• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par izmaiņām pensiju un pabalstu jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2009., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju

Vēl šajā numurā

19.06.2009., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par izmaiņām pensiju un pabalstu jomā

 

Valsts budžeta deficīta samazināšanai ir pieņemti būtiski lēmumi, tostarp arī lēmumi, kas skar izmaiņas sociālajā jomā. Lai sniegtu personām sociālo nodrošinājumu pieejamā finansējuma ietvaros, Saeimā ir pieņemts likums “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, kā arī veiktas izmaiņas visos sociālo jomu regulējošajos likumos. Lai neapjuktu sarežģītajos normu labirintos, Labklājības ministrija sniedz skaidrojumu.

 

Pensijas

No 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim tiek samazinātas valsts vecuma un izdienas pensijas (t.i., saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” izmaksājamās pensijas) par 10%, proti, no šā gada 1.jūlija vecuma un izdienas pensijas tiks izmaksātas 90% apmērā.

Savukārt strādājošie (darba ņēmēji un pašnodarbinātie) vecuma un izdienas pensiju saņēmēji savu pensiju saņems 30% apmērā no aprēķinātās pensijas (vēl papildus 10% samazinājums netiks piemērots).

Tādas personas, kas ir sasniegušas pensijas vecumu un vienlaikus ir zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieks, autoratlīdzības saņēmējs, fiziskā persona, kura veic nekustamā īpašuma apsaimniekošanu vai gūst ienākumus no personīgās palīgsaimniecības vai piemājas saimniecības un ir reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, neveic sociālās iemaksas. Līdz ar to uz minētajām personām neattieksies pensijas samazinājums par 70%. Tāpat minētais pensijas samazinājums neattieksies uz tiem pašvaldību deputātiem, komercsabiedrības valdes, padomes locekļiem u.c. personām, kas savus pienākumus veic bez atlīdzības.

Tā kā informācija par personas atrašanos darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusā tiek saņemta no Valsts ieņēmumu dienesta tikai par pagājušo laiku, tad, nosakot izmaksājamo pensijas summu, ņem vērā to informāciju, kas ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā uz izmaksājamās summas aprēķināšanas brīdi, un izmaiņas tiks piemērotas ar viena mēneša nobīdi. Piemēram, ja pensionārs turpinās strādāt arī pēc 1.jūlija, tad pensijas izmaksas ierobežojums attieksies jau ar jūliju, savukārt, ja darba attiecības tiks sāktas vai izbeigtas ar 1.jūliju, tad izmaiņas tiks piemērotas ar augustu. Ja, piemērojot šos nosacījumus, būs radušās pārmaksas, to atgūšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā.

Iepriekš minētie samazinājumi attieksies tikai uz pamatpensiju, neskarot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas (darba) stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim.

Invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas šie samazinājumi neskars. Tātad invalīds, kurš nav sasniedzis pensijas vecumu un saņem invaliditātes pensiju, saņems pensiju pilnā apmērā. Taču uz invalīdiem, kuri saņem vecuma pensiju, minētie pensiju izmaksas ierobežojumi attieksies.

No 2009.gada 1.jūlija priekšlaikus piešķirtā vecuma pensija laikā līdz vispārējā pensijas vecuma sasniegšanai kopā ar piemaksu tiks izmaksāta 50% apmērā. Tās personas, kuras pensionējušās priekšlaikus līdz 2009.gada 30.jūnijam, līdz vispārējā pensijas vecuma sasniegšanai saņems pensiju kopā ar piemaksu 70% apmērā no aprēķinātās pensijas.

Strādājošiem priekšlaikus piešķirto vecuma pensiju saņēmējiem līdz vispārējā pensijas vecuma sasniegšanai, tāpat kā līdz šim, pensija netiks izmaksāta.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums pensijas saņēmējiem tiek saglabāts 165 latu mēnesī (1980 latu gadā).

No 1.jūlija tiek pārtraukts valsts apmaksāts pakalpojums – pensiju piegāde mājās, t.i., par piegādi būs jāmaksā 1,22 lati, kas jau automātiski tiks atvilkti no pensijas. Taču pastāv alternatīvas – atvērt kontu kredītiestādē vai pastā un pensiju saņemt uz kontu bez maksas.

 

Pabalsti

No 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par visiem bērniem būs vienāds, t.i., par katru bērnu – astoņi lati mēnesī.

No 1.jūlija ģimenes valsts pabalstu izmaksās par bērnu līdz 19 gadu vecumam, ja viņš mācīsies vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē. Savukārt par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 3.maija, ģimenes valsts pabalstu piešķirs tikai no bērna viena gada vecuma.

Par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 5.aprīļa, viens no bērna vecākiem sakarā ar bērna piedzimšanu vai aizbildnis par bērna vecumā līdz gadam paņemšanu aizbildnībā saņems tikai bērna piedzimšanas pabalstu 296 latus (bez piemaksām). Līdz tam pie piedzimšanas pabalsta tiks piešķirta arī piemaksa – par pirmo bērnu 100 latu, par otro 150 latu un par trešo un nākamajiem 200 latu.

No 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā vienlaikus strādās, vecāku pabalstu izmaksās 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Tāpat kā pensiju gadījumā, arī vecāku pabalsta izmaksas izmaiņas tiks piemērotas ar viena mēneša nobīdi. Piemēram, ja vecāku pabalsta saņēmējs turpinās strādāt arī pēc 1.jūlija, tad pabalsta izmaksas ierobežojums attieksies jau ar jūliju, savukārt, ja persona atgriezīsies darbā vai pārtrauks strādāt (pieprasīs bērna kopšanas atvaļinājumu vai pārtrauks gūt ienākumus kā pašnodarbinātais) ar 1.jūliju, tad izmaiņas tiks piemērotas ar augustu.

Jāatzīmē, ka izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanas jomā attiecībā uz tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri bērna kopšanas laikā atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un līdz ar to negūst ienākumus kā darba ņēmēji vai pašnodarbinātie, nav paredzētas. Minētās personas vecāku pabalstu saņems pašreiz noteiktajā kārtībā un apmērā, t.i., 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Līdz ar to tajos gadījumos, ja līdz šim ģimene bija izvēlējusies vecāku pabalstu noformēt vienam no vecākiem, kuram ienākumi bijuši lielāki (vairumā gadījumu – tēvam), tad šobrīd šo pabalstu ir iespējams noformēt tam vecākam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un pabalstu saņemt 100% apmērā.

Savukārt par bērniem, kas dzimuši, sākot ar 2010.gada 3.maiju, vecāku pabalsts tiks piešķirts tikai tām personām, kuras atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un negūs ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Ja, piemērojot šos nosacījumus, būs radušās vecāku pabalsta pārmaksas, to atgūšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā.

 

Darba devējiem

Tā kā vecāku pabalsta un pensiju izmaksa strādājošiem turpmāk tiks ierobežota, šo pabalstu administrēšanai būs nepieciešama operatīva informācija no darba devējiem, t.i., darba devējiem no 1.jūlija būs jāsniedz informācija Valsts ieņēmumu dienestā trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona būs ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi darba ņēmēja statusu.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!