• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par bezmaksas sabiedrisko transportu invalīdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2009., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par skolēnu autobusu piegādi pašvaldībām

Vēl šajā numurā

12.08.2009., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par bezmaksas sabiedrisko transportu invalīdiem


 

Labklājības ministrija (LM) informē, ka līdz Invaliditātes likuma spēkā stāšanās brīdim cilvēki ar invaliditāti joprojām sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas. Tas nozīmē, ka arī pēc šā gada 1.septembra un turpmāk 1. un 2.grupas invalīdi, bērni invalīdi un cilvēki, kuri pavada 1.grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, sabiedriskajā transportā varēs pārvietoties bez maksas.

To apliecina arī Ministru kabineta noteikumu par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos, 14.punkts. Tas nosaka, ka līdz minētā likuma spēkā stāšanās brīdim 1. un 2.grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem un cilvēkiem, kuri pavada 1.grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes, reģionālā starppilsētu nozīmes un reģionālā vietējās nozīmes maršrutā.

Šādu atlaižu noteikšana ir pretrunā likumam “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”, Invaliditātes likuma projektam, kas jau ir pieņemts Saeimā 2.lasījumā. Arī starptautiskais līgums Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām paredz pieejamības nodrošināšanu fiziskai videi, objektiem un pakalpojumiem.

LM pašlaik nepieļauj tādu situāciju, ka minētajām cilvēku grupām tiktu ierobežoti maksas atvieglojumi braukšanai sabiedriskajā transportā.

Atgādinām, ka valdība apstiprinājusi izmaiņas noteikumos, kas paredz atcelt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā bērniem ar garīgās vai fiziskās attīstības traucējumiem, kuri mācās speciālajās izglītības iestādēs, speciālajās izglītības klasēs vai ir iekļauti vispārējās izglītības iestādēs.

Tāpat turpmāk atlaides nesaņems ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošie 1. līdz 9.klašu skolēni un ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošie 10. līdz 12.klašu skolēni.

LM gan norāda, ka minētās izmaiņas pasliktinās sociālās aprūpes iestādēs pastāvīgi dzīvojošo bērnu situāciju, ierobežojot viņu iespējas apmeklēt dažādas iestādes (ārstniecības, izglītības) un apdraudot viņu iekļaušanos sabiedrībā.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!