• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Visiem kopā - kā vienotai komandai - tādu saskaņu vēlot, kas kopēji paveikto padara daudz lielāku nekā atsevišķo darbu kopsumma!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1999., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.07.1999., Nr. 236

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Visiem kopā — kā vienotai komandai — tādu saskaņu vēlot, kas kopēji paveikto padara daudz lielāku nekā atsevišķo darbu kopsumma!"

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, uzrunājot jauno valdību tās pirmajā sēdē vakar, 20.jūlijā

AA2.JPG (44572 BYTES)
Ministru prezidents Andris Šķēle un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, atklājot Ministru kabineta pirmo sēdi

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs!

Cienījamās ministres, godātie ministri!

Man ir tas gods atvērt Andra Šķēles vadītā Ministru kabineta pirmo darba sēdi. Apsveicu jūs, sākot jauno darba posmu, un novēlu katram veiksmi jums atvēlētajā darba jomā. Bet visiem kopā — kā vienotai komandai — novēlu tādu saskaņu, kas kopēji paveikto padara daudz lielāku nekā atsevišķo darbu kopsumma.

Apsveicu jūs ar tik ātri un tomēr ļoti rūpīgi sagatavoto Valdības deklarāciju. Izsaku gandarījumu par situācijas izpratni, par ko liecina deklarācijā uzskaitīto mērķu precīzais formulējums un plašais apjoms.

Apsveicu jūs arī par spēju vienoties tādā koalīcijā, kas apvieno ideoloģiski saskanīgus spēkus, tā radot pamatotas cerības par šīs valdības ilgtspēju un stabilitāti. Pārliecinošais vairākums, ko koalīcija sev nodrošinājusi Saeimā, jums tagad liek nekavējoties ķerties pie savas programmas un savu mērķu īstenošanas. Jums ir risināmi ļoti smagi uzdevumi un akūtas problēmas, kas prasa tūlītēju darbu. Neapšaubāmi, viens no pirmajiem uzdevumiem būs veikt izmaiņas budžetā, kurā situācija izrādījusies sliktāka par līdzšinējām prognozēm. Skaidrs, ka 1999.gada valsts budžets prasīs nopietnas izmaiņas un jums tās būs jāveic.

Taču, izdarot izmaiņas, budžetā, es gribētu jūs lūgt nedomāt tikai par to, kā samazināt jau ieplānotos izdevumus, bet nopietni strādāt arī pie tā, kā palielināt valsts ienākumus. Es vēlos jūs lūgt nekad neaizmirst valsts atbildību par vismazāk nodrošināto iedzīvotāju daļu. Es aicinu jūs nekad nelikt ķīlā tautas nākotni, proti, valsts vispārējo vajadzību kopumā neļaut izglītībai, veselībai un kultūrai palikt pabērna lomā.

Saeimā jums ir pietiekami liels atbalsts, lai tauta varētu no jums prasīt lielu darbu. Šī ir īstā reize, kad nopietni ķerties pie vēl nepaveiktā. Ir jānovērš visas tās likuma un kontroles mehānismu nepilnības, lai valsts ienākumiem garām neaizplūstu lielas summas. Nedrīkst pieļaut, ka šajā aspektā mēs varētu sākt runāt par Latvijas fiskālo noasiņošanu. Tajā pašā laikā ir nepieciešams sevišķi intensīvi strādāt pie investīciju klimata uzlabošanas, mazo un vidējo uzņēmumu attīstības veicināšanas un pie ražošanas un eksporta kāpināšanas. Nekādā ziņā nedrīkstam pieļaut, ka pašreizējā ekonomiskā krīze sāktu apēnot visu to pozitīvo, ko Latvija pēdējos gados ir sasniegusi un par ko atzinīgi izsakās tik daudzi, kas ir ar Latvijas apstākļiem tuvāk iepazinušies. Mūsu valstij ir ļoti labi rādītāji daudzās jomās. Mums ir jāturpina šos rādītājus uzlabot, mēs nevaram ļaut tiem sākt slīdēt uz leju.

Latvija patlaban atrodas nozīmīgā savas attīstības fāzē, jo nākamajos mēnešos varētu notikt izšķiršanās par mūsu uzaicināšanu uz sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā. Līdz šim esam spējuši parādīt teicamu progresu tik daudzās jomās, ka varam ar cerībām raudzīties uz decembrī gaidāmo Eiropas Padomes sanāksmi Helsinkos.

It sevišķi svarīgi ir panākt reālus uzlabojumus Latvijas aizsardzībā. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu šobrīd ļoti pozitīvi novērtēto progresu virzībā uz NATO. Latvijai aizsardzības jomā jākļūst par paraugu, nevis par negatīvu atgādinājumu. Tas nepieciešams Latvijas valsts tagadējai un nākotnes drošībai.

No jūsu darba, dāmas un kungi, ir atkarīgs, vai tauta spēs atgūt ticību savai valdībai vai ne. Te nav runa par popularitāti, bet gan par sabiedrības uzticību un cieņu pret savas valsts valdību. Šāda uzticība ir ikvienā demokrātiskā valstī, tai jābūt pamatā katra pilsoņa lepnumam par savu valsti un katra ticībai, ka valsts tiešām rūpējas par visiem kopējo labumu.

Jaunās valdības uzdevums būs nodrošināt tāda Valsts valodas likuma īstenošanu, kas gādās par latviešu valodas tiesībām, nodrošinās visiem iespēju mācīties latviešu valodu, nepieļaus nevajadzīgu valsts iejaukšanos privātās dzīves sfērās un atbildīs visām tām starptautiskajām saistībām, ko Latvija jau tagad juridiski ir uzņēmusies.

Latvijas nākotne ir svaru kausos, un šīs valdības pienākums ir gādāt, lai šie svari nosvērtos Latvijai par labu. Dāmas un kungi, Latvijas nākotne un attīstība tagad ir jūsu rokās. Lai Dievs dod jums spēku un izturību godam veikt jūsu pienākumus. Lai izdodas to izdarīt ar tādu izcilību, ka jūsu bērni un bērnubērni vēl ilgi lepotos ar jūsu sasniegumiem.

A1.JPG (25094 BYTES) A2.JPG (24555 BYTES) A3.JPG (25787 BYTES)
Zemkopības ministrs Aigars Kalvītis, labklājības ministrs Roberts Jurdžs, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, izglītības un zinātnes ministre Silva Golde, īpašu uzdevumu ministrs valsts pārvaldes un pašvaldību reformu lietās Jānis Bunkšs, satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs

B1.JPG (25955 BYTES) B2.JPG (25469 BYTES) B3.JPG (25168 BYTES)
Tieslietu ministrs Valdis Birkavs, kultūras ministre Karina Pētersone, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs, finansu ministrs Edmunds Krastiņš

AA1.JPG (40928 BYTES)
Pie valdības galda, kopā ar Valsts prezidenti, — visa valdības komanda. 20.07.1999., pl.13.00

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!