• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Krievijas un Baltkrievijas militāro inspekciju Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2009., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības veicināšanu ar Azerbaidžānu

Vēl šajā numurā

09.06.2009., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Krievijas un Baltkrievijas militāro inspekciju Latvijā

 

Šonedēļ, pildot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) “Atvērto debesu līguma” un “Vīnes Dokumenta 99” Latvijas saistības, Krievija un Baltkrievija veiks divas militārās inspekcijas Latvijā.

“Atvērto debesu līguma” ietvaros Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju grupa veiks novērošanas un filmēšanas lidojumu Latvijas gaisa telpā ar sertificētu novērošanas lidmašīnu “An-30B”.

Savukārt “Vīnes Dokumenta 99” ietvaros Baltkrievijas bruņojuma kontroles pārstāvji inspicēs militāros objektus Latvijas centrālajā daļā no Rīgas, Ādažiem līdz Rēzeknei, tostarp izmantojot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteri.

Saskaņā ar parakstīto “Vīnes Dokumentu 99” un citiem saistošajiem līgumiem un starptautiskajiem dokumentiem Latvija EDSO un ANO sniedz informāciju par NBS kapacitāti, budžetu, personālu, bruņojumu, aizsardzības plānošanu un citiem jautājumiem. Aizsardzības ministrija katru gadu sagatavo informācijas dokumentus par militāro pasākumu gada kalendāru, ikgadējo militārās informācijas apmaiņas dokumentu, dokumentus par aizsardzības budžetu un plānošanu, informāciju par uzvedības kodeksa izpildi militāri politiskajos jautājumos un vispārējās militārās informācijas apmaiņas dokumentu par vieglajiem un strēlnieku ieročiem.

EDSO dalībvalstu pārstāvji ir tiesīgi katru gadu veikt inspekcijas Latvijas teritorijā un novērtējuma vizītes NBS vienībās, līdzīgi kā to dara Latvijas pārstāvji ārvalstīs.

Jāatgādina, ka Latvijas bruņojuma kontroles speciālisti sadarbībā ar ASV kolēģiem militāro inspekciju Krievijā veica 2008.gada augustā. Savukārt šā gada jūlijā šādu inspekciju Latvija veiks sadarbībā ar Vācijas kolēģiem.

Līguma mērķis ir, veicot savstarpējus novērošanas pārlidojumus pār dalībvalstu teritorijām, vairot atvērtību un uzticības politiku starp valstīm. Atvērto debesu līgums paredz, ka līguma dalībvalstis noteikto kvotu ietvaros var veikt novērošanas pārlidojumus virs citu dalībvalstu teritorijām. Līgums dod iespēju iegūt papildu informāciju par dalībvalstu bruņotajiem spēkiem un to aktivitātēm, valstu militārajiem objektiem. Jāuzsver, ka novērošanas lidojuma laikā uzņemto materiālu pilnās kopijas tiek nosūtītas arī dalībvalstij, virs kuras teritorijas noticis lidojums.

 

NBS komandiera personīgā štāba Preses daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!