• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidenta rīkojums "Par Nodomu vēstuli Starptautiskajam valūtas fondam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2009., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieprasot detalizētu skaidrojumu par veselības budžetu

Vēl šajā numurā

28.07.2009., Nr. 118

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru prezidents

Veids: rīkojums

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Nodomu vēstuli Starptautiskajam valūtas fondam


 

01.JPG (15524 bytes) 02.JPG (15563 bytes) 03.JPG (8377 bytes)

Vakar, 27.jūlijā, valdību veidojošo partiju sadarbības padomes sēdē un pēc sēdes: Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, partijas “Pilsoniskā savienība” valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle,  Saeimas deputāts Mārtiņš Roze, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards un tieslietu ministrs Mareks Segliņš
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Saskaņā ar vienošanos, kas 25.jūlijā tika panākta Ministru prezidenta Valda Dombrovska un finanšu ministra Einara Repšes sarunās ar Starptautisko valūtas fondu (SVF), 26.jūlijā sasauktajā koalīcijas partneru sadarbības padomes sēdē tika izskatīta Nodomu vēstules projekta galaversija.

Ministru prezidents Valdis Dombrovcskis svētdien, pēc 26.jūlija koalīcijas partneru sadarbības padomes sēdes atzinīgi novērtēja koalīcijas partneru konstruktīvo pieeju diskusijai un izpratni par turpmākas sadarbības ar SVF nozīmi. “Esmu gandarīts par to, ka koalīcijas partijas šo Latvijai ļoti nozīmīgo jautājumu izvērtēja, no visaugstākās politiskās atbildības pozīcijām raugoties. Ceru, ka arī partiju valdes pieņems pozitīvu lēmumu par Nodomu vēstules parakstīšanu un deleģēs partiju vadītājus to darīt jau rīt,” atzina V.Dombrovskis.

Ministru prezidents koalīcijas partneriem uzsvēra, ka Nodomu vēstules kontekstā valdībai nav steidzamā kārtībā jāuzrāda konkrēti pasākumi, kas tiks veikti, lai samazinātu budžeta deficītu par 500 miljoniem latu 2010.gadā. Nākamā gada budžeta projekta izstrāde notiks saskaņā ar iepriekš plānoto grafiku sadarbībā ar sociālajiem partneriem. Turklāt, lai nodrošinātu pilnīgu politisku atbalstu ikvienam konceptuālam lēmumam, kas būs jāpieņem 2010.gada budžeta izstrādes gaitā, pēc V.Dombrovska iniciatīvas tiks veidota politiska līmeņa darba grupa, kura sanāks uz regulārām sēdēm visā budžeta projekta tapšanas laikā. Koalīcijas partneri šādu ideju novērtēja pozitīvi un atzina par vienu no būtiskākajiem nosacījumiem, kas nodrošinās visaugstāko politiskās atbildības pakāpi, revidējot valsts budžeta tēriņus un funkcijas, ko valsts šobrīd finansē. Vienlaikus Ministru prezidents uzsvēra, ka ar SVF ir panākta vienota pozīcija par to, ka pensijas netiks samazinātas, kā arī par to, ka veselības aizsardzība un izglītība ir tās nozares, kurās turpmāki samazinājumi nav pamatojami. V.Dombrovskis atklāja, ka vēstules projektā ietverti nozīmīgi sociālās drošības pasākumi, kā arī nosacījums, ka PVN paaugstināšana pieļaujama tikai tad, ja netiks rasti citi fiskālās konsolidācijas risinājumi. Valdības vadītājs un finanšu ministrs koalīcijas sēdē pauda apņēmību šādus risinājumus atrast.

V.Dombrovskis atzina, ka pamtlīnijās Nodomu vēstules saturs ir ļoti tuvs Saprašanās memorandam ar Eiropas Komisiju. Saskaņā ar vēstulē ietverto nosacījumu, tās satura publiskošana ir SVF pienākums.

Latvijas valdības un Starptautiskā valūtas fonda Nodomu vēstuli, kas nepieciešama, lai Latvija varētu saņemt SVF aizdevumu, vakar pēcpusdienā koalīcijas sēdē parakstīja četras no piecām valdības koalīciju veidojošajām partijām – partija “Jaunais laiks”, “Pilsoniskā savienība”, Zaļo un Zemnieku savienība, kā arī apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Savukārt Tautas partijas valde vakar nolēma pagaidām neparakstīt valdības vienošanos ar SVF par aizdevuma saņemšanu.

Vakar pievakarē pēc sarunām ar Tautas partijas (TP) valdi un Saeimas deputātiem par vienošanās noteikumiem par aizdevuma saņemšanu no SVF Ministru prezidents V.Dombrovskis pauda cerību, ka TP pieņems atbildīgu lēmumu. Viņa viedoklim pievienojās arī finanšu ministrs Einars Repše, paužot: “Pretējā gadījumā vienas pozitīvas vēsts vietā būtu vairākas negatīvas ziņas, kas var atstāt iespaidu uz starptautisko finanšu tirgu, graut Latvijas reputāciju un traucēt pārstrukturēt mūsu valsts ekonomiku puslīdz normāli.”

Pēc V.Dombrovska un E.Repšes aiziešanas turpinājās TP valdes un Saeimas frakcijas kopīgā sēde, kurā tika nolemts pilnvarot Tautas partijas priekšsēdētāju Mareku Segliņu parakstīt Nodomu vēstuli ar SVF.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre;

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!