• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrija: Par vides aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumu sodiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2009., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 4.jūnijā

Vēl šajā numurā

09.06.2009., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrija: Par vides aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumu sodiem

 

28.maijā Saeimā trešajā lasījumā tika pieņemti Vides ministrijas izstrādātie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt administratīvo sodu apmēru par vides aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumiem.

Administratīvā soda apmērs tiks palielināts, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt soda preventīvo funkciju izpildi un to, ka attiecīgās administratīvi sodāmās darbības var izraisīt negatīvas sekas videi vai cilvēku veselībai.

Piemēram, par normatīvajos aktos noteikto īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzības un izmantošanas prasību pārkāpšanu naudas soda amplitūda ir paplašināta, pazeminot minimālā un paaugstinot maksimālā soda apmēru, nosakot to fiziskajām personām no divdesmit līdz septiņsimt latiem, bet juridiskajām personām – no divsimt līdz tūkstoš piecsimt latiem.

Būtiski paaugstināts naudas soda apmērs par tādiem pārkāpumiem kā vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslā un tauvas joslā noteikto prasību un aprobežojumu pārkāpšana, meža zemju patvaļīga apbūvēšana, sadzīves atkritumu radītāja vai īpašnieka nepiedalīšanās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu savākšanā, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšana, piesārņojošas darbības veikšana bez attiecīgas atļaujas un darbības neatbilstība normatīvo aktu prasībām, ķīmisko vielu un maisījumu izmantošanas noteikumu pārkāpšana.

Administratīvo pārkāpumu kodekss ir papildināts, paredzot administratīvos sodus par tādiem pārkāpumiem kā bateriju, akumulatoru un to atkritumu apsaimniekošanu reglamentējošo noteikumu pārkāpšana, derīgo izrakteņu ieguves atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšana, ķīmisko vielu reģistrēšanas, vērtēšanas un licencēšanas prasību pārkāpšana, normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšana, veicot darbības ar dažām fluorētajām siltumnīcefekta gāzēm.

Ir pilnveidots kodeksa regulējums par normatīvo aktu pārkāpumiem, veicot darbības ģenētiski modificētiem organismiem, proti, par ģenētiski modificēto organismu izplatīšanu vidē reglamentējošo noteikumu pārkāpšanu paredzēts naudas sods fiziskām personām no piecsimt līdz piectūkstoš latiem, bet juridiskām personām – no trīstūkstoš līdz desmittūkstoš latiem, kā arī par ģenētiski modificēto organismu izplatīšanu tirgū reglamentējošo noteikumu pārkāpšanu – fiziskām personām no piecsimt līdz tūkstoš latiem, bet juridiskām personām – no piecsimt līdz desmittūkstoš latiem.

Tā kā Administratīvo pārkāpumu kodeksā iekļautās normas par atbildību par vides kvalitātes normatīvu pārkāpšanu līdzšinējā redakcijā nebija iespējams attiecināt uz degvielas uzpildes stacijām un naftas bāzēm, tad jaunajā APK redakcijā būs paredzēti sodi par vides aizsardzības prasību pārkāpšanu, ekspluatējot pārvietojamās cisternas, degvielas uzpildes stacijas un naftas bāzes.

Minētie grozījumi APK stāsies spēkā pēc to publicēšanas “Latvijas Vēstnesī”.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!