• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par atbalsta programmu Latvijas skolu pilnveidei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2009., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu jaunizveidotajiem novadiem telpiskajā plānošanā

Vēl šajā numurā

18.08.2009., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par atbalsta programmu Latvijas skolu pilnveidei


 

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Sorosa fonda–Latvija (SFL) pārstāvji 13.augustā vienojās par atbalsta programmu Latvijas skolām un par skolu pilnveides iespējām pārmaiņu laikā. Tikšanās gaitā SFL pārstāvji informēja ministri, ka SFL saņēmis apstiprinājumu par 1 388 000 miljonu eiro (975 492 latu) piešķiršanu Latvijas skolu un pašvaldību iedzīvotāju izglītības un sociālo vajadzību atbalstam. Atbalstu piešķirs 40–50 skolām, lai veicinātu un atbalstītu to veidošanu par daudzfunkcionāliem kultūras un izglītības centriem. Programmā “Pārmaiņu iespēja skolām” atklāta konkursa kārtībā varēs pieteikties pašvaldības ar savām izglītības iestādēm. Līdzekļi skolu atbalstam tiks piešķirti no Dž.Sorosa izveidotā Ārkārtas palīdzības fonda.

Programmas “Pārmaiņu iespēja skolām” mērķis ir veicināt skolu pārveidi par daudzfunkcionāliem izglītības, kultūras, sociālā atbalsta centriem, veidojot partnerības starp pārvaldes, izglītības, uzņēmējdarbības un nevalstiskā sektora organizācijām. Būtisks kritērijs pieteikumu izvērtēšanā ir vietējās pašvaldības veiktā analīze un izpratne par iedzīvotāju sociālajām un izglītības vajadzībām.

Sorosa fonds–Latvija projektu īstenos sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Latvijas Lauku forumu (LLF).

 “Ārkārtas palīdzības fonda piešķirtie līdzekļi ir paredzēti samērā īsam periodam – divarpus gadiem, tāpēc, gatavojot programmu un projektu pieteikumus, lielu uzmanību pievēršam to ilgtspējībai arī pēc finansējuma saņemšanas beigām. Esam pārliecināti, ka, pārveidojot mazās skolas par daudzfunkcionāliem kultūras un izglītības centriem, nevis vienkārši piešķirot līdzekļus to īslaicīgai funkcionēšanai, mēs varam palīdzēt reģionu nostiprināšanai un attīstībai,” teica SFL direktors Andris Aukmanis.

Ministre T.Koķe tikšanās laikā akcentēja: “Šī ir jauna iespēja izglītības iestādēm, kas ir atvērtas savu iedzīvotāju vajadzībām un interesēm.” Ministre aicina pašvaldību vadītājus izmantot šo iespēju, jo skola kā daudzfunkcionāls centrs sekmēs arī novada vai pilsētas ilgtspēju. “Mēs esam pārliecināti, ka projektiem būs labi rezultāti, jo, regulāri apmeklējot Latvijas reģionus, esmu viesojusies skolās, kurām ir labas attīstības iespējas, un vietējie cilvēki ir ieinteresēti izaugsmē un attīstībā,” teica T.Koķe.

Pieteikumus programmas “Pārmaiņu iespēja skolām” projektu konkursa pirmajai kārtai varēs iesniegt līdz 15.septembrim. Pirmo kārtu izturējušie pretendenti tiks lūgti iesniegt izvērstus projektu pieteikumus līdz 2009.gada 10.oktobrim. Projekta ietvaros Latvijas pašvaldībām tiks piešķirti 40–50 granti 25 000 eiro apmērā. Projekta pieteikumu izvērtēšana notiks saskaņā ar vispārējām SFL prasībām projektu pieteikumiem, īpašu uzmanību pievēršot lauku skolām. No 2009.gada 25.augusta projekta pieteikuma anketa būs pieejama SFL interneta vietnes www.sfl.lv sadaļā “Aktualitātes” un IZM mājaslapā.

Iesniedzot konkursam projektu pieteikumus, pretendentiem jāveic izglītības un sociālo vajadzību analīze, vēršot uzmanību uz bērnu un skolēnu interesēm. Izvērtējot pretendentu pieteikumus, prioritātes būs bērnu un jauniešu izglītība, bezdarbnieku pārkvalifikācija, tālākizglītības konsultācijas. Atbalstīto projektu ieviešanas stadijā pašvaldībām un skolām tiks sniegtas vietējo un ārvalstu speciālistu konsultācijas izglītības, kopienu sociālās attīstības un uzņēmējdarbības jautājumos.

“Pārmaiņu iespēja skolām” ir otrs SFL projekts, kam saņemts atbalsts no Sorosa Ārkārtas palīdzības fonda. Pirmais SFL projekts, kam apstiprināts finansējuma piešķīrums, ir fonda “ziedot.lv” uzņēmēju un individuālo ziedotāju īstenotais projekts “Paēdušai Latvijai”.

Sorosa Ārkārtas palīdzības fonds (Emergency Fund) ir izveidots, lai mazinātu krīzes sekas 20 Austrumeiropas un Vidusāzijas reģiona valstīs. Uz finansiālo atbalstu no Ārkārtas palīdzības fonda var pretendēt: Albānija, Armēnija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Kosova, Kirgizstāna, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Moldova, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Tadžikistāna un Ukraina.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!