• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un ASV: palīdzība pāraug sadarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1999., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: tiekoties ar Vācijas vēstnieku

Vēl šajā numurā

21.07.1999., Nr. 236

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un ASV: palīdzība pāraug sadarbībā

Rīt, 22.jūlijā, tiek atzīmēta Latvijas kā valsts, kurā valda privātā sektora vadīta tirgus ekonomika un efektīva demokrātija, atdzimšana, atskatoties uz ASV un Latvijas astoņiem veiksmīgas divpusējas sadarbības gadiem, kas veltīti Latvijas ekonomisko, sociālo un politisko reformu atbalstam. Nozīmīga loma Latvijas panākumos ir ASV Starptautiskās attīstības aģentūrai (SAA), kura šodien beidz darbu mūsu valstī un slēdz savu Rīgas biroju. Aģentūras darbības nobeiguma ceremonija notiek Vāgnera zālē, un tajā piedalās Latvijas esošie un bijušie valdības un ministriju pārstāvji, privātā sektora un nevalstisko organizāciju līderi un daudzi citi, kas bijuši saistīti ar ASV SAA projektiem. ASV valdības delegāciju pārstāv ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss un ASV Starptautiskās attīstības aģentūras administrators Eiropas un Neatkarīgo valstu lietās Donalds Preslijs.

ASV Starptautiskās attīstības aģentūra savu darbību Latvijā uzsāka 1991.gadā. Izmantojot līdzekļus Austrumeiropas demokrātijas atbalstam, ASV SAA no 1991.gada koordinēja vairāk nekā 60 projektus aptuveni 57 miljonu dolāru vērtībā. Amerika ziedoja arī lauksaimniecības preces 20 miljonu dolāru vērtībā, un ASV SAA atbalstīja krievu militārā personāla aiziešanu, nodrošinot dzīvokļus Krievijā apmēram 2500 pensionētiem virsniekiem un to ģimenēm.

ASV SAA palīdzība tika plānota divos posmos. Pirmajā posmā ASV SAA primārie mērķi bija veicināt privātā sektora izaugsmi un stiprināt finansu sistēmu un demokrātisku valsts iekārtu Latvijā, sekmēt reformas vides un enerģētikas jomā, veselības aprūpes sistēmā. Otrajā posmā ASV SAA darbojās divās galvenajās jomās: kapitāla tirgus nostiprināšanā, lai palielinātu Latvijas spēju piesaistīt vietējo un ārzemju kapitālu, un tiesiskās un regulējošās vides pilnveidošanā, kas nepieciešama, lai sekmētu lielāko valstij piederošo enerģētikas uzņēmumu privatizāciju. Abos programmas posmos tika realizēta plaša mācību programma, iesaistot vairāk nekā 1000 dalībnieku.

Kopumā ASV SAA programma atbalstīja projektus četrās nozarēs. Pirmkārt, tiesiskas un regulējošas vides nodrošināšana uz tirgu orientētai attīstībai. Tika atbalstīta likumu izstrāde un uzlabošana komercjautājumos un konkurences politikā, atbalstītas Latvijas kapitāla tirgu regulējošās un izpildinstitūcijas, sniegti padomi nodokļu politikā, nodokļu iekasēšanas un budžeta sagatavošanas procedūrās, banku uzraudzībā un enerģētikas tarifu uzlabošanā.

Otrkārt, veicināta uz tirgu orientētas ekonomikas izaugsme. Atbalstīta privatizācijas sertifikātu lietošanas procedūru izstrāde lielo valsts uzņēmumu turpmākai privatizācijai, nodrošināti kredīti, vadības konsultācijas un mācības jauniem uzņēmumiem, palīdzēts nodibināt Ziemeļamerikas stila biznesa vadības (MBA) programmu Rīgas Biznesa institūtā Latvijas biznesa vadītājiem. ASV SAA atbalsts palīdzēja Latvijai pirmajai no bijušajām Padomju Savienības valstīm iestāties Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO).

Treškārt, atbalstīta demokrātijas izaugsme vietējā un valsts mērogā. Veicināta nevalstisko organizāciju attīstība, darbojoties ar ievēlētām amatpersonām un ierēdņiem, palīdzēts attīstīt stipru parlamentāru sistēmu un palielināt pilsoņu dalību valdībā. Palīdzēts arī etnisko minoritāšu sociālai integrācijai un, atbalstot juridisko reformu, advokātu mācības un neatkarīgus medijus, stiprināta likuma vara.

Ceturtkārt, sociālo labumu un pakalpojumu nodrošināšana, uzlabojot sieviešu un zīdaiņu veselības un intensīvās aprūpes sistēmu, sniedzot atbalstu ilgtermiņa elektroenerģijas piegādes nodrošināšanai un reģionālajai sadarbībai enerģētikas jomā. Ieviests arī ilgtermiņa vides menedžments.

Amerikas Savienoto Valstu atbalsts Latvijai tagad uzsāk jaunu laikmetu. Partnerattiecības, kuras attīstījās divpusējās programmas ietvaros, tiks nostiprinātas. Sadarbība ar institūcijām, kuras ir kopīgi izveidotas, īpaši ar tām, kuras kalpo plašai sabiedrībai (Baltijas—Amerikas Partnerattiecību fonds, veidots sadarbībā ar Sorosa fondu), kas atbalsta mazos un vidējos uzņēmējus (Baltijas—Amerikas Uzņēmējdarbības fonds) un stiprina likuma varu (sadarbība ar ASV Tieslietu departamentu), tiks turpināta. Draudzības un sadarbības saiknes turpinās stiprināties, īstenojot šos un citus līdzīgus projektus.

ASV SAA informācija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!