• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Rīgas reģiona novadu vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2009., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195501

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot Valsts prezidenta kausus vieglatlētikā

Vēl šajā numurā

30.07.2009., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Rīgas reģiona novadu vadītājiem


 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 29.jūlijā Ogrē tikās ar Rīgas reģiona novadu vadītājiem, lai pārrunātu pašvaldību darbības sākšanai aktuālus jautājumus. Sarunā ar ministru pašvaldību pārstāvji pauda satraukumu par tendenci mazināties pašvaldību budžeta ieņēmumiem un atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) priekšlikumu noteikt kārtību, kādā pašvaldības varētu atteikties no atsevišķu funkciju pildīšanas uz laiku, ja to rīcībā nav pietiekamu finanšu līdzekļu.

Ministrs ar novadu domju priekšsēdētājiem pārrunāja situāciju pašvaldību budžetos un iespējas piesaistīt ES fondu līdzekļus infrastruktūras attīstībai.

RAPLM apkopotā informācija liecina, ka šogad plānotie pašvaldību pamatbudžeta ieņēmumi ir par piekto daļu mazāki nekā pagājušajā gadā. Turklāt atsevišķām pašvaldībām samazinājums pārsniedz 30%. E.Zalāns uzskata, ka, ņemot vērā ekonomisko situāciju, ir jāsamēro pašvaldību rīcībā esošie finanšu līdzekļi ar tiesību aktos pašvaldībām noteiktajām funkcijām, uzdevumiem un pienākumiem.

RAPLM ir izstrādājusi priekšlikumus īpašam likumam, kas noteiks kārtību, kādā pašvaldības varēs atteikties no atsevišķu funkciju, uzdevumu un pienākumu pildīšanas uz laiku, ja pašvaldību rīcībā tam nav pietiekamu finanšu līdzekļu. Vienlaikus pašvaldības saistošajos noteikumos varētu paredzēt brīvprātīgās iniciatīvas, lai nodrošinātu ar funkcijas, uzdevuma vai pienākuma, no kā pildīšanas pašvaldība atsakās uz laiku, saistīto uzdevumu risināšanu vietējo iedzīvotāju interesēs. Tuvāko nedēļu laikā likumprojekts tiks virzīts izskatīšanai valdībā.

Rīgas reģiona pašvaldību vadītāji akcentēja, ka laikā, kad samazinās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi un līdz ar to pašvaldību budžeta ieņēmumi, pašvaldības sagaida atbalstu no valdības.

Ministrs E.Zalāns informēja par Pasaules bankas piedāvāto 200 miljonu latu aizdevumu, ko varētu novirzīt Latvijā veikto strukturālo reformu negatīvās ietekmes mazināšanai. Tostarp daļu finansējuma tiek plānots atvēlēt garantētā minimālā ienākuma saņēmēju loka paplašināšanai, samazinot pašvaldību maksājamo daļu.

Pašvaldību vadītājus interesēja arī iespējas piesaistīt ES fondu finansējumu. Pašvaldības pauda uzskatu, ka šobrīd ES fondu apguvi apgrūtina sarežģītās birokrātiskās procedūras, ierosinot ministriem piešķirt lielākas pilnvaras ES fondu apguves veicināšanā attiecīgās nozares ietvaros.

Runājot par ES fondiem, ministrs informēja par valdībā panākto vienošanos izveidot jaunu aktivitāti “Atbalsts novadu pašvaldību kompleksai attīstībai”, nosakot publisko finansējumu 9 484 399 latus.

E.Zalāns uzskata, ka, turpinot pārskatīt ES fondu programmas, atbalstam novadu pašvaldību kompleksai attīstībai varētu rast vēl papildu finansējumu aptuveni 300 miljonus latu.

Tikšanās laikā tika apspriesti arī citi pašvaldībām aktuāli jautājumi. RAPLM speciālisti novadu vadītājus informēja par juridiskajiem aspektiem, sākot jaunizveidoto novadu darbu, un plānotajām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!