• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses konferencē pēc kārtējās tikšanās ar Ministru prezidentu 27.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2009., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192542

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.05.2009., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferencē pēc kārtējās tikšanās ar Ministru prezidentu 27.maijā


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Šodien kārtējā tikšanās reizē Ministru prezidents informēja par to, kā veicas ar budžeta grozījumu sagatavošanu, vai šī budžeta grozījumu sagatavošana notiek saskaņā ar iepriekš noteikto kārtību. Viņš informēja arī par koleģiālo klimatu tajās ministrijās, kurās tiek plānotas lielākās reformas, – Veselības ministrijā un Izglītības ministrijā. Pārrunājām arī to, kāds ir valdības viedoklis, sākot sarunas ar Starptautisko valūtas fondu. Pārrunājām, kas būtu darāms, lai turpmāk uzlabotu vēlēšanu vidi saskaņā ar to, kā pašlaik rit vēlēšanu kampaņa. Apspriedām arī iespēju nodot tomēr Saeimai grozījumus kriminālprocesā, kas uzliktu kriminālatbildību par pārkāpumiem partiju finansēšanā un vēlēšanu kampaņā. Esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Gribēju lūgt jūsu komentāru par šodienas valdības lēmumu noteikt atlaišanas pabalstu sabiedriskajā sektorā strādājošajiem vienas mēnešalgas apmērā. Kā jūs to vērtējat, ņemot vērā, ka liels skaits skolotāju zaudēs darbu?

V.Zatlers: Tā ir valdības kompetence, un šajos grūtajos laikos, kad ir ierobežots līdzekļu daudzums, acīmredzot kādas korekcijas sociālajos pabalstos un arī atlaišanas pabalstos būs vienkārši neizbēgamas. Ne tāpēc, ka valdība vēlētos kaitēt vai kaut kā ietekmēt šos darbiniekus, bet tieši tāpēc, ka līdzekļu valstī trūkst. Es domāju, ka Ministru prezidents noteikti varēs sniegt precīzāku argumentāciju, kāpēc tieši tāds lēmums un ne citāds šodien tika pieņemts.

Jautājums: Kā jūs vispār vērtējat šo valdības budžeta izstrādi? Aprīļa sākumā jūs izvirzījāt uzdevumus ekonomikā un no visiem trijiem, ko minējāt, neviens vismaz šobrīd nav izpildīts – ne par ekonomikas sildīšanu, ne par budžeta grozījumu pieņemšanu, ne arī par sociālo palīdzības atbalsta programmu?

V.Zatlers: Katrā tikšanās reizē, kas mums notiek reizi nedēļā, visu šo procesu virzīšanos uz pozitīvo iznākumu mēs ar Ministru prezidentu pārrunājam. Protams, es jums piekrītu, ka neviens process nav pabeigts pilnībā. Bet katrā ziņā visi ir procesā. Tas nozīmē, ka mēs tomēr gaidām no valdības pozitīvu rezultātu.

Jautājums: A.Šlesers izteicies, ka jūs tomēr varētu atlaist Saeimu pēc vēlēšanām tieši valdības nespējas pieņemt atbildīgus lēmumus dēļ – rīkoties, kā viņš izteicās.

V.Zatlers: Cik mēs zinām, tiesības atlaist Saeimu ir tikai Latvijas tautai. Tātad vai nu pēc tautas pašas iniciatīvas vai arī pēc prezidenta iniciatīvas. Šobrīd tādi jautājumi nav aktuāli. Pašlaik mūsu darba kārtībā ir daudz nopietnāki jautājumi – tas ir tas, kā mēs sagatavosim strukturālās reformas un sagatavosim budžeta grozījumus. Strukturālām reformām tiešām ir konkrēti termiņi. Jāsaprot, ka izglītības reforma ir jāpabeidz līdz 1.septembrim, un veselības aprūpes reforma ir jāpabeidz līdz 1.janvārim. Tie ir pietiekami daudzi un grūti uzdevumi, kas šogad ir jāpaveic, lai mēs tagad koncentrētos uz to, kas būtu, ja būtu.

Jautājums: Kā jūs vērtējat izglītības reformas norisi? Vēl joprojām daudzi skolotāji nezina, vai viņiem būs rudenī darbs. Tāpat ministre neatklāj, cik skolotāju tiks atlaisti. Arī premjers ir apmierināts ar to, kas notiek. Jūsuprāt, viss ir kārtībā?

V.Zatlers: Mani vēl joprojām mazliet uztrauc koleģiālais režīms vai koleģiālā atmosfēra, kāda ir pašā Izglītības ministrijā, kas rada ļoti daudz domstarpības pašā sabiedrībā un arī izglītības darbinieku sabiedrībā. Tad, kad tiks pieņemti budžeta grozījumi, un tas datums ir diezgan tuvu, tad nevarētu būt neviena punkta, kurā ir neskaidrības. Ir skaidri pateikts, ka nauda sekos skolēnam. Nav pateikts – tieši cik, jo budžets nav pieņemts. Ir skaidri pateikts, ka šo reformu veiks pašvaldības, tātad jaunās pašvaldības, ko mēs ievēlēsim 6.jūnijā. Protams, ir citi normatīvie akti, par kuriem Izglītības ministrijai būtu jāinformē.

Jautājums: Vai jūs esat apmierināts ar ministrijas darbu?

V.Zatlers: Es nevērtēšu ministra darbu. Pirmkārt, to vērtēs Ministru prezidents. Katrā ziņā tas, kas mani uztrauc, ir tieši koleģiālais klimats Izglītības ministrijā, kas veic ļoti nopietnu reformu, kura faktiski skars katru Latvijas ģimeni, kurā ir bērni. Tātad jebkuru ģimeni, kurā ir skolēns vai students. Šī reforma ir ļoti nopietna, un ir jābūt šai līdzdalības sajūtai, ka tieši mēs – vecāki – esam ieinteresēti, lai šī reforma būtu efektīva mūsu bērnu izglītībai, lai izglītības kvalitāte paaugstinātos. To šobrīd vēl nejūt.

Jautājums: Jūs minējāt, ka pārrunājāt priekšvēlēšanu kampaņas. Vai jums kā pilsonim varbūt radušies kādi jautājumi par to, cik partijas tērē un vai kāda nepārtērē? Kāpēc bija šāda tēma?

V.Zatlers: Mums katrā ziņā ir kompetentas iestādes. Konkrēti – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kas seko šiem procesiem un arī dod informāciju gan Ministru prezidentam, gan man par to, kādi pašlaik ir partiju tēriņi un kādas varētu būt prognozes līdz vēlēšanām. Mēs šiem procesiem sekojam līdzi. Procesi, kā redzat, ir aktīvi, agresīvi. Vēlēšanu kampaņa iet pilnā sparā. Es ļoti vēlētos, lai tā būtu godīga, saskaņā ar likumu. Un es vēlētos, lai vēlētāji pēc šīm vēlēšanām būtu apmierināti ar vēlēšanu rezultātiem, būtu pārliecināti, ka vēlēšanas ir notikušas godīgi.

Jautājums: Prezidenta kungs, vēl par iepriekšējo jautājumu. Ko jūs domājat, sakot “koleģiāla gaisotne Izglītības ministrijā”?

V.Zatlers: Lai veiktu jebkuru reformu, pirmkārt, ir vajadzīga saskaņota komanda, kurā katrs loceklis zina, kādi ir viņa pienākumi, kādi ir viņa uzdevumi, un šī komanda darbojas kopumā. Un Izglītības ministrijai būtu jāstrādā kā vienai komandai, kas tālāk savas idejas, savas reformas nepieciešamības un argumentācijas un tieši mehānismus spēj nodot tālāk izglītības darba organizatoriem uz vietām un arī spēj pārliecināt par to, ka tieši šāda reforma ir tā, kas mums ir nepieciešama. Šobrīd mēs redzam tomēr, ka ik pa brīdim Izglītības ministrijā ir konflikti, kas, protams, kaitē komandas darbam.

Jautājums: Vai jūs runājat par izglītības ministres un valsts sekretāra konfliktu?

V.Zatlers: Tas būtībā ir tas redzamākais konflikts, kas ir bijis presē, mēs redzam, ka šie izteikumi ir bijuši diezgan asi. Es vēlētos redzēt komandas darbu, komandas garu vienā virzienā, lai sasniegtu pēc iespējas labāku rezultātu. Ja strīdas uz kapteiņa klājiņa, tad, protams, neizbēgami ir arī strīdi uz apakšējā klāja, kurā ir visi skolotāji, skolu direktori.

 

Valsts prezidenta preses dienesta preses brīfinga transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 27.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!