• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pasts: Par nozares finanšu situāciju un turpmāko attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.08.2009., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas vēstniecība Īrijā: Par interneta vidē publicētajiem darba piedāvājumiem Īrijā

Vēl šajā numurā

07.08.2009., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pasts: Par nozares finanšu situāciju un turpmāko attīstību


 

VAS “Latvijas Pasts” jaunā valde par uzņēmuma prioritāti 2009.gadam ir noteikusi izmaksu samazināšanu un darbības efektivitātes palielināšanu visos pārvaldes līmeņos. Šāds lēmums pieņemts pēc rūpīgas aizvadītā gada finanšu rezultātu analīzes, kā arī izvērtējot pasta darbību šā gada sešos mēnešos.

Auditētie 2008.gada finanšu rezultāti liecina, ka VAS “Latvijas Pasts” neto apgrozījums pērn sasniedza 48,46 miljonus latu, kas ir par 2,82 miljoniem latu jeb 6,2% vairāk nekā 2007.gadā. Uzņēmuma zaudējumi aizvadītajā gadā bija 3,66 miljoni latu, kas ir par 10,42 miljoniem latu mazāk nekā 2007.gadā. Lai gan uzņēmuma finansiālā situācija joprojām ir smaga, tā nav bezcerīga.

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētāja Maiga Dzērvīte uzsver: “Mūsu galvenais mērķis šobrīd ir uzlabot pasta finansiālo situāciju. Nopietni strādājam pie izmaksu analīzes, izdevumu samazināšanas un pasta darbības efektivitātes uzlabošanas visos līmeņos. Taču visaktīvāk meklējam risinājumus, kā palielināt ienākumus un nopelnīt. Šogad pasta svarīgākais uzdevums – nodrošinot kvalitatīvus pasta pakalpojumus visā Latvijā, gadu noslēgt ar iespējami mazākiem finansiāliem zaudējumiem. Lai pasta finansiālo situāciju uzlabotu, visos uzņēmuma pārvaldes līmeņos būs jāstrādā daudz mērķtiecīgāk un atbildīgāk, nekā tas darīts līdz šim.”

Šā gada piecos mēnešos Latvijas Pasts ir strādājis ar 186 tūkstošu latu peļņu, kas gan ir veidojusies no maijā pabeigtās e-paraksta pakalpojuma nodošanas Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, par ko tika saņemta kompensācija 2,9 miljoni latu. Tomēr šā gada sešu mēnešu operatīvie zaudējumi jau ir gandrīz 600 tūkstoši latu. Līdz ar iepriekšējo gadu zaudējumiem tas ir vēl papildu slogs jaunajai uzņēmuma valdei, sākot darbu.

No valdības dotācijās par reģionālās preses piegādi 2008.gadā uzņēmums šogad ir saņēmis 3,5 miljonus latu. Pastam no valsts dotācijās par reģionālo piegādi ir jāsaņem atlikušie 393 tūkstoši latu, kaut gan faktisko zaudējumu segšanai būtu nepieciešami 687 tūkstoši.

Ekonomiskā krīze ietekmē arī pasta biznesu – vēl nesen preču pasūtīšana no katalogiem bija ļoti populāra, tāpēc paku piegāde nodrošināja pastam stabilus ienākumus. Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2008.gada pirmo pusgadu, paku piegāde sarukusi par 41%. Mazāk kļūst arī korespondences – pa pastu sūtītos papīra rēķinus pakāpeniski aizstāj e-rēķini utt. Kopumā pirmajā pusgadā vēstuļu apjoms sarucis par 20%, tostarp vienkāršu vēstuļu sūtījumu apjomi kritušies par 22%, bet ierakstītu – par 2%. Preses izdevumu abonementu skaits samazinājies par 15%.

Pasta pašreizējo finansiālo situāciju būtiski ietekmē ne vien iepriekšējo gadu ievērojamie zaudējumi, bet arī lielās kredītsaistības – apmēram 16 miljoni latu.

Izdevumu samazināšana Latvijas Pastā ir sākta ar uzņēmuma vadības līmeni – valdes atalgojums ir samazināts par 50%, savukārt uzņēmuma administrācijas izdevumi tiks samazināti par 20%.

Pasta valde ir sākusi darbu pie uzņēmuma iekšējo procesu optimizācijas. Lai samazinātu izmaksas, tiek pārskatīta arī ārpakalpojumu lietderība, piemēram, pasts atteiksies no preses izdevumu šķirošanas ārpakalpojuma izmantošanas – tagad tas tiks darīts ar pasta iekšējiem resursiem, tādējādi gan saglabājot darba vietas, gan samazinot izdevumus. Jau ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi 2010.gada abonēšanas kampaņas sagatavošanai. Šogad tā sāksies vairāk nekā mēnesi agrāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, – septembra beigās.

 

Latvijas Pasta Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!