• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par rīcību krīzes situācijas risināšanai sociālajā jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2009., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193250

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2009.gada 11.jūnijā

Vēl šajā numurā

12.06.2009., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par rīcību krīzes situācijas risināšanai sociālajā jomā


 

Labklājības ministrs Uldis Augulis, atkārtoti tiekoties ar atbildīgo nozaru ministriju vadošajām amatpersonām un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), vienojās par kopīgu rīcību krīzes situācijas risināšanai sociālajā jomā.

 “Pēdējā mēnesī esmu apmeklējis vairākas pašvaldības, un situācija nav iepriecinoša. Daļa pašvaldību paredz, ka jau rudenī var rasties grūtības nodrošināt nepieciešamo palīdzību iedzīvotājiem. Turklāt tuvojas kārtējā apkures sezona, kas katrai ģimenei un pašvaldībai prasa ievērojamus izdevumus. Tāpēc atbildīgajām nozaru ministrijām ir jāapvienojas un pie viena galda kopīgi jāizstrādā iespējamie scenāriji krīzes situācijas risināšanai sociālajā jomā,” norādīja U.Augulis.

Tiekoties jau otro reizi un diskutējot par veicamajiem pasākumiem sociālā drošības tīkla nodrošināšanai, puses vienojās informēt valdību par kritisko situāciju pašvaldību sociālajos budžetos un nepieciešamību rast papildu resursus sociālās palīdzības nodrošināšanai iedzīvotājiem. Tāpat amatpersonas jūlijā plāno tikties ar visiem 109 novadu vadītājiem, lai diskutētu un analizētu iespējamos risinājumus cilvēku atbalstīšanai krīzes situācijā.

Rezultātā Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar LPS, izmantojot viņu sniegto informāciju par pašvaldībām, kurām kritiski nepieciešami papildu resursi sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, iesniegs rīcības plāna ziņojumu Ministru kabinetam, kurš lems par turpmāko darbību.

Tuvākajā laikā amatpersonas arī lems par iespējamiem variantiem, kā plānot finansējumu, lai nodrošinātu vienlīdzīgu sociālās drošības tīklu tiem, kuriem tā vajadzīga, neatkarīgi cik turīgā vai nabadzīgā pašvaldībā cilvēks dzīvo.

Šim nolūkam jaunas komisijas izveidošana rīcības plāna izstrādei nebūs nepieciešama, jo Fiskālās disciplīnas uzraudzības komiteja ziņotu valdībai par LM sadarbībā ar LPS sagatavoto informāciju par pašvaldībām, kurām kritiski nepieciešami papildu resursi sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, par ko tad tālāk lemtu Ministru kabinets.

Atbildīgās amatpersonas sarunu rezultātā konceptuāli arī vienojās, ka par sociālās drošības tīkla nodrošināšanas prioritāti jānosaka Eiropas Sociālā fonda līdzekļu ieguldīšana bezdarba un nodarbinātības situācijas risināšanai. Lemjot par valsts līdzfinansējuma piešķiršanu nozaru projektiem, jāņem vērā reālais ieguldījums cilvēkos.

Tāpat nekavējoties jālemj par veiktajām izmaiņām normatīvajos aktos, lai jau šā gada septembrī varētu sniegt palīdzību bezdarbniekiem. Kā norādīja U.Augulis, LM izstrādātie projekti ir vienīgā tiešā palīdzība cilvēkam, sniedzot viņam nepieciešamos resursus – finansiālu atbalstu pabalstu, stipendiju veidā, darbu un darba tirgum nepieciešamās zināšanas.

Līdz ar to puses vienojās uzrunāt Ministru prezidentu un finanšu ministru, aicinot par prioritāti noteikt LM rosinātos nodarbinātības pasākumus, kurus paredzēts uzsākt jau šā gada rudenī. Viens no risinājumiem paredz atbalstu tieši pašvaldību iedzīvotājiem. Tas nozīmē, ka, ieguldot Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus, šogad un nākamgad bezdarbniekiem būs iespēja strādāt pašvaldībās, katru mēnesi saņemot 100 latu stipendiju.

Līdz ar to pusgada garumā, pilnu darba laiku veicot mazkvalificētus, bet sabiedrībai derīgus darbus, cilvēki varēs nodrošināt sev iztikas līdzekļus. Tāpat paredzēts apmaksāt transporta izdevumus un nodrošināt darbam nepieciešamos instrumentus. Plānots, ka šis pakalpojums aizvietos līdzšinējo pasākumu – algotos pagaidu darbus, kas nepieciešami, lai sniegtu atbalstu pēc iespējas vairāk bezdarbniekiem.

Vienlaikus paredzēti pasākumi, kas nodrošinās rezultātus ilgtermiņā, proti, dažāda veida bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, izmantojot kuponu sistēmu. Viens no ierosinājumiem paredz piedāvāt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas ne tikai bezdarbniekiem un darba meklētājiem, bet arī bezdarba riskam pakļautiem un šobrīd nodarbinātiem cilvēkiem.

U.Augulis arī norāda, ka “vienlaikus šobrīd ir būtiski saistīt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas ar finansiālu atbalstu stipendiju un mācību pabalstu formā. Savukārt kuponu sistēma nepieciešama, lai apmācības padarītu efektīvākas un individuālākas”.

Savukārt Zemkopības ministrija (ZM) jau pirmajā tikšanās reizē informēja, ka drīzumā tiks sākta pārtikas piegādes programma trūcīgiem cilvēkiem, kura jau veiksmīgi tika realizēta iepriekšējos gados. Iedzīvotājiem paredzēts izsniegt makaronus, griķus, putraimus un citu veidu graudu pakas.

Tāpat ZM ir sākusi sarunas ar Pārtikas un veterināro dienestu, tirdzniecības pārstāvjiem un ražotājiem, lai rastu iespējas neizpārdotās pārtikas preces nodot maznodrošinātiem cilvēkiem un sociālajiem aprūpes centriem. Līdz ar to jāpārskata kontroles prasības pārtikai.

Nākamajā tikšanās reizē jūlijā atbildīgās amatpersonas jau izskatīs rīcības plāna projektu, kuru izvērtējot un papildinot būs jāiesniedz Ministru kabinetā.

Diskusijās piedalījās pārstāvji no Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!