• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2009., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

06.08.2009., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Mēs šodien pārrunājām lietas, kas satrauc sabiedrību. To, kas notiek veselības aprūpē. Daudzas lietas ir nesaprotamas, daudzas ir aizmiglotas. Mums ir ļoti svarīgi viest sabiedrībā skaidrību, kādi būs tuvākie plāni, kas sagaida medicīnas darbiniekus, jo tas ir visbūtiskākais. Vissatrauktākie šobrīd ir medicīnas darbinieki. Pārrunājām, kas sagaida pacientus, kādas strukturālās reformas medicīnā norit samērā veiksmīgi un kuras faktiski nav izkustējušās no vietas. Tātad domu apmaiņa par to, kas būtu darāms. Bet galvenais mūsu mērķis ir mazināt sabiedrības satraukumu par to, ka slimniekiem netiks sniegta palīdzība un ka slimnīcas bankrotēs. Mēs abi redzējām skaidru ceļu, kā to panākt. Es domāju, ka valdībai šajā virzienā veiksies. Protams, pārrunājām arī budžeta veidošanas gaitu un citus aktuālos jautājumus.

Jautājums: Vai, ņemot vērā pēdējo nedēļu laikā jūtamo koalīcijas partiju rīvēšanos, nav bažu par valdības stabilitāti?

V.Zatlers: Pirmkārt, atkārtošu to, ko esmu vairakkārt teicis – tas, ka koalīcijā ir strīdi par noteiktām strukturālām reformām, vienalga, vai tā būtu veselības aprūpe vai Valsts ieņēmumu dienesta reorganizācija, tas ir normāli. Sliktāk ir, ka šīs diskusijas nonāk presē un partijas savā starpā sarunājas caur presi. Valdības iekšējās diskusijas ir ļoti pozitīva pazīme, jo tas nozīmē, ka partijas ļoti nopietni izturas pret šiem jautājumiem un šajos strīdos dzimst labākais risinājums. Bet, manuprāt, mums nevajadzētu tik daudz uztraukt sabiedrību ar tām lietām, kas nav galīgi nolemtas.

Jautājums: Prezidenta kungs, jūs tikāties ar Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem. Vai ir bažas, ka naudas trūkuma dēļ pašvaldības nespēs sniegt visu nepieciešamo sociālo palīdzību?

V.Zatlers: Lielo pilsētu vadītājiem galvenā sāpe bija par veselības aprūpi. Jo tieši šajās pilsētās atrodas tās reģionālās slimnīcas, kuras jau pirms desmit gadiem veidotajā māsterplānā būs galvenās slimnīcas mūsu valstī. Tās 10–11 slimnīcas, kas tiešām sniegs augsti kvalificētu palīdzību Latvijas iedzīvotājiem. Viņi ir neizpratnē par to, ka tieši šīm slimnīcām viņu pilsētās finansējums ir samazināts gandrīz par 60–70 procentiem. Šeit ir noteikti kāda pretruna starp to, kāds ir Veselības ministrijas plāns attiecībā uz nākamā gada budžeta grozījumiem, gan arī starp to, kā ieviest šo māsterplānu jeb slimnīcu optimizāciju dzīvē. Tas viņus ļoti satrauc. Katrā ziņā viņi ir atbalstoši un saka, ka, ja risinājums tiks atrasts līdz šā gada beigām, tas viņus apmierinās un nākamajā gadā viņi gribētu strādāt jaunajā struktūrā. Otra lietas, kas viņus uztrauc, ir skolas. Viņi vēlas redzēt šo procesu ātrāku un pēc iespējas vairāku skolu optimizācijas projektus pabeigt līdz šā gada 1.septembrim. Mazāk atlikt uz nākamo gadu.

Jautājums: Es gribēju precizēt, kā jūs vērtējat to, ka valdībā ir tik lieli strīdi par Valsts ieņēmumu dienesta reorganizāciju un Repšes kungs spiests vienpersoniski pieņemt lēmumu, lai šo jautājumu izkustinātu?

V.Zatlers: Valsts ieņēmumu dienesta reorganizācija ir noteikti viena no strukturālajām reformām, kas jāveic, lai padarītu šā dienesta darbību daudz efektīvāku. Protams, ka šeit būs strīdi gan starp tiem, kas nevēlas reformas, gan starp tiem, kas, iespējams, redz, ka šīs reformas ir jāveic daudz straujāk un radikālāk. Tas ir normāls valdības darbs. Es domāju, ka šo jautājumu valdība atrisinās. Repšes kungs ir atbildīgs par to. Viņš tomēr ir finanšu ministrs, kam pakļaujas Valsts ieņēmumu dienests.

Jautājums: Man jautājums abiem valsts vadītājiem – kā vakar patika Madonnas koncerts? Vai jūs to pārrunājāt?

V.Zatlers: Gan kopā skatījāmies pašu koncertu, gan šodien pārrunājām, kā mums patika. Protams, koncerts bija efektīgs pasākums kā šovs, kā liela izrāde. Diemžēl to nevarēja redzēt Rīgā tieši viena iemesla dēļ – Rīgā nav tādas vietas, kur lielu publisku pasākumu ar vairāk nekā 70 tūkstošiem skatītāju varētu sarīkot. Es runāju ar šā koncerta organizētājiem. Galvenais arguments, kāpēc nav Rīgā: Rīgā nav vietas, kur ietilpināt tik daudz skatītāju. Katrā ziņā man bija prieks redzēt vismaz 12 tūkstošus latviešu Tallinas ielās, visus labā noskaņojumā. Es domāju, ka tas ir zināms tonuss grūtam darbam šodien, rīt un parīt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Profesionāli sarīkots šovs, ne ko pielikt, ne atņemt. Tiešām bija patīkami redzēt arī daudz latviešu, kas bija aizbraukuši uz Tallinu, lai šo koncertu noskatītos. Domāju, kopumā iespaidi ir ļoti labi.

V.Zatlers: Varu vienīgi papildināt – es daudz labprātāk redzētu vismaz 12 tūkstošus igauņu, skatoties Madonnas koncertu Rīgā.

 

Valsts prezidenta Preses dienesta preses brīfinga transkripts pēc Valsts prezidenta V.Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu V.Dombrovski 2009.gada 5.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!