• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atverot padomdevēju – Pašvaldības deputāta rokasgrāmatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2009., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot pirmo Namībijas vēstnieci Latvijā

Vēl šajā numurā

19.08.2009., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atverot padomdevēju – Pašvaldības deputāta rokasgrāmatu


 

ROKASGRAMATA.JPG (38338 bytes)18.augustā Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) tika atvērta LPS un Eberta fonda kopīgi izdotā Pašvaldības deputāta rokasgrāmata. Šādu rokasgrāmatu LPS izdod pēc katrām pašvaldību vēlēšanām.

 “Šī rokasgrāmata ir kā konspekts, kurā pašvaldību deputātiem ieskatīties, lai zinātu pašu būtiskāko par katru konkrēto jautājumu un rastu padomu, kur meklēt sīkāku informāciju,” rokasgrāmatas ievadā raksta LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

 “Pašvaldību loma Latvijā ir efektīvas, demokrātiskas, tiešas un uz sabiedrības vajadzībām orientētas valsts varas forma, kas veido un uztur atgriezenisko saikni ar iedzīvotājiem, tātad principā nodrošina to, ka katra iedzīvotāja balss ir saklausāma t.s. lielajā politikā,” saka Frīdriha Eberta fonda koordinators Baltijas valstīs Hermanis Buncs. “Mūsdienās visā Eiropā pilsoņi zaudē interesi par varas īstenošanu savā dzīves vietā. Pašvaldību uzdevums ir atrast zaudēto interesi un to stiprināt. Tāpēc mēs regulāri atbalstām pašvaldību iniciatīvas un veicinām jaunievēlēto deputātu kompetences celšanu.”

Rokasgrāmatā jaunievēlētos pašvaldību deputātus un priekšsēdētājus uzrunā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, labklājības ministrs Uldis Augulis, vides ministrs Raimonds Vējonis, ekonomikas ministrs Artis Kampars, iekšlietu ministre Linda Mūrniece, tieslietu ministrs Mareks Segliņš, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un kultūras ministrs Ints Dālderis.

Pašvaldības deputāta rokasgrāmatas atvēršanā LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzsvēra, ka šādas rokasgrāmatas izdošanas mērķis ir sniegt palīdzīgu roku jaunievēlētajiem pašvaldību deputātiem, palīdzot apjaust pašvaldības galvenās funkcijas un darba aspektus. Frīdriha Eberta fonda Latvijas biroja vadītājs Deniss Hanovs atzīmēja, ka fondam sadarbība ar pašvaldībām un ar LPS ir ļoti svarīga, un izteica domu, ka pašvaldības varētu pierakstīt pašreizējā krīzes perioda problēmas un to risinājumus un vēlāk kopā ar Eberta fondu izdot Krīzes rokasgrāmatu. Rokasgrāmatas galvenais autors LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis un Pašvaldības deputāta rokasgrāmatas redaktore Gunta Klismeta iepazīstināja ar rokasgrāmatas satura galvenajiem akcentiem, bet Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma novērtēja LPS izdotās rokasgrāmatas praktisko noderīgumu pašvaldību deputātu darbā pēcreformas apstākļos.

 “Pašvaldība ir pašu vara. (..) jo lielāka pašvaldības autonomija – jo demokrātiskāka valsts, kuras teritorijas daļā pašvaldība izveidota,” tā rokasgrāmata, balstoties uz Eiropas Vietējo pašvaldību hartu un uz likumu “Par pašvaldībām”, skaidro, kas ir pašvaldība.

Rokasgrāmatā izskaidrots, kas ir pašvaldības politika, kādas ir pašvaldības vietējās likumdošanas tiesības un kādas ir likumdošanas izmaiņas vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas noslēgumā.

Rokasgrāmatā ir praktisks skaidrojums par pašvaldības darba organizāciju, tās iekšējo teritoriālo dalījumu un pašvaldības administrācijas struktūru, domes komitejām, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju. Rokasgrāmata skaidro pašvaldības lēmumu projektu sagatavošanas kārtību un līgumu noslēgšanas procedūru, kārtību, kādā privātpersonas var iepazīties ar pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem, noslēgtajiem līgumiem un domes sēžu protokoliem, kā arī pašvaldības administrācijas izdoto administratīvo aktu apstrīdēšanas kārtību un kārtību, kādā pašvaldības institūcijās pieņem apmeklētājus un izskata iesniegumus. Izskaidrota arī kārtība, kādā pašvaldības amatpersonas rīkojas ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem.

Rokasgrāmata sniedz ieskatu pašvaldību darba kontroles formās, politiķa atbildības formās un pretkorupcijas normās.

Pašvaldības deputāta rokasgrāmata analizē pašvaldību autonomās un deleģētās funkcijas, funkciju izpildes organizēšanu un pašvaldību tiesību aizsardzību.

Rokasgrāmatā rūpīgi izskaidrota pašvaldību finanšu sistēma, teritorijas attīstības plānošana un vadība, finansējuma piesaistīšana projektiem. Tā informē arī par Latvijas Pašvaldību savienības darbu, par LPS sarunu sistēmu ar valdību un pašvaldību interešu lobēšanu Saeimā.

Rokasgrāmatā katrs atradīs arī Māra Pūķa precizēto Eiropas Vietējo pašvaldību hartas tulkojumu, informāciju par Eiropas Reģionālo pašvaldību hartas projektu, kā arī ziņas par Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo varu kongresu, Eiropas Savienības Reģionu komiteju, Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padomi un LPS pārstāvniecību Briselē.

 

Dace Zvirbule, LPS padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!