• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējot Slovākijas vēstnieku un Svētā Krēsla apustulisko nunciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2009., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preses konferencē pēc kārtējās tikšanās ar Ministru prezidentu 3.jūnijā

Vēl šajā numurā

04.06.2009., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējot Slovākijas vēstnieku un Svētā Krēsla apustulisko nunciju


 

01.JPG (11073 bytes)
Luidži Bonaci
02.JPG (10948 bytes)
Dušans Krištofiks

3.jūnijā Rīgas pilī akreditācijas vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera bija ieradies jaunais Slovākijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Dušans Krištofiks (Dušan Krištofik).

Saņēmis oficiālās akreditācijas vēstules, Valsts prezidents izteica gandarījumu par abu valstu attiecību aktivizēšanos un apsveica Slovākiju ar tās stratēģiskā mērķa sasniegšanu – eiro ieviešanu no šā gada 1.janvāra.

Sarunā ar jauno vēstnieku Valsts prezidents apsprieda pašreizējos ekonomiskās un finanšu situācijas izaicinājumus pasaulē, uzverot, ka krīzes ietekmē Latvija varētu kļūt vēl interesantāka Slovākijas investoriem un uzņēmējiem. Valsts prezidents ar vēstnieku apsprieda arī abu valstu redzējumu par notikumiem reģionā un apmainījās domām par Latvijas un Slovākijas sadarbību Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Dušans Krištofiks – dzimis 1968.gadā. Studējis Starptautisko attiecību institūtā Maskavā (1987–1992). Ārlietu dienesta ietvaros strādājis vēstniecībā Vīnē (1994–1998), Londonā kā vēstniecības vadītāja vietnieks (2000–2004); pirms došanās uz Latviju bijis Dienvidamerikas un Austrālijas departamenta direktors ministrijā (no 2008.g.). Bijis arī patstāvīgā sekretariāta ASV–Krievijas samita sagatavošanai vadītāja vietnieks. 1999.–2000.gadā – Slovākijas premjerministra pārstāvis Starptautiskā Višegradas fonda izveidei, paralēli strādājot ministrijas Kaimiņvalstu departamentā.


 

3.jūnijā Rīgas pilī akreditācijas vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera bija ieradies jaunais Svētā Krēsla apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci (Luigi Bonazzi).

Apsveicis arhibīskapu ar stāšanos Svētā Krēsla apustuliskā nuncija amatā Latvijā, Valsts prezidents apliecināja, ka mūsu valstij attiecības ar Svēto Krēslu vienmēr bijušas īpašas, jo tās ir ne tikai valstiskas, bet arī apliecina cilvēka cieņu, morāles principu ievērošanu un gara klātbūtni sabiedrībā. Latvija augstu novērtē faktu, ka Svētais Krēsls bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas Republikas neatkarību pēc tās nodibināšanas 1918.gadā un nekad netika atzinis Baltijas valstu inkorporāciju PSRS sastāvā, uzskatot, ka diplomātiskās attiecības ar šīm valstīm ir pārtrauktas tikai uz laiku.

V.Zatlers uzsvēra, ka Latvija šodien ir paraugs valsts un baznīcas veiksmīgai sadarbībai, kā arī daudzo reliģisko kopienu harmoniskai līdzāspastāvēšanai un mūsu valstī valdošā starpkonfesionālā tolerance ir pamats labām attiecībām ar Vatikānu. Arī noslēgtais Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgums kalpojis par pamudinājumu vēl ciešākai Latvijas valdības un Svētā Krēsla sadarbībai.

Tas ir bijis veiksmīgs paraugs arī pārējām Latvijas tradicionālajām konfesijām sakārtot tiesisko regulējumu baznīcas un valsts starpā.

Pārrunājot kristietības nozīmi Eiropā, abas puses bija vienisprātis, ka kristietība ir veidojusi Eiropas kultūras pamatus. Sarunas nobeigumā Valsts prezidents uzaicināja Romas pāvestu Benediktu XVI apmeklēt Latviju.

Luidži Bonaci – dzimis 1948.gadā Itālijā. Izglītības zinātņu doktors, studējis “Pontificia Università Salesiana” Romā. 1973.gadā iesvētīts par priesteri, 1999.gadā – konsekrēts par bīskapu. Darbu Vatikāna diplomātiskajā dienestā uzsāka 1980.gadā Kamerūnā, tad sekoja Trinidada, Malta, Spānija, ASV, Itālija, Kanāda un Haiti. 2004.gadā iecelts par nunciju Kubā, bet 2009.gadā pāvests Benedikts XVI viņu izvēlēja par savu pārstāvi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!