• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Brīvības piemineklim ilgs mūžs un laba veselība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.1999., Nr. 237/238 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Brīvības piemineklim ilgs mūžs un laba veselība (turpinājums)

Vēl šajā numurā

23.07.1999., Nr. 237/238

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Brīvības piemineklim ilgs mūžs un laba veselība

No visiem Latvijas novadiem un daudzām citām zemēm, kur mīt latvieši, nākuši ziedojumi Brīvības pieminekļa restaurācijai. Lai ziedotāji un visa sabiedrība arī zinātu, kā šie darbi virzās uz priekšu, būvfirma RBS SKALS, kam konkursa rezultātā uzticēts šis Latvijas valstij un tautai svarīgais objekts, regulāri informē par to presi. Šāda saruna notika arī vakar, 22.jūlijā.

Firmas mārketinga direktors Jānis Milzarājs pastāstīja, ka pēc restaurācijas darbu atsākšanas 5.jūlijā veikta vesela virkne nozīmīgu darbu. Pabeigta pieminekļa augšējās un apakšējās terases granīta pakāpienu un plākšņu, kā arī terases kaltā granīta bruģakmens seguma noņemšana. Tālākai apstrādei demontēti arī atbalsta sienu travertīna ciļņi un atbalsta sienu gala travertīna plāksnes.

Bijusi nepieciešama grunts atrakšana saistībā ar hidroizolācijas izveidošanu un ūdens noteku sistēmas apsekošanu un defektu konstatāciju. Paveikta tehnoloģiski sarežģītā atbalsta sienu granīta plākšņu un bloku šuvju attīrīšana no svina aizpildījumiem. Pašlaik uzsākts ļoti nozīmīgs restaurācijas darbu posms, kas saistīts ar granīta plākšņu un bloku sakopšanu, kā arī jaunas lietus ūdens noteku sistēmas izveidi.

Attīrāmās granīta konstrukcijas, kuras nav bojātas, tiek nogādātas apakšuzņēmēja SIA "AKM" darbnīcā, bet travertīna cilņi un plāksnes, kuru stāvoklis ir nedrošs, tiks tīrīti uz vietas. Visos apstrādes darbos tiek izmantotas jaunākās un progresīvākās metodes un pielietoti modernākie materiāli. Gandrīz visi šie darbi savā ziņā ir unikāli, jo tiek veikti pirmoreiz kopš pieminekļa celtniecības pabeigšanas 1935.gadā.

Sākotnēji restaurācijas darbus bija plānots pabeigt 8.novembrī, taču būvfirma bija spiesta tos pārtraukt 10.jūnijā pēc Rīgas domes priekšsēdētāja rīkojuma uz trim nedēļām līdz brīdim, kad jaunā Brīvības pieminekļa rekonstrukcijas projektu vērtēšanas komisija 1.jūlijā atkārtoti atzina RBS SKALS piedāvājumu par labāko. Neskatoties uz to, ka jaunajā kalendārajā grafikā objekta nodošanas termiņš pagarināts par trim nedēļām, RBS SKALS izdevies ieekonomēt sešas dienas, kas gan firmai prasījis papildu slodzi un pūles. Saskaņā ar līgumu Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonds, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu pārvalde un darba izpildītājs būvfirma RBS SKALS turpmāk katru mēnesi sastādīs jaunu darbu veikšanas grafiku, tādējādi mēģinot padarīt par iespējamu objekta nodošanu līdz valsts svētkiem.

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu pārvaldes direktors Eižens Upmanis atzīmēja, ka pašlaik notiekošie terases rekonstrukcijas darbi līdz ar lietus ūdens kanalizācijas un hidroizolācijas sakārtošanu ir pirmais lielais pieminekļa restaurācijas posms.

 

B1.JPG (50532 BYTES)
Brīvības pieminekļa pamatnei atrakta grunts, lai apsekotu ūdens noteku sistēmu un izveidotu hidroizolāciju Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!