• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts robežsardzi 1999. gada pusgadā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.1999., Nr. 243 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - Balkānu stabilitātes pakta forumā

Vēl šajā numurā

30.07.1999., Nr. 243

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts robežsardzi 1999. gada pusgadā

Robežapsardzības rezultāti

1999. gada I pusgadā robežkontrole veikta 3 464 146 personām (1998.g. I pusgadā - 3 325 605), 1 008 544 automašīnām (1998.g. I pusgadā - 971 495), 8371 kuģim, 8946 vilcieniem, 9461 lidmašīnai.

Par robežas šķērsošanas noteikumu un pierobežas joslas noteikumu pārkāpumiem aizturētas 4528 personas, attiecīgi 3797 personas robežšķērsošanas vietās un 731 persona pierobežā. Visvairāk personas par robežpārkāpumiem un robežrežīma pārkāpumiem aizturējuši VRS Daugavpils pārvaldes robežsargi.

Tipiskākie robežsargu konstatētie pārkāpumi ir:

Personas bez derīgiem dokumentiem, vīzām

Bez derīgiem ceļošanas dokumentiem vai bez derīgiem autotransporta dokumentiem aizturētas 3152 personas, no tām valstī netika ielaistas 540 personas, t.sk., bez vīzām - 397 personas. Visbiežāk aizturētie ārvalstnieki: 196 Lietuvas pilsoņi, 122 Krievijas Federācijas, 58 Igaunijas, 35 Baltkrievijas, 34 Ukrainas un 11 Bulgārijas pilsoņi.

 

Meklējamās personas

Aizturētas 59 meklēšanā esošās personas: 53 Latvijas Republikas pilsoņi un iedzīvotāji, 4 Lietuvas Republikas pilsoņi, 2 Krievijas Federācijas pilsoņi. Visvairāk meklējamo personu aizturēja VRS Valmieras pārvaldes robežsargi - 26 gadījumos, kā arī VRS Rīgas pārvaldes un VRS Jelgavas pārvaldes robežsargi - attiecīgi pa 14 aizturēšanas gadījumiem.

Salīdzinājumā ar 1998. gada I pusgadu aizturēts par 50 meklēšanā esošajām personām vairāk. Tas norāda, ka, robežu šķērsojošo personu plūsmai pieaugot, robežkontroles kvalitāte nav mazinājusies. Lielā mērā to sekmēja jaunās robežkontroles datorprogrammas ieviešana, kas ļauj veikt 100% robežu sķērsojošo personu datorizētu kontroli.

 

Personas ar viltotiem dokumentiem

Ar viltotiem dokumentiem uz valsts robežas aizturētas 55 personas: 10 personas ar viltotām dažādu valstu pasēm, 8 personas ar viltotām pilnvarām transportlīdzekļu vadīšanai, 29 personas ar viltotām civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisēm, 3 personas ar viltotām Latvijas vīzām, 2 Latvijas nepilsoņi ar viltotiem Krievijas Federācijas Konsulārās daļas spiedogiem, 1 persona ar viltotu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, 1 persona ar viltotu Latvijas Republikas iedzīvotāju reģistra atzīmi un 1 persona ar viltotu tūrisma ceļazīmi.

Visvairāk personu ar viltotām pasēm aizturēja VRS Rīgas un Jelgavas pārvaldes robežsargi, personas ar viltotām civilltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisēm biežāk tikušas aizturētas Daugavpils pārvaldes robežkontroles punktos.

Vairākas personas ar viltotiem dokumentiem tika aizturētas robežsargu augsti profesionālas darbības rezultātā, tiem veicot aizdomīgo personu interviju svešvalodās.

Salīdzinot ar 1998. gada I pusgadā aizturētajām 100 personām, kritums izskaidrojams ar to, ka no šā gada sākuma robežas šķērsošanai nav derīgas bijušās PSRS pases, kuru viltojumi bieži tika konstatēti iepriekšējos gados.

Atskaites periodā ir bijuši arī trūkumi dokumentu kontroles jomā. Tā, piemēram, 4. jūlijā no Čehijas tika atgriezta aziātiskas izcelsmes pilsoņu grupa 11 cilvēku sastāvā, kura 29. jūnijā iebrauca Latvijas Republikā caur Zilupes DzRKP un ar reisu Rīga-Prāga 1. jūlijā izlidoja no lidostas "Rīga" uz Prāgu. Atgriešanās iemesls, pēc Čehijas robežkontroles dienestu atzinuma, bija grupas dalībnieku viltotie ceļošanas dokumenti. Viltojumus tajos izdevās atklāt tikai ar Čehijas robežsargu rīcībā esošās speciālās tehnikas palīdzību.

 

Narkotisko vielu aizturēšana

30. janvārī VRS Rīgas pārvaldes lidostas "Rīga" RKP personāls piedalījās Valsts policijas operācijā, kuras rezultātā tika aizturēti 2 Latvijas Republikas pilsoņi, pie kuriem kopā tika atrastas narkotiskās vielas - 1,86 kg kokaīna.

 

Meklējamo automašīnu aizturēšana

Ar datoru palīdzību robežsargi aizturēja 47 meklēšanā esošas automašīnas (salīdzinājumam 1998. gada I pusgadā - 123 automašīnas): 29 a/m nodotas Valsts policijā, 13 a/m - Lietuvas Republikas robežipolicijai, 4 a/m - Igaunijas Republikas robežsargiem, 1 a/m - tiesu izpildītājiem. Visvairāk meklējamo autotransportu, pamatojoties uz datorizētās robežkontroles rezultātiem, atklājuši Jelgavas un Valmieras pārvaldes robežsargi. Taču 13 transportlīdzekļi atskaites periodā tika aizturēti uz aizdomu pamata par šasiju vai identifikācijas numuru viltojumiem, šajā jomā lielākie panākumi ir Daugavpils pārvaldes RKP personālsastāvam.

Konstatēts arī 1 kukuļdošanas mēģinājums, kad uz aizdomu pamata par a/m VW GOLF šasijas numura viltojumu aizturētais LR pilsonis, piedāvājot kukuli 500 $ apmērā VRS DAP IAN darbiniekiem, mēģināja šo mašīnu atgūt. Persona aizturēta un nodota LR IeM Valsts policijas Latgales reģiona ONKAB.

 

Ieroču un speclīdzekļu aizturēšana

Par ieroču un speclīdzekļu nelikumīgu pārvadāšanu pāri valsts robežai aizturēta 31 persona, pie kurām atrasti un izņemti - 7 gāzes pistoles, 18 dunči, 1 durklis, 4 steki, 1 medību bise, aizturēti arī 25 mobilie satelītsakaru termināli, kā arī brīdinātas 342 personas, kurām nebija Valsts elektrosakaru inspekcijas atļaujas sakaru līdzekļu pārvešanai pāri valsts robežai.

 

Kontrabandas aizturēšana

Par kontrabandas pārvešanu pāri valsts robežai aizturētas 83 personas. Kopā aizturēta kontrabanda par kopējo summu - Ls 21 332. No tās visvairāk aizturēja Valmieras pārvaldes robežsargi par summu - Ls 14 658.

Visbiežāk kontrabandas preces joprojām ir spirts, alkohola izstrādājumi un cigaretes, bet aizturētās kontrabandas vērtības ziņā visvairāk aizturētas dažādas rūpniecības preces.

Tā, piemēram, 1. februārī RPP Valka I robežsargi aizturēja 1 Igaunijas Republikas iedzīvotāju un 1 Igaunijas Republikas pilsoni, kuri ar a/m mēģināja izvest no Latvijas Republikas kontrabandas preci - cigaretes - par kopējo vērtību aptuveni Ls 9000.

Salīdzinot ar pagājušā gada I pusgadu, ir samazinājies par kontrabandas pārvešanu aizturēto personu skaits, bet palielinājusies aizturētās kontrabandas vērtība.

 

Pierobežas režīma kontrole

Par pierobežas un pierobežas joslas režīma pārkāpumiem kopā aizturēta 501 persona, kas ir par 66 personām vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā. Analīze liecina, ka visbiežākie pierobežas režīma pārkāpumi ir saistīti ar atrašanos pierobežā bez personu apliecinošiem dokumentiem vai a/m vadīšanu bez atbilstošiem autotransporta dokumentiem, vai tā vadīšanu alkohola reibumā.

Pierobežas režīma kontrolē ir atklāti arī dažādi pārkāpumi, kuri saistīti ar malumedniecību vai nelikumīgiem mežizstrādes vai citiem saimnieciskiem darbiem, kā arī dažādi pārkāpumi, kuri saistīti ar nelikumīgas preču pārvietošanas mēģinājumiem pāri valsts robežai.

 

Radiācijas kontrole

Tiek pilnveidota radiācijas kontroles sistēma uz valsts robežām. 1998.gada sākumā ar stacionārām radiācijas kontroles iekārtām bija aprīkoti 4 RKP, bet 01.07.1999. gadā to skaits ir palielinājies līdz 7 RKP. Rezultātā konstatēti 58 gadījumi (pagājušo gadu - 34), kad tiek ievesta krava ar paaugstinātu, bet pieļaujamu radiācijas līmeni, savukārt 2 gadījumos tika konstatētas personas, kuru līdzvesto priekšmetu izstarojums pārsniedza pieļaujamo normu, un personas netika ielaistas valstī.

 

Procesuālā darbība

Atskaites periodā Valsts robežsardzes amatpersonas pieņēma lēmumu par administratīvā soda piemērošanu 1982 gadījumos, 1998. gadā - 2741 gadījumā. Uzlikto sodu skaita samazinājumu nosaka robežu šķērsojošo personu un pierobežas iedzīvotāju lielāka informētība par robežas šķērsošanas nosacījumiem, kā arī robežsargu rūpīgāka pieeja gadījumu izskatīšanai un izvērtēšanai, neizvirzot sodīšanu par pārkāpumu novēršanas un profilakses pamatmērķi.

Vienlaicīgi ir augusi robežsargu aktivitāte, veicot materiālu izskatīšanu saskaņā ar Kriminālprocesa pantiem. Tika izskatīti 200 materiāli (1998.g. - 40 materiāli), no kuriem 6 gadījumos ierosinātas krimināllietas KPK 109. panta kārtībā, 4 gadījumos pieņemti lēmumi par krimināllietas nodošanu kriminālvajāšanas uzsākšanai KPK 124. panta kārtībā, 17 gadījumos nosūtīti materiāli uz prokuratūru saīsinātā procesa kārtībā KPK 406.-409. pantu kārtībā un 173 gadījumos pieņemti lēmumi par atteikšanos ierosināt krimināllietu KPK 5. un 3. panta 1. punkta kārtībā. Lielāko aktivitāti šajā jomā izrādījušas Valmieras, Viļakas, Ludzas un Daugavpils pārvaldes. Neviens materiāls netika izskatīts Rīgas un Ventspils pārvaldē.

Iepriekšminētie robežapsardzības un robežkontroles rezultāti sasniegti pateicoties pakāpeniskai, taču nepārtrauktai Valsts robežsardzes Dienesta nolikuma normu ieviešanai un īstenošanai robežsargu praktiskajā dienestā, mērķtiecīgi un sistemātiski paaugstinot dienesta kvalitāti un efektivitāti.

 

Vadošo normatīvo aktu izstrāde

1999. gada I pusgadā Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes amatpersonas turpināja darbu pie Valsts robežsardzes vadošo dokumentu izstrādes. Kā nozīmīgākie no tiem minami:

- Pavēle "Par pasākumiem cīņā ar nelegālo imigrāciju";

- Pavēle "Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem";

- "Instrukcija par krimināllietu reģistrācijas, uzskaites un glabāšanas kārtību Valsts robežsardzē";

- Pavēle "Par Valsts robežsardzes un NBS gaisa spēku sadarbības līguma realizēšanu";

- Iekšlietu ministrijas Dienesta aviācijas koncepcija;

- Valsts robežsardzes Kinoloģiskā dienesta koncepcija.

Pamatojoties uz "Latvijas Republikas valsts robežas likumu" 1997. gada 26. novembrī iekšlietu ministrs parakstīja pavēli "Par operatīvās darbības organizāciju Robežsardzē", saskaņā ar kuru VRS ir noteikta kā operatīvās darbības subjekts. Šī gada I pugadā tika izstrādāta operatīvās darbības tiesiskā statusa nodrošinājuma dokumentācija.

Visvairāk dokumentu sagatavoja un izstrādāja VRS GP Robežapsardzības pārvalde, kur ir izstrādātas 38 pavēles, 78 rīkojumi, 159 cirkulāri, sagatavotas 498 vēstules.

Aprīlī Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Robežapsardzības pārvaldes sauszemes robežas nodaļā uzsākts veidot elektronisko ceļošanas dokumentu datu bāzi. Izmantojot tehniskos līdzekļus, tiek pētīti no LR Ārlietu ministrijas saņemtie ārvalstu ceļošanas dokumenti, ieskanēti, tad tiek norādīti attiecīgo dokumentu aizsardzības elementi un pa elektronisko pastu vai ar diskešu palīdzību tie tiek nogādāti teritoriālajās pārvaldēs, kuras robežkontroles un robežpārejas punktus nodrošina ar ceļošanas dokumentu krāsainām kopijām. Uz 30. jūniju teritoriālās pārvaldes jau ir saņēmušas 35 krāsainus ceļošanas dokumentu paraugus. Šis darbs tiek turpināts un tiek meklētas iespējas nodrošināt katru robežkontroles punktu ar krāsainu ceļošanas dokumentu datu bāzi.

Sagatavoti 10 MK rīkojumi par VRS nekustamo īpašumu, no kuriem 5 ir apstiprināti. Sagatavoti un apkopoti 102 dokumenti (pilnvaras, nostiprinājuma lūgumi, uzziņas) par VRS nekustamo īpašumu reģistrāciju zemesgrāmatās. Pašreiz zemesgrāmatu nodaļās iesniegti īpašuma apstiprinošie dokumenti par 34 VRS nekustamiem īpašumiem, tai skaitā 3 torņu zemesgabaliem. Ierakstīti zemesgrāmatās 25 VRS nekustamie īpašumi, tai skaitā 3 torņu zemesgabali.

 

Kinoloģiskā dienesta attīstība

Pusgada laikā tika aktīvi attīstīts Valsts robežsardzes Kinoloģiskais dienests, kam tika piešķirts Valsts kinoloģiskā kluba statuss ar dienesta suņu audzētavas tiesībām.

Jūnijā atklāts VRS Kinoloģiskais centrs, kas atbilst Eiropas Savienības standartiem.

Panākta sadarbība ar Somijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Igaunijas un Baltkrievijas kinoloģiskajiem dienestiem.

No 5.-6.aprīlim Valsts robežsardzes delegācija iepazinās ar Baltkrievijas Republikas Valsts komitejas Robežapsardzības spēku Kinoloģiskā dienesta organizāciju.

Somijas Republikā iegādāti 10 vācu aitu suņi, bet dienesta suņu vaislas darba rezultātā iegūti 8 šķirnes suņi.

Uz šo brīdi VRS ir 77 suņi un no tiem robežapsardzībā ik dienu tiek iesaistīti 7-8 suņi. Ar dienesta suņu palīdzību:

- pārbaudīti transporta līdzekļi - 1553;

- sniegta palīdzība citām institūcijām - 10 gadījumos;

- atrasta kontrabanda - 2 reizes;

- veikta personu pārbaude - 930 reizes;

- veikta konvojēšana apsargāšana - 45 reizes;

- konstatēti valsts robežas pārkāpumi - 330 gadījumi.

Aktīvi savu darbību turpina Peldošo līdzekļu dienests.

3. februārī tika parakstīts Valsts robežsardzes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Jūras vides pārvaldes sadarbības līgums, kuras mērķis ir Jūras vides pārvaldes un Valsts robežsardzes darbība saskaņota jūras vides kontrolē un valsts robežas apsardzībā un kontrolē. Noslēgtā līguma ietvaros no 16.-17. jūnijam VRS Rīgas pārvaldes patruļkuģis "Tiira" piedalījās starptautiskajā operācijā "CEPCO" (vides aizsardzības kontrole Baltijas jūrā).

20. maijā notika pirmās Valsts robežsardzes organizētās starptautiskās jūrā pazudušo cilvēku meklēšanas un glābšanas mācības "SARMA-99". Mācībās piedalījās Valsts robežsardzes patruļkuģis un robežsardzes patruļkuteris, Somijas robežsardzes patruļkuģis un helikopters, kā arī Latvijas Civilās aviācijas administrācijas Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs un Latvijas Jūras administrācijas Jūras meklēšanas un glābšanas dienesta Koordinācijas centrs. Mācībās tika atstrādāti krasta apsardzes uzdevumi.

11. jūnijā Rojas tehniskajā novērošanas postenī tika atklāta Valsts robežsardzes pirmā radiolokācijas stacija. To saskaņā ar VRS un jūras spēku līgumu apkalpos NBS Jūras spēku personālsastāvs, bet informācija tiks izmantota kopīgi.

 

Starptautiskā sadarbība

Atskaites periodā Valsts robežsardze piedalījās vairākās starptautiskajās operācijās:

- no 9.-12. februārim starptautiskajā robežas novērošanas operācijā "BRAVO";

- no 5.-8. maijam Baltijas jūras reģiona robežkontroles sadarbības ietvaros starptautiskajā uzraudzības operācijā "VIBAN" (aizdomīgo kuģu novērošana un sekošana tiem Baltijas jūrā).

Starptautiskās sadarbības pasākumu ietvaros Valsts robežsardzes amatpersonas augstākajā līmenī apmeklēja Baltkrievijas Republikas Valsts komitejas Robežapsardzības spēkus Novopolockā un Krievijas Federācijas Robežapsardzības spēkus Maskavā.

Valsts robežsardzes amatpersonas piedalījās starptautiskās konferencēs, semināros un sanāksmēs Lietuvā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, kā arī Baltijas Ministru padomes Vecāko amatpersonu Robežapsardzības komitejas un tās apakškomiteju sanāksmēs saskaņā ar komitejas ikgadējo darba plānu.

Šī gada 26.-29. aprīlī Šiofokā, Ungārijā notika 7. starptautiskā robežpolicijas konference, kurā tika pieņemta rezolūcija par informācijas apmaiņu nelegālās imigrācijas jomā. Valsts robežsardze ir aktīvi iesaistījusies konferences informācijas apmaiņas sistēmā ar visām konferences dalībvalstīm.

No 6.-8. jūnijam Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks r/s pulkvedis Ā.Jansons piedalījās likumdošanas salīdzināšanas sēdē Eiropas Komisijā Briselē (Beļģija).

30. maijā saskaņā ar Latvijas Republikas Valsts robežsardzes un Igaunijas Republikas Robežapsardzības dienestu vienošanos Valgas robežstacijā (Igaunijas Republika) uzsākta pasažieru vilcienu "Rīga-Valga-Rīga" kopīgā robežkontrole, kas ļauj efektīvāk veikt personu kontroli un novērš vilcienu stāvēšanu uz robežas.

 

Valsts robežas un Valsts robežsardzes struktūras

attīstība un nostiprināšana

Darbs pie valsts austrumu robežas nostiprināšanas tika veikts, realizējot trīs valsts investīciju programmas projektus: "IA-16 valsts austrumu robežas infrastruktūras attīstība", "IA-20 valsts robežas atjaunošana" un "IA-22 robežas tehniskās apsardzības, kontroles un informācijas sistēmas izveide".

Par Valsts robežsardzei 1999. gada budžetā iedalītajiem investīciju līdzekļiem projekta IA 16 ietvaros (1,675271 milj. Ls) veikti šādi darbi:

- pabeigta celtniecība un nodots ekspluatācijā Valsts robežsardzes Kinoloģiskā centra komplekss Rēzeknes robežsargu skolā (1999. gada 16. jūnijā);

- pabeigta rekonstrukcija un nodota ekspluatācijā Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes ēku I kārta (1999. gada 18. jūnijā);

- pabeigta celtniecība un nodots ekspluatācijā Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes nodaļas komplekss (1999. gada 3. jūlijs);

- izstrādāta piecu vizuālās un tehniskās novērošanas torņu tehniskā projekta dokumentācija;

- izstrādāti priekšlikumi rokādes ceļu tīkla izveidošanai pierobežā ar Krievijas Republiku un Baltkrievijas Republiku;

- izstrādāta VRS Viļakas pārvaldes II. kārtas rekonstrukcijas tehniskā projekta dokumentācija;

- sadarbībā ar Somijas Robežsardzi ir sagatavoti PHARE 1999. gada palīdzības programmas projekti austrumu robežas nostiprināšanas vajadzībām 4,5 milj. ecu apjomā, kā arī ir sagatavots līgums par projektu LV98/IB-JH-02-Robežsargu apmācība (FIN);

- izstrādāta Šķaunes nodaļas kompleksa tehniskā projekta dokumentācija;

- veikts Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes ēku kapitālais remonts.

Projekta IA 20 ietvaros, apgūstot iedalītos finansu līdzekļus Ls 234 000 apjomā:

- izpildīti Latvijas-Lietuvas valsts robežas ģeodēziskie un kartogrāfiskie darbi par 85%;

- Latvijas puse ir izpildījusi 80% darbus Latvijas-Baltkrievijas robežas atjaunošanā (attīrīta un noplanēta robežjosla, iebūvētas robežzīmes). Izpildīti inženierhidrogrāfiskie un hidroloģiskie darbi uz Latvijas-Baltkrievijas robežas upēm un strautiem;

Latvijas Valsts robežsardze 1999. gada 6 mēnešos investīciju programmu IA-16 un IA-20 izpildei ir apguvusi Ls 1670131.

 

Informātiskā nodrošinājuma pilnveidošana

No janvāra līdz maija beigām veikta jaunā robežkontroles datorprogrammu kompleksa "REIS-1999" izmēģinājumu ekspluatācija un jūnijā sākta jaunā robežkontroles datorprogrammu kompleksa uzstādīšana valsts datorizētajos robežkontroles objektos. Uz 1.jūliju datorizētā robežkontrole ar "REIS-1999" notiek 34 robežkontroles objektos pavisam ar 65 datoriem.

Veicot 100% valsts robežu šķērsojošo personu un transportlīdzekļu datorizēto robežkontroli, pasu lasītāju izmantošana būtiski samazinājusi vidējo laiku, kas nepieciešams personas datu ievadīšanai. REIS centralizētajās datu bāzes programmas lietošanas sākumposmā viss neiet tik gludi kā paredzēts, tādēļ 100% datorkontrole atsevišķos gadījumos rada aizkavēšanos. Daļēji pie tā vainīga sakaru līniju kvalitāte un datoru ierobežotais skaits.

Tiek gatavotas atbildes uz daudzajiem informācijas pieprasījumiem no valsts tiesībsargājošajām institūcijām par personu un transportlīdzekļu valsts robežas šķērsošanas faktiem. Pavisam atskaites periodā sagatavotas atbildes uz 330 pieprasījumiem:

- IeM dienestiem - 157 atbildes;
- VID dienestiem - 131 atbilde;

Valsts austrumu robežas labiekārtošanas projekta ietvaros kopīgi ar SIEMENS speciālistiem uzsākti darbi pie Robežsardzes informācijas sistēmas (IS) izveides. Individuālā pasūtījuma līguma Nr.1 ietvaros izstrādāti divi no sešiem IS specifikācijas dokumentiem. Pašreiz saskaņā ar individuālā pasūtījuma līgumu Nr.2 aktīvi turpinās darbs pie atlikušo IS specifikācijas dokumentu izstrādes. Ar mērķi nodrošināt IS izstrādes optimālus nosacījumus izveidots apvienotais VRS, IeM un SIEMENS informātikas speciālistu kolektīvs.

 

Sakaru sistēmas attīstība

Pilnveidojot Valsts robežsardzes sakaru iespējas, veikti šādi pasākumi:

1) VRS Daugavpils pārvaldē uzstādīta ATC "Hicom-300" un ieslēgta vienotā IeM telekomunikāciju tīklā.

2) VRS Viļakas pārvaldē uzstādīta ATC "Hicom-300".

3) VRS Viļakas pārvaldē uzstādīta radio stacijas "MOTOROLA" bāzes stacija.

4) Balvos un Viļakā uzcelti sakaru masti, kuri tiks nodoti ekspluatācijā 1999. gada otrajā pusgadā.

 

Mantu un materiāli

tehniskā nodrošinājuma uzlabošana

1999. gada I pusgadā minētajā jomā Valsts robežsardzē tika veikti šādi pasākumi:

1) pabeigta pāriešana uz jauno formas tērpu;

2) organizēta izsole par kombinezoniem, cepurēm un apmetņiem, cenu aptaujas par kinologu kombinezoniem un cepurēm, bikšu siksnām, dienesta suņu kakla siksnām un noslēgti līgumi ar uzvarētājām firmām;

3) organizēta un kontrolēta Robežsardzē neizmantojamās kustamās mantas realizācija, kā rezultātā apmaiņas procesā tika iegūtas 3 automašīnas un norakstītas 8 automašīnas;

4) izstrādāti un apstiprināti Robežsardzes sauszemes transportlīdzekļu štata saraksti, kuros paredzētais transportlīdzekļu daudzums un tipāža dos iespēju nodrošināt robežapsardzību atbilstoši Eiropas Savienības prasībām;

5) LR Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tika nodoti Robežsardzē neizmantojamie materiāli tehniskie līdzekļi;

6) veikta līdzdalība konkursā "Par autotransporta iegādi IeM vajadzībām 1999. gadā", kā rezultātā Valsts robežsardzei tika iedalīti 6 mikroautobusi.

 

Apmācību process

Latvijas Policijas akadēmijas Robežsardzes koledžā pašlaik mācās 140 robežsargi.

No tiem:

klātienē - 32 robežsargi;

neklātienē - 108 robežsargi.

Valsts robežsardzes Rēzeknes robežsargu skolā 1 gada mācības procesu iziet 80 robežsargi, bet jaunajam mācību gadam RRS ir saņemti vairāk nekā 400 kandidātu pieteikumi (1998.g. - 224 pieteikumi). Tādējādi robežsarga profesijas iegūšanai konkurss ir 5 kandidāti uz vienu kadeta vietu, kas liecina par dienesta Valsts robežsardzē prestiža celšanos un Rēzeknes robežsargu skolas diploma vērtības paaugstināšanos.

Īstermiņa kursos Rēzeknes robežsargu skolā sagatavoti:

1) 1 mēneša kursos - 226 robežsargi;

2) 3 mēnešu kursos - 6 suņu pavadoņi

3) 5 dienu Somijas speciālistu kursos - 82 suņu pavadoņi;

4) datorprogrammas "REIS-1999" mācību kursos - 247 teritoriālo pārvalžu robežsargi.

Paralēli Valsts robežsardzes Galvenajā pārvaldē tika veikti datorprogrammas "REIS-1999" mācību un sakaru speciālistu mācības par ATC "Hicom". Sadarbības ietvaros notika robežsargu kvalifikācijas celšanas kursi Latvijas Policijas akadēmijā un IeM Ekspertīžu centrā, kā arī Somijas, Dānijas, Zviedrijas un ASV speciālistu vadīti kursi par dažādām robežapsardzības un robežkontroles tēmām.

Valsts robežsardzē organizētas sacensības galda tenisā, volejbolā, basketbolā, dienesta daudzcīņā. VRS izlase piedalījās IeM sacensībās un ieguva:

3. vietu volejbolā,

4. vietu basketbolā un dienesta daudzcīņā,

7. vietu galda tenisā un minifutbolā.

 

Disciplīna

Atskaites periodā salīdzinājumā ar 1998. gada I pusgadu ir samazinājies kopējais Valsts robežsardzes personālsastāva disciplīnas pārkāpumu skaits. Taču pieaudzis gadījumu skaits, kad Valsts robežsardzes darbinieki izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus (1998.g. - 25 gadījumi, 1999.g. - 33 gadījumi).

Valsts robežsardzes priekšnieks G.Dāboliņš

- citām institūcijām - 42 atbildes.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!