• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2009., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrija: Par grozījumiem Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā

Vēl šajā numurā

19.06.2009., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā 18.jūnijā notika Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030.gadam (LIAS) sabiedriskā apspriešana, kurā diskutēja par ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā, uzsverot jaunradi un inovācijas valsts attīstībā.

Mūsdienās inovācijas vairs netiek attiecinātas tikai uz augstām tehnoloģijām, bet arī uz jaunu ideju radīšanu un ieviešanu ikdienas darbībā. Arvien būtiskāka loma valsts attīstībā ir jaunradei un iedzīvotāju iesaistei inovāciju procesā. Kā liecina pētījumi, pasaules attīstībā sekmīgākās valstis ir nevis ar zemākajām algām, bet augstāku iespēju vienlīdzību, nodrošinot iedzīvotājiem radošu darbību.

Viens no veiksmes priekšnoteikumiem, uzskata stratēģijas izstrādātāji, ir spēja sadarboties, atvērtība, zināšanas un radošums. Jaunumu radīšanā iesaistās arvien vairāk cilvēku, arī pakalpojumu un produktu lietotāji ar dažādām prasmēm, zināšanām un pasaules uzskatiem.

Stratēģijas autori uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju radošums, zināšanas un idejas ir jāizmanto daudzveidīgu jauninājumu radīšanā un izplatīšanā. Lai to panāktu, jāveicina jaunas sadarbības formas inovāciju politikā, sabiedrības pārvaldē, izglītībā un kultūrā.

Būtiska loma ekonomikas attīstībā ir Latvijas augstskolām un pētniecības institūtiem, kam nākotnē jākļūst atvērtākiem un jāveicina zināšanu izplatīšanās gan nacionālā, gan Baltijas jūras reģionā. Latvijā jāattīsta jaunas pieejas zināšanu izplatīšanā, piemēram, piekļuve valsts finansēto augstskolu, pētniecības institūtu lekciju kursu materiāliem un zinātnisko pētījumu rezultātiem, kuri ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu brīvi pieejami interneta vidē. Jāattīsta virtuālie inkubatori un digitāli zināšanu pārneses tīkli kā brīvas piekļuves datubāzes, kurās eksperti, pasniedzēji un zinātnieki dalās savās zināšanās.

Jāveicina pētniecības programmas, kas saistītas ar tirgus prasībām, uzskata stratēģijas izstrādātāji, iesaistot kompāniju pārstāvjus, lai kopīgi definētu pētniecības prioritātes, kā arī laikus apzinātu nākotnes tehnoloģiju attīstības tendences. Vienu no risinājumiem stratēģija piedāvā zinātnes un pētniecības finansējumu novirzīšanu caur uzņēmējiem – zinātnes produkta patērētājiem.

Tāpat jāveicina inovatīva uzņēmējdarbība, kas radītu labklājību un uzlabotu dzīves standartus, kas dotu pievilcīgu un veiksmīgu karjeras izvēli lielākajai sabiedrības daļai.

Diskusijas rezultāti tiks apkopoti un LIAS pirmā redakcija papildināta, lai izstrādātu stratēģijas galaredakciju, kas līdz šā gada beigām jāiesniedz Saeimā apstiprināšanai.

LIAS pirmās redakcijas izstrādē iesaistījās gan nozaru speciālisti, gan zinātnieki, kuri Latviju pēc 2030.gada redz radošu, atvērtu, visiem, it īpaši bērniem un veciem cilvēkiem, draudzīgu, saprātīgi patērējošu sabiedrību, ar zaļu ekonomiku un pārvaldību. Stratēģijas viens no uzdevumiem ir rast risinājumus, kā pārdomāti lietot Latvijas nacionālās bagātības un kapitālus.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!