• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mūsu labības audzētāji būtu konkurētspējīgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.1999., Nr. 179/180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai mūsu labības audzētāji būtu konkurētspējīgi (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.06.1999., Nr. 179/180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mūsu labības audzētāji būtu konkurētspējīgi

Šodien, 1.jūnijā, stājas spēkā Ministru kabinetā akceptētie "Noteikumi par tirgus intervenci labības tirgū". Tie nosaka kārtību, kādā 1999.un 2000.gadā veicama tirgus intervence Latvijā audzētās labības tirgū. Noteikumi paredz, ka pasākumi tiks īstenoti saskaņā ar valsts labības ražošanas un patēriņa bilanci, iepērkot Latvijā audzētās labības kviešu un rudzu atlikumu no Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem. Paredzēts, ka tirgus intervencē viena labības pārdevēja piegādājamais viendabīgas graudu partijas minimālais apjoms ir 20 tonnas, bet maksimālais — 300 tonnas.

Laikā no šā gada 1.novembra līdz 30.novembrim intervences cena par minimālajām kvalitātes prasībām atbilstošu kviešu rudzu graudu tonnu noteikta Ls 67, no 1. līdz 31.decembrim — Ls 68, no 2000.gada 1. līdz 31.janvārim — Ls 69, februārī — Ls 70, martā — Ls 71, bet aprīlī — Ls 72.

Tirgus intervenci veiks Zemkopības ministrijas pārziņā esošā bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Labības tirdzniecības aģentūra". Labības pārdevējiem laikā no šā gada 1.novembra līdz 2000.gada 15.aprīlim būs jāiesniedz pieteikums Labības tirdzniecības aģentūrā. Pieteikumu drīkstēs iesniegt tikai vienu reizi (pērn daudzi labības audzētāji iesniedza vairāk nekā vienu pieteikumu par labības pārdošanu tirgus intervences uzkrājumos, tā rezultātā reālais piegādātāju skaits nesakrita ar pieteikumu skaitu).

Noteikumos paredzēti vairāki būtiski nosacījumi par graudu svaru un kvalitāti. Piemēram, nododot piedāvājumā noteikto daudzumu, labības pārdevējs ir tiesīgs to pārsniegt par 5 procentiem vai samazināt par 7 procentiem, bet piegādājamais daudzums nedrīkst būt mazāks par noteikto minimālo (20 tonnas) un lielāks par noteikto maksimālo (300 tonnas). Labības kvalitāti noteiks Valsts labības inspekcijas atzītās laboratorijās, bet domstarpību gadījumā — Valsts labības inspekcijas Centrālajā laboratorijā. Kontroles paraugi noliktavas turētājam jāglabā ne mazāk kā četrus mēnešus. Valsts labības inspekcijai iepirktās labības kvalitātes kontrole jāveic ne retāk kā reizi četros mēnešos.

Intervences pasākumus finansēs no Zemkopības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem valsts labības rezerves iegādei un uzglabāšanai, kā arī no lauksaimniecības subsīdiju līdzekļiem. Lai īstenotu šos pasākumus, ir izveidota konsultatīvā padome. Zemkopības ministrijai jāiesniedz valdībai informācija par intervences gaitu mēnesi pēc tās uzsākšanas, bet pārskats par intervences rezultātiem — līdz 2000.gada 1.jūnijam.

Graudu intervences mehānisms tika īstenots arī aizvadītajā gadā. Pērnvasar Ministru kabinets vairākkārt izdeva noteikumus, kas izveidotu tiesisko pamatu tirgus intervencei labības tirgū. Vairākkārt tika mainītas intervences cenas, vispirms samazināts, pēc tam vispār atcelts minimālais iepērkamais graudu apjoms.

Valsts Agrārās ekonomikas institūta zinātnieki, vērtējot aizvadītās sezonas graudu tirgu, secina, ka tam bijuši vairāki būtiski trūkumi. Piemēram, intervences cena tikusi noteikta tik augsta, ka tirgus aizsardzības barjeras nespēja to nodrošināt. Lauksaimniecības speciālisti arī atzīst, ka intervences cena tika fiksēta vienā līmenī atbilstoši vienai minimālajai, kaut arī augstajai kvalitātei. Viņuprāt, netika paredzēta cenas korekcija atkarībā no faktiski piegādāto graudu kvalitātes kādās pieļaujamās kvalitātes rādītāju robežās. Savukārt tas deva manipulācijas iespējas graudu pieņemšanas procesā, izraisīja nepamatotu cenu lēcienu starp līdzās esošām kvalitātes gradācijām. Un, visbeidzot, noteiktais minimālais intervencē piegādājamais labības apjoms vēl vairāk esot sadārdzinājis tirgus intervences īstenošanas procesu, neliekot labības ražotājiem pašiem meklēt savas produkcijas pārdošanas iespējas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!