• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja pirmā vietniece Rodija Kratsa-Cagaropula. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2009., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192743

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašvaldību sarunām ar valdību par pašvaldību budžetu

Vēl šajā numurā

02.06.2009., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja pirmā vietniece Rodija Kratsa-Cagaropula:


 

EP.JPG (10975 bytes)
Eiropas Parlamenta foto

2009.gada jūnija Eiropas Parlamenta vēlēšanas [Latvijā: 6.jūnijā – Red.] notiek svarīgā brīdī, kad mūsu sabiedrības un to pilsoņi saskaras ar vēl nebijušām pasaules problēmām. Ekonomikas lejupslīde, nelegālā imigrācija, klimata pārmaiņas un kodolieroču izplatīšanas draudi ir radījuši nedrošību nākotnei un lielāku vajadzību pēc drošas un efektīvas Eiropas Savienības. Lai atrisinātu šīs problēmas, Eiropai jātic savām pamatvērtībām, kas ir veidojušas ES būtību. Eiropas pilsoņiem ir jāpiedalās un jāatbalsta šī misija, balsojot nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

ES ir raksturīgs atšķirīgu un fundamentālu pamatvērtību kopums, piemēram, plurālisms, nediskriminācija, iecietība, taisnīgums, solidaritāte, inovācija un dialogs, kas var palīdzēt tai pārdzīvot šo riskanto laiku. Šīs vērtības ir iesakņojušās mūsu kopīgajā kultūras identitātē un ietvertas dibināšanas līgumos. Tās ir uzturētas iepriekšējos sešdesmit gadus un ļāva sasniegt ievērojamus panākumus visās Savienības darbības jomās gan iekšzemē, gan ārpus tās robežām.

Pašreizējā ekonomiskā krīze rada lielu izaicinājumu mūsu vērtībām. Lai arī daži politiskie līderi un politiskie uzskati bija vērsti uz protekcionisma pasākumu pieņemšanu, tie drīz vien saprata, ka, pirmkārt, ir jāstiprina atbalsts 27 valstu savienības solidaritātei, jāaizsargā vienotais tirgus un kopējā valūta. Ekonomiskā krīze pierādīja ES sociālā modeļa efektivitāti ES pilsoņu aizsardzībā krīzes laikā salīdzinājumā ar citiem reģioniem pasaulē, piemēram, ASV.

Kā rāda tās 60 gadu ilgā pieredze, ES simbolizē unikālas pieredzes dialogu un konsensu dalībvalstu un ES iestāžu (Parlamenta, Komisijas un Padomes) starpā. ES apzinās, ka globālām problēmām ir vajadzīgi globāli risinājumi. ES pieredze sadarbības un saskaņas veidošanā, kas radās, pateicoties iekšējām sarunām, izvirza to par paraugu pārējiem. Tieši Eiropa aizsāka starptautiskās augstākā līmeņa vadītāju sanāksmes, lai veicinātu starptautisko sadarbību un kopēju regulējumu jaunai finanšu sistēmai. Kā parādīja nesenā G20 augstākā līmeņa vadītāju sanāksme, globālai sabiedrībai ir vairāk jāsadarbojas divdesmit pirmā gadsimta problēmu risināšanā.

Papildus tās politiskajam mantojumam ES sasniegumi izriet arī no Eiropas kopējās kultūras identitātes. Ir vērts atzīmēt, ka ES ir bijusi šūpulis idejām un zinātniskiem sasniegumiem, kas nosaka mūsdienu pasauli no Senās Grieķijas līdz renesansei, no rūpnieciskās revolūcijas līdz informācijas laikmetam. Kā jaunākos tehnoloģijas sasniegumus var minēt ātrākos un novatoriskākos vilcienus, milzīgās lidmašīnas un lieliskos sasniegumus telekomunikāciju nozarē. Pamatojoties uz šo inovāciju un jaunradi, ES ir jāattīsta tās konkurētspēja globalizētajā pasaulē un ilgtspējīgas attīstības izaicinājums.

Eiropa ir krustcelēs. Ir pienācis laiks atjaunot ticību mūsu pamatvērtībām un vispārējiem mērķiem, lai stātos pretī mūsdienu pasaules izaicinājumiem ekonomikas, dabas un kultūras līmenī. Mums ir jāstiprina mūsu integrācija, izmantojot politisko gribu un attiecīgās iestādes, jāuzlabo mūsu sniegums un jāveicina mūsu loma pasaulē. Eiropas Parlamentam ir svarīga loma šo vērtību un mērķu aizstāvībā un veicināšanā. Eiropas Parlamenta vēlēšanas jūnijā sniedz pilsoņiem iespēju izteikt savu atbalstu un apstiprinājumu vienīgajai tiešās vēlēšanās ievēlētajai ES iestādei. Lielāka pilsoņu dalība var būtiskāk ietekmēt Eiropas lēmumus.

Šis iedvesmojošais un revolucionārais Eiropas pasākums nav klusa procedūra, tā aicina uz publiskām debatēm valsts un ES līmenī, kā arī aicina pilsoņus piedalīties demokrātijā, kas arī ir Eiropas pamatā. Eiropas pilsoņi tiek aicināti no 4. līdz 7.jūnijam pieņemt apzinātu un atbildīgu lēmumu attiecībā uz mūsu kopējo nākotni un mūsu vietu pasaulē.

Šīs vēlēšanas izlems gandrīz 500 miljonu ES pilsoņu nākotni un pievērsīs miljardu citu pilsoņu uzmanību visā pasaulē. ES vēlētājiem ir jāatbild uz šo izaicinājumu apzinīgi un plaši.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!