• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par risinājumiem slimnīcu maksātnespējas novēršanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.2009., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196076

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomiskās situācijas uzlabošanu

Vēl šajā numurā

14.08.2009., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par risinājumiem slimnīcu maksātnespējas novēršanai

 

13.augustā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Medicīnas tehnoloģiju piegādātāju asociācijas (MTPA) uzņēmumu pārstāvjiem, lai pārrunātu izveidojušos kritisko situāciju, jo slimnīcu ilgtermiņa parādi šobrīd jau sasniedz ap 300 miljoniem latu un kopējie īstermiņa parādi piegādātājiem, tai skaitā medicīnas preču un iekārtu piegādātājiem, sasniedz vairākus desmitus miljonus latu.

Parādsaistības tehnoloģiju un ārstniecības preču piegādātājiem jau vairākkārt pārsniegušas līgumā noteiktos atmaksas termiņus, kas ir trīs mēneši, atsevišķos gadījumos sasniedzot pat desmit mēnešu kavējumus. Starp lielākajiem parādniekiem MTPA tiek minēta Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, kā arī Rīgas Austrumu slimnīca.

Sarunas dalībnieki uzsvēra, ka šobrīd veselības aprūpes sistēma sevi ir izsmēlusi un uzsāktās pārmaiņas veselības aprūpes reformēšanā neattaisno uz tām liktās cerības. “Reformas stagnē, problēmas saasinās. Parādi ir izveidojušies vairāku gadu laikā, patiesībā ir tikai sekas šīs sistēmas neprofesionālajai vadībai. Šobrīd finansējums mums ir nozīmīgākais jautājums, bet vienlaikus mēs vēlamies atbalstīt sistēmas sakārtošanu un ilgstoši iekļauties tajā,” sarunas gaitā uzsvēra “OneMed” izpilddirektors Olafs Gūtmanis.

MTPA pārstāvji atzina, ka veselības aprūpes sistēmas līdzekļi jau ilgstoši tiek tērēti neefektīvi, bet atbildību par valsts finanšu līdzekļu pārtērēšanu faktiski neuzņemas nevienas slimnīcas vadība. Ilgstoši ir izveidojusies situācija, kad slimnīcas kavējušas maksājumus par piegādēm, tomēr ekonomiskās izaugsmes gados parasti, veicot budžeta grozījumus, pārtērētie līdzekļi slimnīcām piešķirti un tās gada beigās norēķinājušās ar piegādātājiem. Šobrīd, ekonomiskajai situācijai radikāli mainoties, ir apdraudētas arī ikdienas funkcionēšanai nepieciešamo medicīnas preču piegādes slimnīcām, kas to darbību var pilnībā apstādināt. Tomēr lielo parādnieku slimnīcu vadība nereti atsakoties pat no dialoga ar kreditoriem par iespējamu parādu atmaksu. Tādēļ MTPA nolēmusi vērsties pie Ministru prezidenta ar ierosinājumu sadarboties un rast izeju no krīzes situācijas.

Kā vienu no neatliekamiem pasākumiem slimnīcu vadības uzlabošanā MTPA pārstāvji minēja nepieciešamību slimnīcu vadībā iekļaut ne tikai ārstus, bet arī profesionālus uzņēmumu vadības (menedžmenta) cilvēkus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis pateicās MTPA pārstāvjiem par sniegto informāciju un situācijas vērtējumu, kā arī aicināja uz turpmāku sadarbību gan ilgtermiņā, gan īstermiņā, rodot risinājumus parādu atmaksāšanai, ņemot vērā veselības aprūpes finansējuma ierobežotās iespējas.

V.Dombrovskis uzsvēra, ka ir ieinteresēts konstruktīvā dialogā, lai slimnīcas nenonāktu maksātnespējas situācijā un vienlaikus lai tiktu pārtraukta jebkādu jaunu parādsaistību uzkrāšana, kas var apdraudēt slimnīcu darbību nākotnē.

Sarunā piedalījās Ivars Spriņģis, SIA “Medeksperts”; Dēvijs Zīvers, SIA “AB tehnoloģiju korporācija”; Maija Baumane, SIA “Siemens”; Juris Danče, SIA “Scanmed”; Zintis Feldmanis, SIA “Semetron”; Olafs Gūtmanis, SIA “OneMed”.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!