• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par patērētāju tiesību aizsardzību preču pārdošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2009., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzīmējot Latvijas nacionālās armijas 90.gadadienu un godinot Cēsu kaujās kritušos Latvijas un Igaunijas brīvības cīnītājus

Vēl šajā numurā

26.06.2009., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par patērētāju tiesību aizsardzību preču pārdošanā

 

25.jūnijā Eiropas Komisija nosūtīja oficiālu paziņojumu Čehijai, Grieķijai, Igaunijai, Latvijai, Luksemburgai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei un Slovēnijai par to, ka tās savos tiesību aktos nepareizi transponējušas dažus Direktīvas 1999/44/EK aspektus sakarā ar patēriņa preču pārdošanu un saistītajām garantijām, jo Komisijai ir bažas, ka šo valstu tiesību akti, iespējams, ir nepietiekami, lai īstenotu direktīvu.

Direktīvā 1999/44/EK Eiropas patērētājiem noteiktas konkrētas juridiskas garantijas, kas izmantojamas pēc tam, kad ar pārdevēju noslēgts līgums par patēriņa preču iegādi. Ja nopirktajai precei divu gadu laikā pēc piegādes atklājas kāds trūkums, par to atbild pārdevējs, un patērētājam ir tiesības pieprasīt, lai preci salabo vai aizstāj ar citu. Konkrētos apstākļos patērētājs tā vietā var saņemt cenas samazinājumu vai izvēlēties līguma anulēšanu. Turklāt direktīva reglamentē dažus jautājumus, kas saistīti ar brīvprātīgām vai tirdzniecības garantijām, ko pārdevēji vai ražotāji nolemj piedāvāt patērētājiem papildus direktīvā paredzētajām obligātajām garantijām.

Komisija uzskata, ka deviņas dalībvalstis savos tiesību aktos, iespējams, nav pienācīgi transponējušas direktīvu, lai pietiekami aizsargātu patērētāju likumīgās tiesības. Piemēram, redzams, ka, pretēji direktīvas prasībām, Čehijā patērētājs, kurš pasūta mēbeles no kataloga, nav aizsargāts. Vai, piemēram, Latvijā patērētājam, kurš nosūta atpakaļ bojātu MP3 atskaņotāju, iespējams, būs jāmaksā pasta izdevumi. Grieķijā patērētājs var zaudēt visas tiesības attiecībā uz pārdevēju, ja, saņēmis automašīnu, uzreiz nav pamanījis acīmredzamus trūkumus un nav atteicies no jaunajiem spēkratiem.

Visām deviņām dalībvalstīm divu mēnešu laikā jāatbild uz oficiālo paziņojumu. Ja valdības, kas ir aicinātas to darīt, nesniegs pietiekamus paskaidrojumus, Komisija var sagatavot pamatotu atzinumu (pienākumu neizpildes procedūras otrais posms) un, iespējams, iesniegt jautājumu izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!