• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par krīzes nodarbinātības programmas sākšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2009., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par finansējuma nepieciešamību veselības aprūpei

Vēl šajā numurā

30.07.2009., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par krīzes nodarbinātības programmas sākšanu


 

Valdība ir pieņēmusi izšķirošo lēmumu un piešķīrusi priekšfinansējumu Labklājības ministrijai (LM), lai, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus, nekavējoties sāktu sociālekonomiskās krīzes seku mazināšanas nodarbinātības pasākumus.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsver, ka “valdības akcepts ir ļoti būtisks pavērsiens, lai mēs reāli varētu sākt atbalstīt cilvēkus, kuri jau rudenī būs nonākuši neapskaužamā situācijā. Jau vairākus mēnešus esam strādājuši un panākuši, lai lielāko daļu Eiropas Sociālā fonda līdzekļu šobrīd ieguldītu tieši bez darba un iztikas līdzekļiem palikušo atbalstam, tādējādi stiprinot sociālās drošības tīklu, lai palīdzētu pēc iespējas plašākam cilvēku lokam”.

Krīzes nodarbinātības pakalpojumi būs reāls ieguldījums cilvēkos, rūpējoties par viņu konkurētspēju un pagaidu nodarbinātību, vienlaikus sniedzot izvēles iespējas savas situācijas risināšanā. Pirmie pakalpojumi iedzīvotājiem būs pieejami, jau sākot ar septembri, kad daļa bezdarbnieku vairs nesaņems bezdarbnieka pabalstu un būs jānodrošina viņiem kaut minimāli iztikas līdzekļi.

“LM izstrādātie un akceptētie krīzes projekti ir tūlītēja palīdzība cilvēkam, sniedzot viņam nepieciešamos resursus – finansiālu palīdzību pabalstu un stipendiju veidā, darbu un darba tirgum nepieciešamās zināšanas Latvijas ekonomikas potenciāla paaugstināšanai,” atzīst labklājības ministrs Uldis Augulis.

Atgādinām, ka viens no pasākumiem jau septembrī tiks piedāvāts sadarbībā ar pašvaldībām. Tas nozīmē, ka, ieguldot ESF līdzekļus, šogad un nākamgad bezdarbniekiem būs iespēja strādāt pašvaldībās, katru mēnesi saņemot 100 latu stipendiju.

Līdz ar to pusgada garumā, pilnu darba laiku veicot sabiedrībai derīgus darbus, cilvēki varēs nodrošināt sev iztikas līdzekļus. Tāpat paredzēts apmaksāt transporta izdevumus un nodrošināt darbam nepieciešamos instrumentus. Plānots, ka šis pakalpojums aizvietos līdzšinējo pasākumu – algotos pagaidu darbus, kas nepieciešams, lai sniegtu atbalstu pēc iespējas vairāk bezdarbniekiem.

Šis pakalpojums veidots, sadarbojoties ar Pasaules bankas speciālistiem un tādējādi arī izmantojot to valstu pieredzi, kas ir bijušas līdzīgā sociālekonomiskā situācijā, kāda pašreiz ir Latvijā.

Sākot ar 2010.gadu, paredzēti pasākumi, kas nodrošinās rezultātus ilgtermiņā, proti, dažādu veidu bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, izmantojot kuponu sistēmu. Viens no ierosinājumiem paredz piedāvāt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas ne tikai bezdarbniekiem un darba meklētājiem, bet arī dīkstāves darbiniekiem jeb bezdarba riskam pakļautiem un šobrīd nodarbinātiem cilvēkiem.

Šo pakalpojumu varēs izmantot darbinieki, kuru noteiktais darba laiks uzņēmumos nepārsniegs 20 stundas nedēļā, savukārt tas iepriekš ticis samazināts ekonomiskās krīzes ietekmes dēļ.

Atgādinām, ka LM sagatavotās jaunās krīzes pasākumu paketes īstenošanai kopumā ir piesaistīti ESF līdzekļi vairāk nekā 55 miljoni latu. Paredzēts, ka, sākot ar septembri, tuvāko gadu laikā nodarbinātības pasākumos varēs iesaistīties vairāk nekā 50 tūkstoši bezdarbnieku.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!