• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2009., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu vides ministru sanāksmi

Vēl šajā numurā

29.05.2009., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu


 

Vakar, 28.maijā, 63 deputātiem balsojot “par”, 20 – “pret” un vienam “atturoties”, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par budžetu un finanšu vadību”, kas finanšu ministram dod tiesības noteikt Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus.

Finanšu ministrs varēs aizkavēt vai samazināt asignējumus, ja triju mēnešu periodā valsts budžeta faktiskie ieņēmumi attiecībā pret paredzētajiem samazinās vairāk nekā par 0,5 procentiem vai valsts budžeta finansiālais deficīts pārsniedz plānoto deficītu par vairāk nekā par 0,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta prognozes.

Tāpat finanšu ministrs Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus varēs noteikt, ja trūks naudas saistību izpildes nodrošināšanai.

Grozījumi nosaka, ka par to finanšu ministram septiņu darba dienu laikā būs jāinformē Ministru kabinets (MK) un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Par asignējumu aizkavēšanu vai samazināšanu lēmums būs jāpieņem valdībai un, ja nepieciešams, arī jāizdara grozījumi MK noteikumos vai jālemj par attiecīgu likumprojektu iesniegšanu Saeimā.

Izmaiņas likumā arī noteiks, ka pēc finanšu ministra rīkojuma Valsts kasei būs jānosaka asignējumu aizkavēšana vai samazināšana konkrētam periodam un par to nekavējoties jāinformē ministrijas un citas centrālās valsts iestādes.

Grozījumi paredz, ka Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus varēs noteikt periodam, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem. Taču gadījumos, kad asignējumu aizkavēšanu vai samazināšanu vajadzēs noteikt ilgākam laikam, Ministru kabinetam mēneša laikā būs jāsagatavo grozījumi valsts budžeta likumā un ar to saistītajos likumos.

Likums par budžetu un finanšu vadību papildināts ar pantu, kas nosaka, ka aizkavēt vai samazināt asignējumu Valsts prezidenta kancelejai, Augstākajai tiesai, Satversmes tiesai, Valsts kontrolei, Tiesībsarga birojam, rajona un apgabaltiesām, kā arī prokuratūras iestādēm varēs tikai ar šo iestāžu piekrišanu.

Savukārt, lai ierobežotu Saeimas izdevumus, būs nepieciešama Saeimas Prezidija piekrišana.

Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību paredz iespēju finanšu ministram nekavējoties pieņemt lēmumu, ja jānovērš makroekonomisko procesu izraisītais fiskālais, ekonomiskais un sociālais risks, kā arī jānodrošina starptautiskajās saistībās noteikto fiskālo kritēriju izpilde, norāda likumprojekta izstrādātāji.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!