• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 18.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2009., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196257

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 13.augustā

Vēl šajā numurā

19.08.2009., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 18.augustā


 

FM: Par grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli”

18.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē izskatīti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”. Grozījumi paredz samazinātus kvantitatīvos ierobežojumus tabakas izstrādājumu ievešanai ceļotājiem, kas Latvijā iebrauc no trešajām valstīm.

Finanšu ministrs Einars Repše norāda: “Valsts ieņēmumu dienests ir veicis pētījumu par riskiem, kas saistīti ar fizisko personu ievesto akcīzes preču daudzumu no trešajām valstīm. Ir konstatēts, ka gada laikā fiziskās personas valstī var ievest virs 200 miljoniem cigarešu. Gadījumi, kad fiziskas personas valsts ārējo robežu ar Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku šķērso četras un vairāk reizes nedēļā, ir klasificējami kā augsts risks attiecībā uz nelikumīgu komercdarbību, jo ievestās akcīzes preces, visticamāk, tiek ievestas nevis personīgajam patēriņam, bet gan nelikumīgai tirdzniecībai bez akcīzes nodokļa nomaksas.”

FM rosina ar grozījumiem likumā samazināt tabakas izstrādājumu apjomu, kas atbrīvots no akcīzes nodokļa nomaksas, ja fiziskā persona to personīgajā bagāžā Latvijā ieved no ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, līdz 40 cigaretēm, 20 cigarillām, 10 cigāriem vai 50 g smēķējamās tabakas.

Līdz šim ar akcīzes nodokli neapliekamais preču apjoms bija 200 cigaretes, 100 cigarillas, 50 cigāri vai 250 g smēķējamās tabakas ar nosacījumu, ka šāda preču ievešana nav komerciāla. Saskaņā ar likumu par akcīzes nodokli ievestajam akcīzes preču apjomam ir jābūt paredzētam fiziskās personas personīgai vai ģimenes lietošanai.

Tāpat grozījumi likumā paredz fizisko personu ievestās akcīzes preces atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa tikai tad, ja preces tiek ievestas ne biežāk kā vienu reizi diennaktī. Diennakts nosacījumu plānots iekļaut, lai ierobežotu atkārtotu akcīzes preču, kas atbrīvotas no akcīzes nodokļa, ievešanu vienas diennakts laikā.

Pamatojoties uz veiktajiem aprēķiniem tikai par augsta nelikumīgas komercdarbības riska gadījumiem, tiek lēsts, ka šādu likuma izmaiņu rezultātā valsts budžeta ieņēmumi no akcīzes preču nodokļa varētu palielināties par 3,3 miljoniem latu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par pašvaldību darbību no 2009. līdz 2012.gadam

Ministru kabinets 18.augustā atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto likumprojektu “Par pašvaldību darbību no 2009.gada līdz 2012.gadam”, kas ierobežota finansējuma apstākļos pašvaldībām ļaus koncentrēties uz būtiskākajām prioritātēm, sniedzot atbalstu iedzīvotājiem.

 “Pašvaldībām valsts ir deleģējusi atbildību par vairākām iedzīvotājiem svarīgām jomām, piemēram, izglītība un sociālā palīdzība, tāpēc pašvaldībām jābūt tiesībām atbildīgi lemt, vai atsevišķus citus uzdevumus, kas šajā ekonomiskajā situācijā iedzīvotājiem nav tik būtiski, var pildīt daļēji vai arī uz laiku nolikt malā. Aicinu pašvaldības būt atbildīgām un koncentrēties uz galveno, nodrošinot iedzīvotājiem izglītību, sociālo aprūpi un drošību,” norāda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Jaunais likumprojekts nosaka kārtību, kādā pašvaldības līdz 2012.gada 31.decembrim pilda atsevišķas funkcijas, uzdevumus un pienākumus, samērojot tos ar pašvaldību rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem. Ja pašvaldības budžeta iespējas būs ierobežotas un tā būs ieviesusi visus nepieciešamos taupības pasākumus, tostarp samazinājusi izdevumus atlīdzībai, pašvaldības dome varēs pieņemt saistošos noteikumus par likumā vai Ministru kabineta noteikumos noteiktās funkcijas, uzdevuma vai pienākuma izpildi tās noteiktajā apmērā.

Saistošajos noteikumos pašvaldība noteiks kārtību, kādā pildāma attiecīgā funkcija, uzdevums un pienākums, lai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām nodrošinātu savu funkciju veikšanu vietējo iedzīvotāju interesēs.

Saistošie noteikumi republikas pilsētām būs jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, savukārt novada domes saistošie noteikumi būs jāpublicē vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā un jāizliek redzamā vietā pašvaldības domes ēkā un pagastu vai pilsētu pārvaldēs. Saistošie noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā vai bezmaksas izdevumā, ja saistošajos noteikumos nav noteikts vēlāks spēkā stāšanās laiks.

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!