• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ārstniecības riska fonda izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2009., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192658

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšanu

Vēl šajā numurā

02.06.2009., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ārstniecības riska fonda izveidi


 

Saeimas Sabiedrības veselības apakš­komisijas deputāti 19.maijā pēc tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām vienojās par vienotas sistēmas izveidi, lai kompensētu pacienta veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu.

Apakškomisija, izskatot atbildīgās institūcijas izstrādātos risinājumus, atbalstīja Ārstniecības riska fonda izveidi, kas paredz, ka visas ārstniecības iestādes šajā fondā veiks noteiktas iemaksas. Pacients kompensāciju par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu no fonda varēs saņemt saskaņā ar iepriekšnoteiktu atlīdzības shēmu.

Apakškomisijas deputāts Gundars Daudze komisijas sēdē norādīja, ka patlaban runa var būt tikai par valsts pārvaldīta Ārstniecības riska fonda izveidi, jo apdrošināšanas sabiedrību piesaiste varētu izmaksāt ļoti dārgi. “Kamēr mums nav tirgus līmenim atbilstošas cenas veselības aprūpes sistēmā, tikmēr mēs nevaram runāt par apdrošinātāju piesaisti,” atzina G.Daudze.

Lai gan piedāvātā ārstu apdrošināšanas sistēma ir dārgs process, tā tomēr tiek uzskatīta par pacientam vislabvēlīgāko, norādīja Veselības ministrijas pārstāve Daina Mūrmane-Umbraško, jo pacients vismazāk tiktu pretnostatīts ārstam. Turklāt šis variants paredz atlīdzību ne tikai par pacienta dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu (līdz 100 000 latu), bet arī par morālo kaitējumu (līdz 20 000 latu).

Koncepcijas autori norāda, ka profesionālā riska mehānisms nepieciešams, lai ārsts varētu droši strādāt, savukārt pacients justos pasargāts un zinātu, ka viņam būs tiesības saņemt kompensāciju. Ārstniecības riska fonda ieviešanai nepieciešami gandrīz 432 tūkstoši latu.

Šādu mehānismu plānots iestrādāt arī Saeimā izskatāmajā Pacientu tiesību likuma projektā. Tajā paredzēts skaidri noteikt pacienta tiesības saņemt atlīdzību par ārstniecības procesā pacientam nodarīto kaitējumu veselībai vai dzīvībai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!