• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par pasākumiem bezdarbnieku atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2009., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par veselības nozares finansējuma iespējām

Vēl šajā numurā

06.08.2009., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par pasākumiem bezdarbnieku atbalstam

 

Ar Eiropas fondu atbalstu jau ar septembri Labklājības ministrija (LM) sāks īstenot vairākus sociālekonomiskās krīzes seku mazinošus pasākumus bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalstam, par to 5.augustā notikušajā preses konferencē informēja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Viens no pakalpojumiem, kas septembrī tiks uzsākts, būs darba prakse pašvaldībās. Galvenā mērķa grupa būs bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieku pabalstu.

Pasākuma ietvaros bezdarbnieki, strādājot fiziskus, sabiedrībai derīgus darbus pašvaldībās, piemēram, teritorijas labiekārtošanas darbus, sociālajā aprūpē (nekomerciāliem mērķiem, 40 stundas nedēļā), saņems 100 latu stipendiju par katru dalības mēnesi.

Bezdarbnieks pēc izvēles pasākumā varēs iesaistīties no divām nedēļām līdz sešiem mēnešiem. To varēs darīt arī atkārtoti gada laikā rindas kārtībā, tomēr kopējais dalības ilgums pasākumā nedrīkstēs pārsniegt sešus mēnešus gada laikā. Plānots, ka kopumā šogad un nākamgad pasākumā iesaistīsies vismaz 36 tūkstoši bezdarbnieku.

Šim nolūkam Labklājības ministrija ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu plāno atvēlēt 24 miljonus latu. Pasākumu īstenos Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), sadarbojoties ar Latvijas pašvaldībām, no šā gada septembra līdz 2010.gada decembrim. Tas uz šo laiku aizstās līdzšinējo pasākumu – algotos pagaidu darbus, lai sniegtu atbalstu pēc iespējas vairāk bezdarbniekiem.

Pasākuma ietvaros pašvaldībām būs iespējas pēc nepieciešamības un atbilstoši situācijai izmantot ierobežota apjoma finansējumu nepieciešamā aprīkojuma (darba instrumentu) iegādei pasākuma īstenošanai, kā arī transporta izdevumiem.

Pasākums veidots, sadarbojoties ar Pasaules bankas speciālistiem un tādējādi arī izmantojot to valstu pieredzi, kas ir bijušas līdzīgā sociālekonomiskā situācijā, kāda pašreiz ir Latvijā.

Savukārt, lietojot kuponu sistēmu, sākot ar septembri, LM sāks īstenot jaunu iniciatīvu – atbalsts darbiniekiem uzņēmuma dīkstāves apstākļos. Tas nozīmē, ka LM ar ESF atbalstu ieguldīs gandrīz 10 miljonus latu bezdarba riskam pakļauto un šobrīd nodarbināto cilvēku apmācībai, lietojot apmācības kupona metodi (nauda seko cilvēkam) un vienlaikus piešķirot 70 latu stipendiju.

Pakalpojumu varēs izmantot darbinieki, kuru noteiktais darba laiks uzņēmumos nepārsniegs 20 stundas nedēļā, savukārt tas iepriekš ticis samazināts ekonomiskās krīzes ietekmes dēļ (darba devējam ir samazinājies pasūtījumu daudzums). Pasākums ir vērsts uz noteikta cilvēka individuālā bezdarba riska samazināšanu, nevis uzņēmumu atbalstu, taču darbinieka darba devējam tiks dota iespēja pamatot, kādēļ konkrētā darbinieka darba vieta ir uzskatāma par ilgtspējīgu un kādā veidā noteiktas apmācības samazinās darbinieka bezdarba risku un palielinās viņa darba ražīgumu.

Paredzēts, ka šajā gadījumā kupona summa atkarībā no apmācību veida būs no 300 līdz 500 latiem. Mācīties varēs līdz sešiem mēnešiem.

Rezultātā plānots, ka gada laikā tiks apmācīti vairāk nekā 11 tūkstoši darbinieku, tādējādi laikā, kad uzņēmumam ekonomiskās un finanšu krīzes dēļ pārejoši ir samazinājies pasūtījumu daudzums, paaugstinot darbinieka prasmes. Minētā aktivitāte ir paredzēta dažāda lieluma uzņēmumu darbiniekiem.

Abiem iepriekšminētajiem pasākumiem no septembra sākuma varēs pieteikties visās 29 NVA filiālēs.

LM sagatavotās jaunās krīzes pasākumu paketes īstenošanai kopumā ir piesaistīti Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļi – vairāk nekā 55 miljoni latu. Paredzēts, ka, sākot ar septembri, tuvāko gadu laikā nodarbinātības pasākumos varēs iesaistīties vairāk nekā 50 tūkstoši bezdarbnieku.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!