• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrs: Par kultūrizglītības sistēmas saglabāšanas nepieciešamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.2009., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196367

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas atalgojumu

Vēl šajā numurā

21.08.2009., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrs: Par kultūrizglītības sistēmas saglabāšanas nepieciešamību


 

14.augustā notika Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijas rīkotais ārkārtas forums, kurā tika nolasīta kultūras ministra Inta Dāldera uzruna. Tajā viņš uzsver Latvijas kultūrizglītības sistēmas lielo nozīmi talantu attīstībā, kas ir priekšnosacījums uz radošumu un zināšanām balstītas ekonomikas veidošanai nākotnē.  

 “Nav šaubu, ka kultūrizglītība ir unikāla vērtība, tā ir Latvijas bagātība,” teikts ministra uzrunā. “Pašvaldību 145 mākslas un mūzikas skolas dod iespēju mācīties un uzplaukt faktiski katram jaunajam talantam visā Latvijā. Mūzikas skolas palīdz uzturēt dzīvu dziesmu svētku unikālo tradīciju, tāpat tajās pirmos soļus ir spēruši pasaules slavu ieguvuši latviešu mūziķi – no Elīnas Garančas līdz Andrim Nelsonam.”

Šajā kontekstā būtiski ir pārliecināt sabiedrību par kultūrizglītības sistēmas saglabāšanas nepieciešamību, ko ne visi, pat valdības līmenī, šobrīd apzinās un izprot. Kultūras ministrs atgādināja, ka “Finanšu ministrija vēl pirms dažiem mēnešiem vēlējās atņemt visu naudu mūzikas skolām, argumentējot aptuveni šādi – kamēr ir krīze, šī elitārā izglītība var arī pagaidīt uz labākiem laikiem”.

Kultūras ministrijai izdevās panākt, ka finansējums – kaut nepietiekams – bet tomēr šogad tiek saglabāts. Minimālais finansējums pašvaldību mākslas un mūzikas skolām nākamgad ir astoņi miljoni latu, liecina KM sadarbībā ar Kultūras un radošās industrijas izglītības centru veiktie aprēķini.

 “Kultūras ministrija ir apņēmības pilna cīnīties par šiem astoņiem miljoniem latu nākamā gada budžetā, taču mums vajadzēs jūsu palīdzību!” nozares pārstāvjiem norādīja kultūras ministrs Ints Dālderis. “Ļoti svarīgi ir skaidrot sabiedrībai, medijiem un politiķiem kultūrizglītības nozīmi – nevajadzētu ļaut dominēt viedoklim, ka kultūrizglītība var pagaidīt, kamēr mēs atrisinām, piemēram, problēmas slimnīcu nozarē. Šāds pretnostatījums ir kļūdains un pilnīgi nepieņemams. Astoņi miljoni, protams, ir liela nauda, taču valdībai būs jāsaprot, ka runa ir par gandrīz 25 tūkstošiem bērnu, kas pašvaldību skolās mācās mūziku un mākslu. Mēs vienkārši nedrīkstam ļaut šai krīzei iznīcināt vienu no Latvijas lielākajām bagātībām – pasaules mērogā unikālu kultūrizglītības sistēmu, bez kuras nav iedomājama Latvijas nacionālā valsts un mūsu nākotne modernā pasaulē.”

Ministrs arī aicina aizdomāties, kā valsts atdos aizņēmumus Starptautiskajam valūtas fondam un citiem donoriem, ja mums nebūs radošu un izglītotu cilvēku, kas varēs radīt tādus produktus, ar kuru palīdzību Latvija varēs pelnīt. “Mēs neesam valsts, kura varēs konkurēt ar lētu darbaspēku – Latvijai ir nepieciešami cilvēki, kas pelna ar savu prātu un radošumu,” norādīja Ints Dālderis.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!