• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par paveikto ilgtspējīgas attīstības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2009., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iedzīvotāju rūpēm par pirkumu ietekmi uz vidi

Vēl šajā numurā

04.08.2009., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par paveikto ilgtspējīgas attīstības jomā


 

Pēdējos gados ES iekļāvusi ilgtspējīgu attīstību daudzās politikas jomās. ES ir izvirzījusies vadībā cīņā ar klimata pārmaiņām un zemu oglekļa emisiju ekonomikas veicināšanā. Taču vairākās jomās ilgtspējības trūkst un vajadzīgi aktīvāki risinājumi. Pēc ES ilgtspējīgas attīstības stratēģijas īstenošanas trīs gadu garumā Komisija ir sagatavojusi situācijas pārskatu ES mērogā un sākusi apkopot idejas par turpmāko attīstību.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu uzskata: “Mēs esam guvuši stabilus panākumus ilgtspējīgas attīstības integrēšanā ES politikā. Pārskatā izklāstīts, ko esam sasnieguši pēdējos trīs gados un kur vēl jāstrādā. Ekonomikas krīze ir lieliska iespēja ar viedu un zaļu izaugsmi veidot jaunu, ilgtspējīgu ekonomiku. Ceru, ka sagatavotais pārskats kalpos par iedvesmas avotu idejām, kā panākt rezultātus tādās jomās kā transporta energopatēriņš, novērst bioloģiskās daudzveidības sarukumu un ekosistēmas degradāciju.”

Pārskats liecina par ES politikas panākumiem visās septiņās stratēģijā paredzētajās prioritārajās jomās. Kā piemēri jāmin 2008.gada decembra klimata un enerģētikas dokumentu kopums, “zaļāka” transporta un intelektuālāku transporta sistēmu ierosmes, ēku energoefektivitātes paaugstināšana, ekodizaina un ekomarķējuma direktīvu pārskatīšana, integrētas jūrniecības politikas struktūras un ES veselības stratēģijas izveide, risinājumi, kas skar migrāciju un cīņu pret nabadzību un atstumtību. Progress panākts arī starpnozaru jomās: izglītībā, pētniecībā un finansēšanā. Taču novērotas arī tendences, kas ir pretrunā ilgtspējīgas attīstības principiem. Piemēram, pieprasījums pēc dabas resursiem kāpj, bioloģiskā daudzveidība samazinās, transporta energopatēriņš pieaug.

Pašreizējā ekonomikas un finanšu krīze ir apliecinājusi, ka ilgtspēja ir ļoti svarīga arī mūsu finanšu sistēmām un ekonomikai kopumā. Mums vajadzīgi tādi pasākumi ekonomikas atbalstam un krīzes sociālās ietekmes mazināšanai, kas atbilst ilgtermiņa ilgtspējas mērķiem un zaļas, viedas izaugsmes stratēģijai.

Pārskatā aicināts apsvērt idejas par ES ilgtspējīgas attīstības stratēģijas nākotni, ņemot vērā, piemēram, saskaņotību ar Lisabonas stratēģiju izaugsmei un nodarbinātībai un citām ES starpnozaru stratēģijām, stratēģijas efektivitātes paaugstināšanu, labāku pārraudzību un koordināciju.

24.jūlijā pieņemtais ziņojums palīdzēs Eiropadomei tās nākamajā sanāksmē decembrī pārskatīt prioritātes un norādīt stratēģijas turpmākās attīstības virzienus.

Ziņojumu papildinās “Eurostat” divu gadu monitoringa ziņojums par ilgtspējīgu attīstību, ko paredzēts publicēt 2009.gada beigās.

 

Vispārēja informācija

Atjaunotā ES ilgtspējīgas attīstības stratēģija, kas pieņemta 2006.gada jūnijā, attiecas uz septiņiem pamatjautājumiem: klimata pārmaiņas un videi nekaitīga enerģija; ilgtspējīgs transports; ilgtspējīgs patēriņš un ražošana; dabas resursu saglabāšana un pārvaldība; sabiedrības veselība; sociālā iekļautība, demogrāfija un migrācija un nabadzība pasaulē. Eiropadome 2007.gada decembrī aicināja Komisiju līdz 2009.gada jūnijam iesniegt otro progresa ziņojumu par ES ilgtspējīgas attīstības stratēģiju. Ar šo pārskatu tiek izpildīts Eiropadomes aicinājums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!