• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par pensiju apmēru strādājošiem pensionāriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2009., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Ungārijā 26.–27.jūnijā

Vēl šajā numurā

29.06.2009., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par pensiju apmēru strādājošiem pensionāriem


 

2009.gada 16.jūnijā Saeimā pieņemtais likums “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” paredz par 70% samazināt pensijas apmēru strādājošiem vecuma vai izdienas pensijas saņēmējiem, sākot ar šā gada 1.jūliju.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pensijas apmēru samazinās, pamatojoties uz tās rīcībā esošo Valsts ieņēmuma dienesta (VID) informāciju par personām, kas ir ieguvušas vai zaudējušas darba ņēmēja statusu.

Katra darba devēja pienākums ir iesniegt ziņas VID par darbā pieņemtajiem vai atlaistajiem darbiniekiem. No 2009.gada 1.jūlija ir mainīts termiņš, kādā šīs ziņas ir jāsniedz. Tagad darba devējam tas būs jāizdara trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona būs ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi darba ņēmēja statusu.

Darba devējam VID ir jāiesniedz informācija arī par tiem komercsabiedrību valžu, padomju locekļiem, pašvaldību deputātiem u.c. personām, kuras savus pienākumus veic bez atlīdzības, ka šīs personas vairs neatrodas darba ņēmēja statusā.

Lai pensija jūlijā netiktu samazināta par 70%, ja darba attiecības beigušās šā gada jūnijā, VSAA ir nepieciešams laikus saņemt no VID darba devēja informāciju, kas apliecina, ka persona ir bijusi nodarbināta tikai, piemēram, līdz 30.jūnijam (ieskaitot).

Pensionāriem, kuriem pensija jūlijā tiks izmaksāta jau ierobežotā apmērā, bet pēc 1.jūlija par viņiem tiks saņemta informācija no VID, ka konkrētā persona vairs nav darba ņēmēja statusā, augustā pensija netiks samazināta par 70% un tiks izmaksāta vienlaikus ar jūlijā ieturētās pensijas daļu.

Jāievēro, ka pensijas 70% apmērā netiks samazinātas tiem pensionāriem, kuri ir:

1) zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieki;

2) autoratlīdzības saņēmēji;

3) fiziskās personas, kuras veic nekustamā īpašuma apsaimniekošanu vai gūst ienākumus no personīgās palīgsaimniecības vai piemājas saimniecības un ir reģistrējušās kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātājas;

4) pašvaldību deputāti, komercsabiedrību valžu, padomju locekļi, ja tie savus pienākumus veic bez atlīdzības. No 2009.gada 1.jūlija saskaņā ar izmaiņām likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” šādas personas nav uzskatāmas par sociālajai apdrošināšanai pakļautām personām.

Šajos gadījumos pensijas tiks samazinātas tikai 10% apmērā.

Kas jāzina pašnodarbinātajiem pensionāriem?

Pašnodarbinātajiem svarīgi ir ievērot – par tiem mēnešiem, kuros ienākumi sasniedz vai pārsniedz MK noteikto minimālo robežu (šogad – Ls 180), viņam jābūt reģistrētam VID un jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas. Šajā gadījumā tiks piemērots 70% samazinājums.

Gadījumā, ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālo apmēru un sociālās apdrošināšanas iemaksas netiek veiktas, pensijas samazinājums 70% apmērā viņam netiks piemērots. Pensija tiks samazināta 10% apmērā.

 

Labklājības ministrijas Komunikācija nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!