• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par atalgojumu pašvaldību amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2009., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par trīs lielo valsts nozīmes uzņēmumu valžu pilnvaru izbeigšanu

Vēl šajā numurā

04.07.2009., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par atalgojumu pašvaldību amatpersonām


 

Ņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par atsevišķu jaunizveidoto novadu domju lēmumiem attiecībā uz atalgojuma noteikšanu pašvaldību amatpersonām, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) norāda, ka saskaņā ar likumu šādu jautājumu izlemšana ir pašvaldības domes ekskluzīva kompetence. Vienlaikus ministrija aicina jaunievēlētos pašvaldību deputātus esošajā ekonomiskajā situācijā atbildīgi izvērtēt, vai šādi lēmumi atbilst konkrētās pašvaldības iedzīvotāju interesēm.

 “Laikā, kad samazinās kopējie pašvaldību budžeta ieņēmumi, jebkurš lēmums par administratīvo izdevumu palielināšanu nozīmē samazinājumu kādā citā, iedzīvotājiem svarīgākā jomā, piemēram, sociālajai palīdzībai, infrastruktūras sakārtošanai u.c. Jauno novadu deputātiem ir jāapzinās, ka pašvaldības budžets nav rotaļlieta, ar kuru var spēlēties un izpildīt savas iegribas, bet svarīgs dokuments, no kura ir atkarīga ikviena pašvaldības iedzīvotāja labklājība,” akcentē reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Likums “Par pašvaldībām” (21.pants) paredz, ka domes priekšsēdētāja, viņa vietnieka algu likmju noteikšana ir pašvaldības domes ekskluzīva kompetence.

Balstoties uz šo likuma normu, jaunizveidotās novada pašvaldības nosaka minēto amatpersonu atalgojumu. Turpmākajā darbībā arī uz jaunizveidotajām novada domēm attieksies normatīvajos aktos noteiktais par atalgojuma samazinājumu valsts un pašvaldību institūcijās.

Saskaņā ar ekspertu viedokli, pašvaldību budžetā administrācijas izdevumiem nevajadzētu pārsniegt 8% no kopējiem izdevumiem. Patlaban pašvaldībās norisinās darbs pie jaunizveidoto novadu budžetu sagatavošanas, kurš atbilstoši likumam “Par pašvaldību budžetiem” jāapstiprina ne vēlāk kā mēneša laikā pēc jaunās pašvaldības izveidošanas, tas ir, līdz 2009.gada 31.jūlijam.

RAPLM izvērtēs novadu budžetus, īpašu uzmanību pievēršot administratīvajiem izdevumiem un to samērīgumam. Ministrija ir gatava sniegt priekšlikumus izmaiņām attiecīgajos normatīvajos aktos, lai novērstu iespējamu nesaimniecisku rīcību.

 

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!