• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Eiropas Preses brīvības hartu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2009., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemākām viesabonēšanas cenām no 1.jūlija

Vēl šajā numurā

11.06.2009., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Eiropas Preses brīvības hartu


 

ES informācijas sabiedrības un saziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga 9.jūnijā tikās ar Vācijas žurnāla “Stern” galveno redaktoru un Eiropas Preses brīvības hartas iniciatoru Hansu Ulrihu Jergesu. 48 Eiropas žurnālisti no 19 valstīm 25.maijā parakstīja šo hartu, kuras mērķis ir aizsargāt presi no valdības iejaukšanās tās darbībā un nodrošināt žurnālistiem piekļuvi informācijas avotiem. Tajā formulētas galvenās vērtības, kas attiecībā uz žurnālistiem jāievēro valsts iestādēm. H.U.Jergess 9.jūnijā iepazīstināja ar hartas saturu un nodeva to komisārei V.Redingai, kura apsveica žurnālistus ar pirmās Eiropas Preses brīvības hartas pieņemšanu.

 “Eiropas žurnālistu iniciētā Preses brīvības harta no jauna apstiprina tādas pamatvērtības kā, piemēram, plašsaziņas līdzekļu plurālisms, vārda un informācijas brīvība, uz kurām balstītas Eiropas demokrātiskās tradīcijas un kas ir iestrādātas pamata tiesību aktos. Harta ir arī atgādinājums tam, ka valsts iestādēm ir būtiska nozīme patiesas preses brīvības nodrošināšanā – tām jābūt gatavām aizsargāt vārda brīvību un veicināt tās attīstību,” teica komisāre V.Redinga. “Tāpēc harta ir nozīmīgs pasākums šo pamatvērtību un tiesību stiprināšanai un sniedz iespēju žurnālistiem pieprasīt no valstu valdībām vai valsts iestādēm to ievērošanu ikreiz, kad tiek nepamatoti apdraudētas viņu iespējas brīvi veikt savu darbu.”

Vācijas žurnāla “Stern” galvenais redaktors un Eiropas Preses brīvības hartas iniciators H.U.Jergess piebilda: “Mēs esam ļoti pateicīgi Vivienai Redingai par to, ka viņa jau no paša sākuma bez ierunām atbalstīja ideju par Eiropas Preses brīvības hartu. Tāpēc mēs esam pārliecināti, ka Eiropas Komisija arī pati ievēros šo hartu un aktīvi sekmēs to, lai harta tiktu ievērota visā Eiropā. Vienlaikus mēs arī sagaidām, ka hartas atzīšana kļūs par nosacījumu kandidātvalstīm turpmākajās ES paplašināšanās sarunās. Hartas galvenais uzdevums ir beidzot apvienot Eiropu arī attiecībā uz jautājumiem, kas saistīti ar žurnālistu darbību, un sniegt visiem kolēģiem iespēju preses brīvības pārkāpumu gadījumā atsaukties uz šīs hartas pamatprincipiem.”

Hartas desmit pantos ir noteikti pamatprincipi, kas valdībām jāievēro, sadarbojoties ar žurnālistiem, piemēram, cenzūras aizliegums, brīva piekļuve valsts un ārzemju plašsaziņas līdzekļu avotiem un brīvība vākt un izplatīt informāciju. Hartā arī likts uzsvars uz žurnālistu aizsardzību pret izspiegošanu un pieprasīta efektīva tiesu sistēma, kas garantē žurnālistu tiesības. Pagaidām hartas teksts ir pieejams astoņās valodās (angļu, franču, vācu, dāņu, horvātu, krievu, poļu un rumāņu), un tiešsaistē to var parakstīt ieinteresētie žurnālisti.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!