• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par G8 valstu samita aktuālākajām problēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2009., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Baltkrievijas sadarbību lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

08.07.2009., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par G8 valstu samita aktuālākajām problēmām


 

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu piekto reizi pārstāvēs Komisiju G8 augstākā līmeņa sanāksmē, kas šogad 8.–10.jūlijā notiks Itālijas vadībā L’Akvilā (Itālija). Dalībnieki jo īpaši pievērsīsies pasaules ekonomikai, tostarp tirdzniecībai, klimata pārmaiņām un enerģētikai, Āfrikai/attīstībai un pārtikas nodrošinājumam.

Kopā ar Zviedrijas (ES Padomes prezidentvalsts), pārējo četru ES G8 dalībvalstu (Francija, Vācija, Itālija, Apvienotā Karaliste), kā arī ASV, Krievijas, Kanādas un Japānas vadītājiem Ž.M.Barrozu centīsies panākt saskaņotu starptautisku reakciju uz iepriekš minētajām problēmām.

Ž.M.Barrozu teica: “Šā gada G8 sanāksme notiek īpaši sarežģītā laikā. Eiropa ir uzņēmusies galveno lomu, risinot problēmas, kas ietver gan finanšu tirgu uzraudzību, gan ilgtspējīgu klimata politiku, gan pasaules tirdzniecību. Šis samits ir brīdis, kad turpināt darbu un uzņemties jaunas saistības. Mums ir ātri jāīsteno globālās finanšu sistēmas reforma. Mums izlēmīgi jārīkojas, lai novērstu klimata pārmaiņas. Un mums ir atkārtoti jāapstiprina un godīgi jāpilda savas saistības pret pasaules nabadzīgākajiem iedzīvotājiem.”

Attiecībā uz klimata pārmaiņām ir paredzētas būtiskas diskusijas gan G8 līmenī, gan lielāko tautsaimniecību foruma sanāksmē. Komisijas priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu uzsvērs zinātnes nozīmi un to, cik svarīgi ir nepārsniegt temperatūras paaugstināšanos par 2 C, kā arī aicinās neatkāpties no mērķa līdz 2050.gadam samazināt kopējo emisiju apjomu pasaulē vismaz par 50%.

Turklāt visām attīstītajām valstīm minētajā laikposmā ir jābūt gatavām samazināt emisiju apjomu par vismaz 80% un veikt būtiskas darbības, lai arī vidējā laika posmā panāktu vērā ņemamus rezultātus. Tam savukārt vajadzētu veicināt gatavību lielākajās valstīs ar strauju ekonomikas attīstību veikt pasākumus kopīgai emisiju samazināšanai zem pašreizējā apjoma. Viņš arī uzsvērs ekonomiskās iespējas, ko sniedz virzība uz tautsaimniecību ar zemām oglekļa emisijām.

Saistībā ar pasaules ekonomiku Komisijas priekšsēdētājs aicinās G8 izteikt stingru nostāju par nepieciešamību ekonomikas krīzes laikā atturēties no protekcionisma tirdzniecības attiecībās un ieguldījumu jomā. Ņemot vērā pašreizējās krīzes spēcīgo ietekmi uz sociālo jomu, viņš aicinās valstu valdības par prioritāti izvirzīt cilvēkus un izstrādāt tādu sociālo un nodarbinātības politiku, kas palīdz aizsargāt cilvēkus un darba vietas, ar mērķi veicināt ekonomikas atveseļošanos un jaunas, vienlīdzīgas vispārējās sistēmas izveidi. Viņš arī centīsies panākt, lai L’Akvilas sanāksmē tiktu dots jauns impulss Dohas attīstības programmas iespējami drīzai noslēgšanai.

Visbeidzot Komisijas priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu uzsvērs joprojām pastāvošo pasaules pārtikas nodrošinājuma būtiskumu, saistībā ar kuru Komisija kopš iepriekšējās G8 sanāksmes ir pieņēmusi un sākusi īstenot Pārtikas mehānismu par 1 miljardu eiro. Viņš apsveic pārējo G8 partnervalstu no jauna pievērsto uzmanību šai saasinātajai problēmai.

Dalības ziņā šā gada G8 samits atspoguļos G8 valstu vadītāju stingro vēlmi attīstīt dialogu ar partneriem pasaulē un padarīt to par sanāksmes neatņemamu un nozīmīgu daļu, vienlaikus pievēršoties citiem uzsāktiem procesiem, jo īpaši ANO sarunām par klimatu un G20.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!