• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Tadžikistānas Republikā 10.–14.jūlijā, veicinot ciešāku sadarbību Austrumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2009., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194859

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par daudzfunkcionālām izglītības iestādēm Rīgā

Vēl šajā numurā

15.07.2009., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Tadžikistānas Republikā 10.–14.jūlijā, veicinot ciešāku sadarbību Austrumos


 

01.JPG (22116 bytes) 02.JPG (40265 bytes)
03.JPG (32617 bytes) 04.JPG (27045 bytes)

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 12.jūlijā vizītes laikā Tadžikistānas ziemeļu pilsētā Hudžandā, parakstoties Vēstures muzeja viesu grāmatā, kā arī apmeklējot pilsētas galveno tirgu (augšējos attēlos); Valdis Zatlers 11.jūlijā, iepazīstoties ar meloņu un arbūzu audzētavu; tautiskā gaisotnē sagaidot Latvijas Valsts prezidentu pie alumīnija rūpnīcas “Talko” Tursundzes pilsētā 13.jūlijā (apakšējos attēlos)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

 

Par valstsvizītes rezultātiem

Ekonomikas ministrs Artis Kampars, kurš pavadīja Valsts prezidentu valstsvizītē Tadžikistānā, atzina, ka viņam vizītes laikā radusies pārliecība par plašākas ekonomiskās sadarbības iespējām starp abu valstu uzņēmējiem.

“Vizītes galvenais mērķis – paplašināt ekonomisko sadarbību abu valstu starpā, manuprāt, ir sasniegts. Mums ir pārliecība par plašāku ekonomisko sadarbību jau tuvākajā nākotnē,” uzsvēra A.Kampars.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars norādīja, ka vizītes laikā vairāki uzņēmēji jau vienojušies par konkrētu sadarbību, piemēram, a/s “SWH SETS” vienojies ar vietējo mobilo sakaru operatoru “Babilon Mobil” par programmatūras izstrādi, savukārt kokrūpniecības uzņēmums “Pata AB” vienojies par sadarbību ar būvmateriālu tirdzniecības uzņēmumu par celtniecības kokmateriālu piegādi no Latvijas.

Vizītes laikā tika parakstīts memorands par sadarbību starp starptautisko lidostu “Rīga” un Dušanbes lidostu par dalīšanos pieredzē un zināšanās lidostas pārvaldībā, kam īpašu nozīmi piešķir Dušanbes lidostas plāni par jauna termināļa celtniecību. Savukārt Tadžikistānas tirdzniecības un rūpniecības kamera apsver iespēju atvērt Latvijā pārstāvniecību.

A.Kampars atzina, ka Tadžikistāna ir ieinteresēta sadarboties ar Latviju tūrisma jomā, apgūt Latvijas pieredzi būvniecībā, kā arī ir ieinteresēta ar Latvijas starpniecību ieiet Eiropas tirgū ar savām svarīgākajām eksporta precēm – alumīniju, kokvilnu un augļiem.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

 

Par biznesa attiecību aktivizēšanu

13.jūlijā, trešajā valsts vizītes dienā Tadžikistānā, Valsts prezidents Valdis Zatlers teica uzrunu Tadžikistānas un Latvijas biznesa forumā, kurā piedalījās divdesmit pieci Latvijas un trīsdesmit Tadžikistānas uzņēmēji.

Uzrunājot auditoriju, V.Zatlers atzīmēja: “Mūsu tikšanās notiek laikā, kad mūsu valdībām jārisina sarežģīts uzdevums – saglabāt finansiālo stabilitāti un tajā pašā laikā meklēt steidzamus līdzekļus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Šodien veiksmes atslēga slēpjas prasmē elastīgi pielāgoties situācijai, spējā pārorientēties uz jaunām jomām un jaunu tirgu apgūšanu.”

Pievēršoties Latvijas lomai, viņš sacīja, ka mūsu valsts var kļūt ne tikai par tirdzniecības partneri, bet arī par stratēģisko tramplīnu uz citām Eiropas valstīm. Latvija, atrodoties Austrumeiropas, Skandināvijas un Rietumvalstu krustcelēs, ar transporta infrastruktūru var nodrošināt tranzītkravu plūsmu pa galvenajiem reģiona transporta koridoriem (runas pilns teksts – blakus).

Valsts prezidentam bija iespēja apmeklēt Vidusāzijā lielāko alumīnija ražotnes rūpnīcu “Talko”, kuras produkcija ir būtiska Eiropas, īpaši Skandināvijas, tirgū. Vizītes laikā Tadžikistānas puses pārstāvji ir pauduši interesi izveidot alumīnija termināli Rīgas ostā.

Latvijas un Tadžikistānas satiksmes ministri pārrunāja iespējamo sadarbību mobilo sakaru operatoru tirgus sakārtošanā Tadžikistānā. Šodien ir parakstīts memorands par sadarbību starp starptautisko lidostu “Rīga” un Dušanbes lidostu par dalīšanos pieredzē un zināšanās lidostas pārvaldībā. Drīzumā plānots uzsākt jaunas Dušanbes lidostas termināļa celtniecību, kuru varētu pabeigt 2011.gadā, un Latvijas kolēģu pieredze ir īpaši būtiska šajā procesā.

Valstsvizītes ietvaros Tadžikistānā ir ieradušies Latvijas uzņēmēji no transporta, loģistikas, pārtikas produktu ražošanas, kokapstrādes, celtniecības, mašīnbūves un metālapstrādes, finanšu un izglītības nozares.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Valsts prezidenta Valda Zatlera runa Tadžikistānas–Latvijas biznesa forumā Dušanbē 13.jūlijā

Ekselences,

godājamie uzņēmēji,

dāmas un kungi!

Esmu gandarīts, ka šajā vēsturiskajā – pirmajā Latvijas Republikas valstsvizītē Tadžikistānā – jūsu skaistajā pilsētā Dušanbē notiek Latvijas un Tadžikistānas biznesa forums. Tā mērķis ir jaunu iespēju meklēšana kontaktu attīstīšanai mūsu valstu un reģionu uzņēmējiem. Savā un Latvijas delegācijas vārdā pateicos par viesmīlīgo uzņemšanu.

Mūsu tikšanās notiek laikā, kad mūsu valdībām jārisina sarežģīts uzdevums – saglabāt finansiālo stabilitāti un tajā pašā laikā meklēt steidzamus līdzekļus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Savukārt jums, uzņēmējiem, ir īpašs uzdevums – vispasaules finanšu krīzes sarežģītajos apstākļos saglabāt esošos un attīstīt jaunus biznesa projektus, paredzēt tirgus izmaiņas un atbildēt uz tām.

Šodien, kad pasaules ekonomikā vērojamas strukturālas pārmaiņas, ir pienācis laiks jaunu iespēju apzināšanai, jaunu izaicinājumu pieņemšanai. Šobrīd ir īstais brīdis atskatīties uz padarīto, izvērtēt rezultātus un, pats būtiskākais, mobilizētu savus spēkus un resursus jaunu ieceru īstenošanai.

Šodien veiksmes atslēga slēpjas prasmē elastīgi pielāgoties situācijai, spējā pārorientēties uz jaunām jomām un apgūt jaunus tirgus. Tāpēc tagad ir piemērots laiks celt gaismā idejas, kas vēl pirms gada vai diviem šķita nerealizējamas, neperspektīvas vai pārdrošas. Jebkura ideja, iniciatīva, kas agrāk nebija aktuāla, šobrīd var izrādīties izšķiroša attīstībai, ilgtspējai un veiksmīgai starpvalstu sadarbībai.

Es zinu, ka uzņēmēji ir vieni no dinamiskākajiem un drosmīgākajiem mūsu sabiedrības locekļiem. Viņiem vienmēr pietiek izlēmības, lai tiktu galā ar priekšā esošajām grūtībām. Savukārt es ceru, ka mūsu valdības arī turpmāk ieguldīs visus spēkus, lai apstākļi uzņēmējiem būtu iespējami labvēlīgāki. Tikai ciešā biznesa aprindu un valdību sadarbības rezultātā var radīt plaukstošu un stabilu ekonomiku.

Līgumtiesiskās bāzes izveidošana starp mūsu valstīm ir būtiska platforma veiksmīgai un ilgtspējīgai sadarbībai dažādās jomās. Šī gada februārī Tadžikistānas prezidenta vizītes laikā parakstītā vienošanos par sadarbību starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Tadžikistānas Tirdzniecības un rūpniecības palātu, kā arī parakstītais starpvalstu līgums par dubultās nodokļu aplikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu ir nozīmīgs solis tirdzniecības un ekonomisko attiecību veicināšanai. Vēlos atzīmēt arī to, ka februāra vizītes laikā parakstītais Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgums par gaisa satiksmi ir bijis svarīgs un rezultatīvs. Kopš 2009.gada 1.jūnija aviokompānija “airBaltic” ir sākusi lidojumus maršrutā Rīga–Dušanbe–Rīga, kuri tiek veikti divas reizes nedēļā.

Es ticu, ka šī foruma laikā parakstītais Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums, kā arī Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgums par automobiļu satiksmi sniegs daudz jaunu impulsu mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai.

Dāmas un kungi!

Svarīgs faktors labklājības sasniegšanai ir ekonomikas atvērtība un sadarbība ar ārvalstu partneriem. Šodien, kad es skatos uz ne īpaši intensīvām ekonomiskajām saitēm starp Latviju un Tadžikistānu, es redzu lielisku potenciālu, no kura, ņemot vērā šos sarežģītos ekonomiskos izaicinājumus, ir vērts smelties idejas jauniem uzņēmējdarbības atklājumiem.

Es esmu pārliecināts, ka Latvijas biznesa pārstāvjiem interesē Tadžikistānas tirgus. Mēs varam daudz iemācīties viens no otra, un, neapšaubāmi, mums ir ar ko tirgoties. Jau šodien mūsu valstu tirdzniecības saites gūst paātrinājumu – 2001.gadā Latvijas eksports uz Tadžikistānu veidoja vien desmit tūkstošus dolāru, bet pērngad tas bija jau tuvu trim miljoniem dolāru. Savukārt Latvijas imports no Tadžikistānas 2007.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu teju trīskāršojies. Tas liecina par to, ka jau šobrīd starp mūsu valstu uzņēmējiem izveidojusies veiksmīga sadarbība. Šobrīd Latvijā darbojas 13 Tadžikistānas un Latvijas kopuzņēmumi. Es ceru, ka tuvākajos gados mums izdosies būtiski kāpināt šo rādītāju.

Dāmas un kungi!

Man ir liels prieks, ka mums ir labas perspektīvas attiecību attīstībai. Latvijas uzņēmēju sadarbības intereses Tadžikistānā apliecina mūsu biznesa delegācijas sastāvs, kurā pārstāvēti Latvijas uzņēmumi no transporta un loģistikas, pārtikas, būvniecības, kokapstrādes, mašīnbūves un metālapstrādes, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, finanšu un izglītības nozarēm. Apsveicami, ka interešu jomas ir stratēģiski svarīgas un diversificētas.

Raugoties nākotnē, saredzu lielisku potenciālu sadarbības attīstībai ķīmijas un pārtikas nozarēs, hidroenerģētikā, tranzītā un tūrismā. Atliek atrast savstarpējās intereses un izdevīguma krustpunktus.

Latvijai Tadžikistāna ir ļoti svarīgs un perspektīvs sadarbības partneris. Mēs esam gatavi veicināt ciešu Eiropas valstu sadarbību ar Tadžikistānu un citām Centrālāzijas reģiona valstīm.

Savukārt Latvija var kļūt ne tikai par jūsu tirdzniecības partneri, bet arī par stratēģisku tramplīnu darbam citās Eiropas valstīs. Latvija, atrodoties Austrumeiropas, Skandināvijas un Rietumvalstu krustcelēs, ar transporta infrastruktūru var nodrošināt tranzītkravu plūsmu pa galvenajiem reģiona transporta koridoriem. Jums ir iespēja izmantot Latvijas partneru pieredzi, ieejot Eiropas Savienības valstu ekonomiskajā un administratīvajā vidē.

Vēlos uzsvērt arī to, ka šodien mūsu valstis aktīvi meklē adekvātu atbildi enerģētiskās drošības izaicinājumiem. Esmu pārliecināts, ka, tikai cieši sadarbojoties, Eiropas Savienības un Centrālāzijas valstis var nodrošināt stabilu un noturīgu enerģētisko drošību savās valstīs. Latvija ir atvērta sadarbībai ar Tadžikistānu enerģētikas jomā, tajā skaitā arī hidroenerģētikā.

Dāmas un kungi!

Drosme, uzņēmība un iniciatīva ir atslēga uz ilgtspējīgu attīstību un veiksmīgu sadarbību. Esmu pārliecināts, ka jūsu klātbūtne šeit apliecina jūsu gatavību būt atvērtiem, uzņēmīgiem un realizēt jaunas iespējas. Ceru, ka šī vizīte devusi jums nozīmīgu impulsu jaunu kontaktu veidošanai un ir bijusi veiksmīgs atskaites punkts turpmākai ilgtspējīgai sadarbībai un abpusēji izdevīgu projektu īstenošanai.

Lai mums kopā izdodas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!