• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 28.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2009., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu

Vēl šajā numurā

29.05.2009., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 28.maijā


 

FM: Par pakāpenisku pāreju uz elektronisku muitas deklarāciju iesniegšanu

Valsts sekretāru sanāksmē 28.maijā tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavoti Ministru kabineta (MK) noteikumi par kārtību, kādā elektroniski iesniedz muitas deklarācijas.

Vienlaikus ar šo saskaņošanai ministrijās tika nodoti arī grozījumi MK noteikumos par kārtību, kādā izsniedzamas atļaujas muitas deklarāciju iesniegšanai elektroniskā veidā, kā arī grozījumi MK noteikumos par muitas procedūras – tranzīts – piemērošanas kārtību.

Šobrīd komersantiem Latvijas muitā jāiesniedz pašrocīgi parakstīti muitas dokumenti papīra formā. Tai pašā laikā Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti pieļauj tranzīta deklarācijas parakstīšanu ar roku aizstāt ar dalībvalstu nacionālajā likumdošanā noteiktu elektronisku identificēšanas paņēmienu.

Šā gada 1.jūlijā stājas spēkā jauna Eiropas Komisijas regulas prasība komersantam izvešanas muitas deklarācijas, kā arī ievešanas vai izvešanas kopsavilkuma deklarācijas iesniegt tikai elektroniski.

Izpildot Eiropas Komisijas regulas prasības, kā arī pēc nozares uzņēmēju aicinājuma Latvijas Ostu padomes sanāksmēs FM ir sagatavojusi MK noteikumus par kārtību, kādā elektroniski iesniedz muitas normatīvajos aktos reglamentētās deklarācijas, kas komersantiem ļaus deklarācijas iesniegt tikai elektroniski.

Šobrīd komersantam, elektroniski iesniedzot muitas normatīvajos aktos noteiktās deklarācijas, jāsaņem atļauja no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kā arī pēc deklarāciju elektroniskās iesniegšanas komersantam tā jāiesniedz papīra formā. Saskaņā ar ES normatīvajos aktos noteikto, pakāpeniski tiek ieviestas jaunas muitas deklarēšanas sistēmas (NCTS, EKS, IKS), kuras aizstās šobrīd izmantojamo muitas deklarēšanas sistēmu ASYCUDA. Pieeja šīm sistēmām tiks sasaistīta ar šobrīd VID izveidoto elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tādējādi novēršot papildu administratīvos šķēršļus uzņēmējiem, kuri jau šobrīd lielākoties ir EDS lietotāji.

Stājoties spēkā izmaiņām normatīvajā regulējumā, no 2009.gada 1.novembra vairs nebūs prasības iegūt pilnvarotā pārstāvja kvalifikācijas sertifikātu vai muitošanas speciālista kvalifikācijas sertifikātu, tādējādi samazinot administratīvo slogu komersantiem.

Tiek paredzēts pārejas periods ne ilgāk kā līdz 2010.gada 1.jūlijam, kura laikā notiks pakāpeniska atļauju preču deklarēšanai elektroniskā veidā aizstāšana ar līgumiem par EDS lietošanu.

 

FM: Par kārtību vienota ES komersanta reģistrācijas un identifikācijas numura piešķiršanai

Valsts sekretāru sanāksmē 28.maijā tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredzēs kārtību, kādā piešķir vienotu Eiropas Savienības (ES) komersanta reģistrācijas un identifikācijas numuru (EORI numurs), kā arī pagaidu numuru.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu no 2009.gada 1.jūlija uzņēmējiem, veicot muitas procedūras, būs jāizmanto EORI numurs. Lai nodrošinātu EORI datu pieejamību un izmantošanu visā ES, veidos EORI numuru datubāzi, kurā reģistrēs personas, kas vēlas importēt preces, pārvietot preces tranzīta procedūrā, eksportēt preces vai pieprasīt atļauju izmantot muitas vienkāršojumus. Minētā sistēma nodrošinās datu apmaiņu starp dalībvalstu muitas iestādēm.

Tomēr izmantojamā identifikācijas numura veidu noteiks dalībvalstis un arī reģistrēs konkrēto personu attiecīgās valsts sistēmā. Komersantiem un citām personām būs jāreģistrējas un jāiegūst identifikācijas numurs dalībvalstī, kur uzņēmums nodibināts. Uzņēmumam, kas nodibināts ārpus Eiropas Kopienas muitas teritorijas, jāreģistrējas atbildīgajā iestādē, kur tas pirmo reizi veic muitas darbības. Tāpēc izstrādāti noteikumi, kas paredzēs kārtību, kādā EORI numurs tiek piešķirts komersantiem un citām personām Latvijas Republikā, atbildīgo iestādi, kura to izsniedz, EORI un pagaidu numura struktūru.

EORI numurs tiks izmantots kā vienots atsauces numurs muitas dienestos visā Eiropas Kopienā, kā arī informācijas apmaiņai starp muitas dienestiem un citām iestādēm.

Pēc izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē par noteikumu projektu vēl lems Ministru kabinetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!