• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par pensiju saņemšanu mājās, pastā vai bankā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2009., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192965

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu

Vēl šajā numurā

05.06.2009., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par pensiju saņemšanu mājās, pastā vai bankā

 

Ņemot vērā valsts budžeta samazinājumu, jau šogad būs jāatsakās no līdz šim valsts apmaksāta pakalpojuma – pensiju piegādes dzīvesvietā. Lai gan valdības apstiprinātie grozījumi tiesību aktos nosaka, ka šā pakalpojuma apmaksa tiks pārtraukta ar 1.augustu, tomēr iespējams, ka, strādājot pie budžeta turpmākajiem samazinājumiem Saeimā, pensiju piegāde par brīvu būs jāpārtrauc jau ar 1.jūliju.

Labklājības ministrija (LM) aicina izvērtēt visas alternatīvas, kas tiek piedāvātas paralēli pensijas saņemšanai mājās. Tomēr, ja pensionārs vēlēsies saņemt pensiju dzīvesvietā arī turpmāk, tad šogad katru mēnesi no pensijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atvilks 1,22 latus, lai samaksātu Latvijas Pastam (LP) par pensijas piegādi dzīvesvietā. Līdz ar to cilvēks savā dzīvesvietā saņems par šo summu mazāku pensiju.

 “Prakse liecina, ka lielai daļai pensiju saņēmējiem ir iespējams izmantot citu pensijas saņemšanas veidu. Ikvienam ir iespēja to saņemt bankas kontā vai LP pensiju kontā. Ko tas nozīmē? Lai saņemtu pensiju bankas kontā, jādodas uz izvēlēto banku un jāatver konts. Pēc tam tikai jāpaziņo par to VSAA, iesniedzot iesniegumu, lai turpmāk pensija tiktu pārskaitīta uz kontu,” norāda LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece.

Ja pensija tiks izņemta no bankomāta, apkalpošanas maksa nebūs jāmaksā, bet, ja pensija tiks izņemta bankā, tad skaidras naudas izņemšana jau būs par bankas noteikto cenrādi. Jāuzsver, ka bankas piedāvā atsevišķus piedāvājumus senioriem un ir pretimnākošas šīs jomas apgūšanā.

Kā otra alternatīva pastāv iespēja doties uz tuvāko LP nodaļu, lai atvērtu pensiju kontu. Tas nozīmē, ka turpmāk pensiju būs iespējams izņemt jebkurā pensionāram izdevīgā dienā un pasta nodaļā. LP piedāvā šo kontu atvērt bez maksas, taču par skaidras naudas izņemšanu būs jāmaksā 0,20 lati (summai līdz 200 latiem).

Ja ir izvēlēts kāds no šiem pensijas saņemšanas veidiem, tad par to ir jāpaziņo VSAA, iesniedzot iesniegumu. Ja šis iesniegums tiks saņemts līdz 10.jūnijam, tad jau jūlija pensijas izmaksa tiks ieskaitīta bankas vai LP pensiju kontā. Jāatzīmē, ka šobrīd VSAA ir noslēgusi līgumu ar AS “Swedbank”, AS “Norvik Banka”, AS “PrivatBank”, “Nordea Bank”, AS “Latvijas Krājbanka”, VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka”, AS “GE Money Bank”, AS “DnB NORD Banka”, AS “SMP Bank”, AS “Parex banka”, kā arī ar LP, un tas nozīmē, ka uzreiz pēc konta atvēršanas ir iespēja aizpildīt iesniegumu par pensijas pārskaitīšanu uz norādīto kontu. Līdz ar to klientam atsevišķi uz VSAA vairs nav jādodas.

Vienlaikus iespējams pilnvarot arī kādu citu cilvēku, piemēram, radinieku, kaimiņu, saņemt pensiju ar bankas vai LP starpniecību. “Apgalvojums, ka šis pakalpojums ir dārgs, ir tikai mīts, jo, piemēram, LP pilnvaru var saņemt bez maksas, kā arī pilnvaru var izsniegt bāriņtiesa, kur valsts nodeva, kas maksājama bāriņtiesai par pilnvaras sagatavošanu, ir trīs lati un par pilnvaras apliecināšanu – divi lati,” norāda J.Muižniece.

Līdz ar to LM speciālisti aicina ikvienu izvērtēt, vai turpmāk nepieciešams katru mēnesi noteiktā dienā gaidīt pastnieku mājās un par šo pakalpojumu maksāt, jo sevišķi tiem pensionāriem, kuriem ir pieejams banku vai LP pārklājums.

Atgādinām, ka pašlaik bez maksas mājās tiek piegādātas valsts pensijas, atlīdzība par darbspēju zaudējumu, atlīdzība par apgādnieka zaudējumu un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts.

Šobrīd dzīvesvietā pensijas tiek piegādātas 323 tūkstošiem iedzīvotāju, no tiem pilsētās dzīvo 63,5%, kā arī daļa no tiem dzīvo pagastu centros. Apmēram 26% (84,1 tūkstotis) kārtējā mēneša pakalpojumu saņem pēc noteiktā izmaksas datuma, jo, piemēram, cilvēks nav bijis mājās un līdz ar to nākamajās dienās uz pastu gājis pats.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!