• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrs: Par PVN likmes samazināšanu grāmatām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2009., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.07.2009., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrs: Par PVN likmes samazināšanu grāmatām


 

21.jūlijā Ministru kabineta sēdē atbalstīts Finanšu ministrijas izstrādātais MK noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumos Nr.933 “Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība””.

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka samazinātā PVN likme (10%) tiks piemērota šādiem izdevumiem: visa veida fiziskā formātā izdotai mācību literatūrai, daiļliteratūrai, bērniem domātai literatūrai, zinātniskajai un populārzinātniskajai literatūrai, uzziņu literatūrai, reliģiskajai literatūrai, memuārliteratūrai un to tulkojumiem.

Kultūras ministrs Ints Dālderis uzskata, ka ekonomiski grūtajā laikā pazeminātā PVN likme grāmatu piegādēm ļaus saglabāt tautas garīgās vērtības: “Grāmatas latviešu valodā ir ārkārtīgi svarīgs instruments latviešu valodas un kultūras saglabāšanai un attīstībai. Nacionāla valsts nevar pastāvēt bez nacionālas literatūras. Tādēļ valstij visiem spēkiem jāatbalsta grāmatu izdošana latviešu valodā. Kļūdainais lēmums par PVN standartlikmes (21%) piemērošanu grāmatu piegādēm, kas tika pieņemts gada sākumā, ir radījis draudīgas sekas – grāmatu izdošana gada pirmajā pusē samazinājusies vairāk nekā par 30%, bet grāmatnīcās pārdošanas apjoms krities par 40 procentiem. Esmu gandarīts, ka pazeminātā PVN likme grāmatām tiek atjaunota un grāmatas tagad kļūs pieejamākas lasītājiem.”

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem atzinumu par grāmatu atbilstību mācību literatūras un oriģinālliteratūras statusam nosaka Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Prognozējams, ka Ministru kabineta noteikumiem būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi, jo palielināsies mācību grāmatu un oriģinālliteratūras izdevumu pārdošanas apjoms. PVN 10 procentu likmes piemērošanas rezultātā samazinoties cenām, mācību grāmatas un oriģinālliteratūras izdevumi kļūs pieejamāki iedzīvotājiem, it īpaši ģimenēm ar bērniem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem.

Patlaban grāmatu piegādēm piemērojama pievienotās vērtības nodokļa standartlikme 21 procenta apmērā. Saskaņā ar Saeimā 2009.gada 16.jūnijā pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” mācību grāmatu piegādēm un oriģinālliteratūras izdevumu piegādēm noteikta PVN samazinātā likme 10 procentu apmērā.

Šī likuma norma stāsies spēkā 2009.gada 1.augustā un piemērojama saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Konsultācijas par Ministru kabineta noteikumu projektu izstrādi notikušas ar Latvijas Izglītības apgādu asociāciju, Latvijas Grāmattirgotāju asociāciju un Kultūras ministrijas Literatūras un grāmatniecības padomes pārstāvjiem.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!