• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par ES finansētiem projektiem izglītības informatizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2009., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par rīcību krīzes situācijas risināšanai sociālajā jomā

Vēl šajā numurā

12.06.2009., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par ES finansētiem projektiem izglītības informatizācijā


 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākusi realizēt divus Eiropas Savienības struktūrfondu finansētus projektus izglītības informatizācijā ar mērķi attīstīt Latvijā skolu portālu www.skolas.lv un Valsts izglītības informācijas sistēmu. Abos projektos kopumā tiks radīti vairāk nekā 20 jauni e-pakalpojumi, kurus bez maksas varēs lietot skolēni, vecāki, pedagogi un citi izglītības procesā iesaistītie.

Portāls www.skolas.lv tiks veidots kā vienots piekļuves punkts pedagogiem, skolēniem un vecākiem visai informācijai par vispārējo un profesionālo vidējo izglītību – par izglītības procesu, mācību iespējām, pedagogu tālākizglītību. Portālā tiks glabāti mācību plāni, tradicionālie un elektroniskie mācību līdzekļi, kā arī tiks nodrošināta informācijas apmaiņa ar citām izglītības nozares sistēmām, tostarp augstskolu sistēmām.

Tas nozīmē, ka vienā informācijas un sadarbības tīklā tiks apvienotas aptuveni 1000 Latvijas vispārizglītojošās skolas un profesionālās izglītības iestādes. Ieguvumi: līdzekļu ietaupījums, administratīvā sloga samazinājums, efektīvāka un ātrāka informācijas apmaiņa un analīze vienotā sistēmā.

Pēc projekta īstenošanas portāls pavērs iespēju visiem skolēniem un viņu vecākiem tiešsaistē iegūt informāciju par sekmēm un kavējumiem un ērtāk sazināties ar pedagogiem. Skolēniem portālā būs pieejama visa mācību procesā nepieciešamā informācija – no stundu saraksta līdz mājas darbu uzdevumiem un mācību materiāliem, no klases biedru un skolotāju kontaktinformācijas līdz eksāmenu elektroniskai kārtošanai un tiešsaistes pieteikumiem mācībām augstskolā vai citā izglītības iestādē.

Portāls ļaus pilnveidot mācību infrastruktūru, jo daudzveidīgi, interaktīvi mācību materiāli, e-kursu un attālinātu mācību iespējas padarīs mācību procesu interesantāku un mazinās vecāku tēriņus mācību līdzekļu iegādei. Skolotāji portālā varēs publicēt gan mājas darbus un pārbaudes darbus, gan to rezultātus. Savukārt visas ar izglītības procesu saistītās informācijas pieejamība internetā novērsīs izziņu nepieciešamību un mazinās pedagogu administratīvo slogu, vienkāršos pieteikšanās procesu mācību iestādēs.

Savukārt Valsts izglītības informācijas sistēmas attīstības projekta gaitā tiks izveidoti:

• centralizētie izglītības reģistri (iestādes, programmas, pedagogi, izglītojamie, izglītības dokumenti u.c.);

• centralizēta pārskatu veidošana, neprasot atkārtotu informāciju no izglītības iestādēm;

• informācijas sniegšana citām publiskās pārvaldes iestādēm (automatizētie piekļuves procesi);

• dažādu pārvaldes procesu atbalsts (pieteikšanās, saskaņošana, iestāžu/programmu akreditācija un licencēšana, pedagogu profesionālās pilnveides organizēšana u.c.);

• mācību procesa plānošanas, pedagogu darba algas aprēķinu (tarifikācijas) automatizācija.

Līdz ar to izglītības sistēmā tiks īstenots princips – jebkura informācija tiek ievadīta tās rašanās vietā, atkārtoti netiek vadīta, pieprasīta, un valsts mērogā piekļuve mācību procesa un tā rezultātu informācijai tiek nodrošināta visiem izglītības sistēmā iesaistītajiem.

Lai nodrošinātu projektu īstenošanu, sākta iepirkumu procedūra atbilstoši Latvijas Republikas tiesību aktiem. Vairāki Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumi jau iepriekš ir izveidojuši un piedāvā dažādus e-izglītības risinājumus un pakalpojumus, tāpēc IZM ir pārliecība, ka iepirkumu procedūru ietvaros tiks iesniegti kvalitatīvi piedāvājumi. Projektus plānots ieviest līdz 2011.gadam.

Projekti tiek īstenoti ilgtermiņa programmas “Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas izglītības kvalitātei” (IKTIK) ietvaros. IKTIK ir kompleksa vispārējās un profesionālās izglītības sistēmas pilnveidošanas programma, kuras galvenais stratēģiskais mērķis ir, izmantojot informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, palielināt izglītības sistēmas efektivitāti (mazākas izmaksas), kvalitāti, kā arī veicināt radošas un konkurētspējīgas personības attīstību, kas radīs Latvijas ekonomikai augstu pievienoto vērtību.

Programma nodrošinās precīzu un aktuālu informāciju par nozari, ļaus piedāvāt daudzveidīgākus mācību materiālus, vienkāršos atskaišu gatavošanu un informācijas analīzi, atvieglos pedagogu darbu un administratīvo slogu, samazinās mācību līdzekļu izmaksas vecākiem, vienkāršos saziņu starp pedagogiem, skolēniem un vecākiem, kā arī nodrošinās virkni citu iespēju, kas atbilst mūsdienīgas izglītības sistēmas pamatprincipiem.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!