• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Par ANO novērošanas misijas Gruzijā mandāta nepagarināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2009., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par samazinājumu ministrijā un tās padotības iestādēs

Vēl šajā numurā

18.06.2009., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Par ANO novērošanas misijas Gruzijā mandāta nepagarināšanu


 

“Izsaku nožēlu, ka ANO Drošības padomes dalībvalstīm 15.jūnijā Krievijas Federācijas izmantoto veto tiesību dēļ tomēr nav izdevies panākt vienošanos par ANO novērošanas misijas Gruzijā (UNOMIG) mandāta pagarināšanu,” norāda ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

“Ņemot vērā to, ka ANO novērošanas misija Gruzijā pēc EDSO misijas Gruzijā mandāta nepagarināšanas pagājušā gada beigās faktiski bija vienīgā neatkarīgā starptautiskā misija, kurai tika nodrošināta piekļuve kādā no Gruzijas separātiskajiem reģioniem, pēc tās slēgšanas būtiski mazināsies starptautiskās sabiedrības iespējas iegūt informāciju par notiekošo šajās teritorijās, kā arī sniegt pilnvērtīgu atbalstu konfliktu miermīlīgu risinājumu meklējumos,” uzskata M.Riekstiņš.

Vienlaikus ārlietu ministrs atkārtoti uzsver Latvijas stingru atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās. Tāpat viņš norāda, ka situācijā, kad ir būtiski ierobežotas starptautiskās sabiedrības iespējas novērot drošības un humāno situāciju visā Gruzijas teritorijā, vēl aktuālāks ir kļuvis jautājums par ES novērošanas misijas Gruzijā (EUMM) piekļuves nodrošināšanu Gruzijas separātiskajos reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā.

ANO novērošanas misija Gruzijā darbojās kopš 1993.gada, un tai bija būtiska loma drošības situācijas Gruzijas separātiskajā reģionā Abhāzijā novērošanā un miermīlīga konflikta risinājuma veicināšanā.

15.jūnijā ANO Drošības padomē Ņujorkā notika balsošana par rezolūciju, kas paredzēja ANO novērošanas misijas Gruzijā mandāta pagarināšanu, tomēr, Krievijas Federācijai balsojot pret rezolūciju, ANO Drošības padomei tomēr neizdevās panākt vienošanos par ANO novērošanas misijas Gruzijā mandāta pagarināšanu. Tādējādi ANO novērošanas misija Gruzijā bija spiesta pārtraukt savu darbību, sākot ar šā gada 16.jūniju.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!