• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2009., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192745

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja pirmā vietniece Rodija Kratsa-Cagaropula

Vēl šajā numurā

02.06.2009., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanos


 

Eiropas vides komisārs Stavrs Dimss 29.maijā pauda gandarījumu par ziņām, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas ES ir samazinājušās trešo gadu pēc kārtas. Eiropas Vides aģentūras sagatavotais pārskats par emisijām 2007.gadā – pēdējā gadā, par kuru ir pieejami pilnīgi dati, – liecina, ka salīdzinājumā ar 2006.gadu ES-15 emisijas ir samazinājušās par 1,6%, bet ekonomikā vērojams pieaugums par 2,7%.

Tādējādi ES-15 emisijas samazinājušās par 5,0% salīdzinājumā ar to līmeni bāzes gadā (vairumā gadījumu tas ir 1990.gads). Tāpēc ES-15 ir labas izredzes sasniegt Kioto protokola mērķi laikposmā no 2008.gada līdz 2012.gadam panākt emisiju samazinājumu vidēji par 8%, salīdzinot ar bāzes gada līmeni. ES-27 emisijas gada laikā samazinājās par 1,2%, tādējādi samazinājums attiecībā pret bāzes gadu ir 12,5%.

Komisārs S.Dimss teica: “Jaunākie emisiju samazinājumi ES-15 rada pārliecību, ka mēs sekmīgi sasniegsim Kioto mērķi. Vairāk nekā pusē ES-15 dalībvalstu arī 2007.gadā bijusi vērojama būtiska emisiju samazināšanās, un mūsu galvenās rūpes pašlaik ir panākt, ka Kopenhāgenas konferencē decembrī tiek panākta tālejoša vienošanās klimata jomā laikposmam pēc 2012.gada. Tas radīs pamatu emisiju samazinājumam visā pasaulē turpmāk.”

Viņš piebilda: “Lai arī 2007.gada samazinājums ES-15 daļēji bija iespējams, pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem dažās dalībvalstīs, emisiju samazināšanās tendence pēdējos trīs gados liecina, ka augļus sāk nest aktīvā klimata politika un pasākumi, kas kopš Kioto tiek veikti gan valstu, gan ES līmenī. Pagājušajā mēnesī pieņemtā klimata un enerģētikas tiesību aktu kopums nodrošina, ka nākamo gadu laikā tiks panākts vēl lielāks samazinājums.”

Emisiju samazināšanās ES-15 par 1,6% no 2006.gada līdz 2007.gadam notikusi, neraugoties uz IKP pieaugumu par 2,7% minētajā laikposmā. Tas nozīmē, ka ES ir izdevies vēl vairāk nošķirt emisijas no ekonomikas izaugsmes. Emisijas ir samazinājušās arī iepriekšējos divos gados – par 0,9% 2005.gadā un 0,6% 2006.gadā.

Galvenie iemesli emisiju samazinājumam 2007.gadā – kopumā par 64 miljoniem tonnu, izsakot ar CO2 ekvivalentu, – bija mājsaimniecību radīto emisiju sarukums, pateicoties siltākiem laika apstākļiem, kā arī emisiju samazināšanās rūpniecības nozarēs un dzelzs un tērauda ražošanā. Toties pieauga emisijas, kas saistītas ar aukstumiekārtām un gaisa kondicionēšanu.

Vairumā nozaru bijusi vērojama emisiju samazināšanās starp bāzes gadu un 2007.gadu. Ar ražošanas procesiem saistītās emisijas samazinājās par 14,1%, enerģētikas nozarē, neskaitot transportu, – par 7,4%, saistībā ar šķīdinātāju un citu produktu izmantošanu – par 23,7%, lauksaimniecībā – par 11,3%, bet saistībā ar atkritumiem – par 38,9%. Toties kopumā par 23,7% pieauga transporta radītās emisijas, bet autotransporta radītās emisijas pieauga par 24,7%.

Minētā gada laikā ES-27 emisijas samazinājās par 1,2%. Tādējādi tās samazinājās par 12,5%, salīdzinot ar bāzes gada līmeni, kas dažās dalībvalstīs nav 1990.gads, un par 9,3%, salīdzinot ar 1990.gada līmeni. Samazinājumam salīdzinājumā ar 2006.gadu, kas kopumā sasniedza 59,4 miljonus tonnu, izsakot ar CO2 ekvivalentu, pamatā bija visumā tie paši iemesli kā ES-15 dalībvalstīs. Emisiju pieaugums ES-27 bija vērojams transporta, cementa ražošanas, elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas nozarē, kā arī aukstumiekārtu un gaisa kondicionēšanas nozarē.

Saskaņā ar Kioto protokolu nav noteikts emisiju samazinājuma mērķis ES-27, jo ES-12 tajā laikā vēl nebija dalībvalstis. Tomēr visām ES-12 dalībvalstīm ir individuālas saistības saskaņā ar Kioto protokolu, kas paredz emisijas samazināt par 6% vai 8%, salīdzinot ar bāzes gada līmeni, izņemot Kipru un Maltu, kuras nav noteikušas mērķus.

Datus savākusi Eiropas Vides aģentūra, un tie iesniegti Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējai konvencijai par klimata pārmaiņām.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!