• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2009., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193438

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES struktūrfondu nozīmi Latvijas ekonomikas veicināšanā

Vēl šajā numurā

17.06.2009., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi


 

15.jūnijā Luksemburgā notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksme, kurā piedalījās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. VLĀAP sanāksmē ES ārlietu ministri gatavojās 18. un 19.jūnija Eiropadomei, kā arī pārrunāja aktuālos ārējo attiecību jautājumus. ES ārlietu ministri sanāksmē apstiprināja arī Padomes secinājumus par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu, kā arī ES un ASV kopīgā paziņojuma projektu par Gvantanamo.

Gatavojoties 18. un 19. jūnija Eiropadomes sanāksmei, Eiropas Savienības ārlietu ministri diskutēja par Eiropadomes darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem – Lisabonas līgumu un ES institucionālajiem jautājumiem; ES ekonomikas un finanšu situāciju; klimata pārmaiņām un ilgtspējīgu attīstību; nelegālo imigrāciju, kā arī ārējām attiecībām. Sagaidāms, ka šajā Eiropadomē tiks panākta vienošanās par Īrijai nepieciešamo juridisko garantiju risinājumu saistībā ar Lisabonas līgumu un par Eiropas Komisijas prezidenta nominēšanu. Eiropadomē tiks izvērtēts līdz šim paveiktais finanšu tirgus stabilizēšanā, kā arī ekonomikas atveseļošanā. Dalībvalstis diskutēs par jaunu finanšu tirgus uzraudzības ietvaru Eiropas Savienības līmenī. Gatavojoties ANO Klimata pārmaiņu konferencei Kopenhāgenā šā gada decembrī, Eiropadomē notiks diskusijas par finansēšanas principiem saistībā ar klimata pārmaiņām un ES finansējuma daļas pārdali starp dalībvalstīm.

Piedaloties diskusijā par svarīgākajiem Eiropadomes darba kārtības jautājumiem, ārlietu ministrs M.Riekstiņš uzsvēra nepieciešamību nodrošināt Eiropas Komisijas iniciatīvas nodarbinātības jomā īstenošanu. Tā paredz samazināt dalībvalstu līdzfinansējumu ES fondu projektos 2009. un 2010.gadā.

M.Riekstiņš novērtēja pozitīvi to, ka Eiropadomē tiks aplūkoti arī tādi Latvijai ļoti būtiski jautājumi kā, piemēram, ES stratēģija Baltijas jūras reģionam un Baltijas reģiona enerģijas tirgus starpsavienojuma rīcības plāns.

M.Riekstiņš ir gandarīts, ka VLĀAP apstiprināja Padomes secinājumus par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu, Padomei atbalstot Eiropas Parlamenta viedokli par nepieciešamību palielināt Eiropas informētību par noziegumiem, kas pastrādāti totalitāro režīmu laikā.

VLĀAP apstiprināja projektu Eiropas Savienības un tās dalībvalstu un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) kopīgajam paziņojumam par Gvantanamo līča apcietinājumu centra slēgšanu un turpmāku sadarbību terorisma apkarošanas jomā, balstoties uz kopīgām vērtībām, starptautiskiem tiesību aktiem un ievērojot tiesiskumu un cilvēktiesības.

Diskutējot par citiem aktuālajiem ārējo attiecību jautājumiem, ārlietu ministri vienojās par nepieciešamību turpināt dialogu ar Kubu, kā arī izvērtēja situāciju Tuvajos Austrumos, īpašu uzmanību pievēršot Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu pēdējai uzrunai.

ES ārlietu ministri pārrunāja aktuālo situāciju Tuvo Austrumu miera procesā, Sīrijas lomu tajā, kā arī ES attiecību padziļināšanu ar Sīriju. Ministri diskutēja arī par 7.jūnijā notikušajām Libānas vēlēšanām un to ietekmi uz Libānas tālāko attīstību.

VLĀAP apstiprināja ES Padomes secinājumus attiecībā uz Kubu. Pērn jūnijā ES nāca ar priekšlikumu atjaunot politisko dialogu ar Kubu. Pagājušā gada 17.septembrī Kubas valdība piekrita atsākt politisko dialogu ar ES, atzīstot, ka šāds solis sperts pēc tam, kad ES jūnijā atcēlusi Kubai noteiktās diplomātiskās sankcijas.

Eiropas Savienības ārlietu ministri pieņēma secinājumus par reģionālo sadarbību un vīzu liberalizāciju Rietumbalkānu reģionam. Padome atkārtoti apliecināja atbalstu dialogam par vīzu režīma atvieglošanu ar Albāniju, Bosniju un Hercegovinu, bijušo Dienvidslāvijas Maķedonijas Republiku, Melnkalni un Serbiju, balstoties uz skaidru un noteiktu kritēriju izpildi, kā arī katras valsts atsevišķu novērtējumu. Padome aicināja Eiropas Komisiju pēc iespējas drīz iesniegt tiesību akta priekšlikumu, lai līdz 2009.gada beigām panāktu bezvīzu režīmu ar valstīm, kas atbilst kritērijiem.

Padomē notika viedokļu apmaiņa par stāvokli Bosnijā un Hercegovinā saistībā ar gaidāmo Miera īstenošanas padomes valdes sanāksmi 2009.gada 29. un 30.jūnijā.

Ministru pusdienās notika izvērsta ES ārlietu ministru diskusija ar Starptautiskā kara noziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai virsprokuroru Seržu Bramercu par Serbijas sadarbību ar tribunālu.

ES ārlietu ministri diskutēja arī par ES turpmāko politiku Birmas/Mjanmas jautājumā un saspīlēto situāciju valstī saistībā ar tiesas procesu, kurā tiek tiesāta galvenā opozīcijas spēka – Nacionālās Demokrātijas līgas – līdere Ān San Sū Čī.

VLĀAP sanāksmes laikā 15. un 16.jūnijā notika arī ES un Izraēlas asociācijas padome, ES un Alžīrijas asociācijas padome, ES un Ukrainas sadarbības padome, Trijotnes sanāksme ar Rietumāfrikas valstu ekonomikas kopienu (ECOWAS).

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!