• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Slovākijas jauno vēstnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2009., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Tadžikistānas Republikā 10.–14.jūlijā, veicinot ciešāku sadarbību Austrumos

Vēl šajā numurā

15.07.2009., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Slovākijas jauno vēstnieku


 

14.jūlijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Slovākijas vēstnieku Dušanu Krištofiku, kurš bija ieradies akreditācijas vizītē.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Slovākijas divpusējās sadarbības potenciāls ir jāizmanto intensīvāk. Abām valstīm ir līdzīgas intereses Eiropas Savienības ietvaros, piemēram, Austrumu partnerība un enerģētikas drošība. Ministru prezidents V.Dombrovskis kā svarīgākās ekonomiskās sadarbības jomas atzīmēja augstās tehnoloģijas, metāla industriju un tūrismu. V.Dombrovskis pauda nostāju, ka gan Latvijai, gan Slovākijai būtiska ir Eiropas Savienības fondu apguve, kur nepieciešams vienkāršot procedūras. Svarīgi būtu risināt jautājumu par Eiropas Komisijas ierosinājumu samazināt nacionālo līdzfinansējumu Eiropas Sociālā fonda (ESF) ietvaros.

V.Dombrovskis un D.Krištofiks apmainījās ar viedokļiem par aktuālo situāciju abu valstu ekonomikās. Slovākijas vēstnieks informēja, ka ekonomiskā krīze smagi skārusi arī Slovākiju. Pieprasījuma mazināšanās Eiropas Savienības (ES) valstīs, it sevišķi Vācijā, smagi skar Slovākijas ekonomiku (85–90% eksporta ir uz ES valstīm), īpaši autoindustrijas sektoru. Iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums šogad prognozēts 11% apmērā un bezdarbs varētu sasniegt 13%–14% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Septembrī valdība plāno veikt budžeta grozījumus, paredzot budžeta deficītu 6–9% apjomā no IKP.

D.Krištofiks informēja par valdības īstenotajām ekonomikas atbalsta programmām, kas galvenokārt ir vērstas uz fiskālā sektora stabilizēšanu, autoindustriju un energoefektivitāti. V.Dombrovskis pastāstīja par ekonomisko situāciju Latvijā, par sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem (Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju), kā arī veiktajiem grozījumiem 2009.gada budžetā, kas vērsti uz krīzes pārvarēšanu.

Vēstnieks izklāstīja Slovākijas pieredzi ar eiro ieviešanu šā gada 1.janvārī. Pretēji prognozēm, pēc eiro ieviešanas Slovākija nepiedzīvoja strauju inflāciju, ņemot vērā, ka kaimiņvalstīs notika nacionālo valūtu devalvācija. Ekonomiskās krīzes apstākļos Slovākijā eiro nodrošināja finanšu sistēmas stabilitāti. V.Dombrovskis informēja, ka Latvija ir apņēmusies ieviest nepieciešamās ekonomiskās un strukturālās reformas, lai sasniegtu Māstrihtas kritērijus un pievienotos Eiropas Monetārajai savienībai.

Puses pārrunāja situāciju saistībā ar enerģētikas drošību. Slovākijas vēstnieks informēja par Slovākijas plānotajiem pasākumiem, lai nepieļautu līdzīgu krīzi kā pēc šī gada janvārī notikušā Krievijas un Ukrainas konflikta gāzes piegādes jomā, kas būtiski ietekmēja gāzes piegādi Slovākijā. D.Krištofiks arī aicināja Latvijas pusi atbalstīt Slovākijas kandidatūru Enerģijas regulatoru sadarbības aģentūras (ACER) izvietošanai.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!