnī, kam par pamatu būs šogad un 2010.gadā notikušās strukturālās pārmaiņas valsts tautsaimniecībā. Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm uzdots veikt strukturālās reformas, paredzot izmaiņas to īstenotajās nozaru politikās, veicot struktūru optimizēšanu – padotības iestāžu apvienošanu, reorganizēšanu, pievienošanu vai likvidēšanu, kā arī nodrošinot strādājošo skaita samazināšanu. Pieaugot visas tautsaimniecības konkurētspējai, Latvijas tautsaimniecībai tiks pavērtas iespējas atgūt savu potenciālo izaugsmi, izmantojot ārējās tirdzniecības kanālus.

Finanšu ministrs E.Repše vērsa īpašu kolēģu uzmanību uz to, ka šobrīd Finanšu ministrijā norit intensīvs darbs pie 2010.gada valsts budžeta bāzes izdevumu izvērtēšanas, organizējot tikšanās ar ministriju un citu centrālo valsts iestāžu, valdības koalīcijas partiju, Latvijas Bankas un sociālo partneru deleģētajiem pārstāvjiem. Plānots arī analizēt un vērtēt pēc nozīmības ministriju un citu centrālo valsts iestāžu veiktās funkcijas atbilstoši katras funkciju izpildes būtībai, sniegto pakalpojumu apjomam un saņēmējiem, kā arī norādītajiem riskiem.

Laikā, kad pasaule piedzīvo ekonomikas un finanšu krīzi, trīs Baltijas valstis, Latvija, Igaunija un Lietuva, cīņā ar ekonomikas recesiju ir pieņēmušas līdzīgus izaicinājumus un veikušas pasākumus ekonomikas stabilizēšanai, samazinot budžeta izdevumus, ierobežojot budžeta deficītu, veica fiskālo konsolidāciju, pārskatot nodokļu politiku. Tā kā šīs valstis skar līdzīgas problēmas, kopīgās diskusijās ir iespējams rast jaunus risinājumus Baltijas valstu tautsaimniecības attīstības veicināšanai nākotnē.

Baltijas valstu finanšu ministru tikšanās ir regulārs ikgadējs pasākums, kurš rotācijas kārtībā tiek organizēts kādā no Baltijas valstīm. 2007.gadā pasākums notika Rīgā.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!