• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmajās 100 dienās padarīto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2009., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrija: Pret ģenētiski modificētiem organismiem

Vēl šajā numurā

26.06.2009., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmajās 100 dienās padarīto


 

Aizsardzības ministrija:

Aprit 100 dienas kopš Imanta Lieģa stāšanās aizsardzības ministra amatā. Izvērtējot 100 dienās paveikto, par trim svarīgākajiem darbiem, kas šajā laikā paveikti, I.Lieģis uzskata: sekmīgi sāktās strukturālās reformas Nacionālajos bruņotajos spēkos un citās Aizsardzības ministrijas padotībā esošajās valsts pārvaldes iestādēs; Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā, ko ministrs uzskata par prioritāru; kā arī likumprojekta izstrādāšana par Latvijas Republikas Zemessardzi. Diemžēl daudz laika un enerģijas kopā ar ministrijas darbiniekiem šajos mēnešos nācās veltīt būtiskam budžeta samazinājumam nozarē.

Strukturālo reformu mērķis ir samazināt bruņoto spēku administratīvo aparātu, astoņu štābu vietā izveidojot divus. Tāpat ir nolemts samazināt aizsardzības nozares valsts aģentūru skaitu un padarīt efektīvākas aģentūru funkcijas un izdevumus. Starptautiskā valūta fonda un Eiropas Komisijas pārstāvji ir atzinīgi novērtējuši šīs reformas un finanšu optimizācijas pasākumus, norādot, ka Aizsardzības ministrijā izveidotā finanšu kontroles sistēma ir caurskatāma un viegli kontrolējama.

Latvijas bruņoto spēku kontingents šajā laikā godam turpinājis pildīt savus sabiedrotā pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā. Dalība šajā NATO vadītajā starptautiskajā operācijā arī turpmāk ir izvirzīta par prioritāru aizsardzības politikas īstenošanā.

Šajā laikā Aizsardzības ministrija ir iesniegusi MK izstrādāto jauno likumprojektu par Latvijas Republikas Zemessardzi. Likumprojekts precīzāk noteiks Zemessardzes uzdevumus valsts aizsardzības sistēmā un NATO kontekstā, zemessargu dienesta norisi un sociālās garantijas. Parakstīšanai ir sagatavots arī sadarbības līgums starp Zemessardzi un Valsts policiju “Par Valsts policijas un Latvijas Republikas Zemessardzes sadarbību vispārējās drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā”.

Ņemot vērā, ka aizsardzības nozares vadīšana šajās 100 dienās ir notikusi ekonomiskās krīzes apstākļos, aizsardzības ministrs uzskata, ka šo apstākļu kontekstā ir paveikts maksimāli iespējamais. “Nacionālo bruņoto spēku karavīru, aizsardzības nozares darbinieku profesionalitāte un godprātīgi paveiktais darbs ir palīdzējis sekmīgi īstenot manis noteiktos uzdevumus,” uzskata I.Lieģis.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

Satiksmes ministrija:

19.jūnijā apritēja premjerministra Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta (MK) pirmās 100 dienas, un šajā laikā Satiksmes ministrija (SM) paveikusi vairākus svarīgus darbus.

Saspringtākais darbs šajā laikā bijis SM budžeta pārplānošana un izdevumu samazināšana. Transporta un sakaru sektoram šogad tas būs par 104,53 miljoniem latu mazāks. Lielākais zaudējums būs Valsts autoceļu fondam, samazināsies arī dotāciju apjoms pasažieru pārvadājumiem ar sabiedrisko transportu un aviācijas drošības funkciju īstenošanai starptautiskajā lidostā “Rīga”. SM atlīdzības fonds samazināsies par 20%, plānots optimizēt un pārskatīt ministrijas struktūru. Līdzīgi optimizēšanas un budžeta ekonomijas pasākumi notiek arī SM padotības iestādēs un kapitālsabiedrībās.

Pēc satiksmes ministra uzdevuma izstrādāti jauni VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” tarifi, kas balstīti uz godīgas konkurences principiem un ir atbilstoši pašreizējai ekonomikas krīzes situācijai. Tarifus saskaņoja arī Konkurences padome, un MK tos atbalstīja šā gada 5.maijā. Lidosta “Rīga” arī pārskatījusi tās attīstības modeļus, ņemot vērā pasažieru un kravu apgrozījuma prognozes, lai jūlija sākumā pieņemtu lēmumu par uzņēmuma darbību nākotnē.

Ar valdības atbalstu nolemts sabiedrisko mediju zaudējumu segšanai novirzīt 1,4 miljonus latu no VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) līdzekļiem. Minētā summa kā papildu maksājums par valsts kapitāla izmantošanu (ieņēmumi no dividendēm) ieskaitāms valsts pamatbudžeta ieņēmumos.

Parakstīts līgums starp LVRTC un SIA “Lattelecom” par infrastruktūras izmantošanu TV programmu zemes apraides ciparu formātā nodrošināšanai Latvijas teritorijā. SIA “Lattelecom” uzvarēja SM izsludinātajā konkursā, kuru kā labāko komersantu nozīmīgā projekta īstenošanai atzina arī Latvijas valdība. Pēc zemes apraides ieviešanas ciparu formātā TV apraide kļūs kvalitatīvāka, būs pieejams vairāk kanālu, turklāt pāreja uz zemes ciparu apraidi notiek visā Eiropas Savienībā (ES).

Aprīlī tika samazinātas biļešu cenas par 50 santīmiem vilcienu maršrutos Rīga–Ventspils–Rīga, Rīga–Liepāja–Rīga un Rīga–Rēzekne–Rīga, bet maijā tāds pats cenas samazinājums noteikts maršruta Rīga–Daugavpils–Rīga paaugstināta komforta vilcienos.

Noslēgusies Rīgas un Daugavpils ielas rekonstrukcija Ogrē, izbūvējot vairākus infrastruktūras objektus, lai uzlabotu satiksmes drošību.

Izsludināti divi Kohēzijas fonda projektu konkursi – Ventspils autotransporta tilta rekonstrukcija un Liepājas ostas jaunā pievadceļa būvniecība. Sākta piedāvājumu vērtēšana konkursā par Daugavas kreisā krasta dzelzceļa maršrutu uz ostas teritorijām un starptautisko lidostu “Rīga” izpēti. Tiek vērtēti arī konkursa kārtībā iesniegtie piedāvājumi Rīgas un Pierīgas mobilitātes plāna izstrādei. Izvērtēti un apstiprināti šādi no ES līdzekļiem līdzfinansēti projekti: Mērsraga un Skultes ostas kanāla un akvatorijas padziļināšana, autoceļa E22 posma Ludza–Terehova būvniecība un autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese būvniecība. Pēc pirmās atlases kārtas apstiprināti vairāk nekā 30 projekti arī aktivitātēs “Tranzītielu sakārtošana pilsētu teritorijās” un “Satiksmes drošības uzlabojumi apdzīvotās vietās ārpus Rīgas”.

Pēc satiksmes ministra Kaspara Gerharda iniciatīvas izsludināti konkursi uz VAS “Latvijas Pasts” un VAS “Latvijas Gaisa satiksme” valdes priekšsēdētāju vakantajiem amatiem, tādējādi nodrošinot caurskatāmu procedūru.

Lai ietaupītu valsts budžeta līdzekļus, SM tuvākajā laikā plāno VA “Rīgas Motormuzejs” nacionālo krājumu nodot VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” valdījumā, kas turpinātu nodrošināt un attīstīt muzeja darbību.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!