• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra: Par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2009., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kvalitatīvu valsts pakalpojumu nodrošināšanu reģionu iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

28.05.2009., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra: Par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu


 

Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra aicina daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekus māju apsaimniekotājiem pieprasīt iesniegt atskaites par 2008.gada iekasēto un izlietoto maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

75% no visiem Latvijas iedzīvotājiem šobrīd dzīvo daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. To apsaimniekošanu veic vai nu pašu iedzīvotāju dzīvokļu īpašnieku biedrības (DzĪB) vai pašvaldību uzņēmumi, vai arī citi profesionāli apsaimniekošanas uzņēmumi. Diemžēl lielākā daļa no daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām nav pārņemtas dzīvokļu īpašnieku valdījumā, t.i., viņi nav uzņēmušies atbildību par mājas kopīpašuma daļu. Abos gadījumos dzīvokļu īpašnieku un pārvaldnieku juridiskās attiecības regulē dažādi normatīvie dokumenti.

 

Ja māja nav pārņemta valdījumā

Saskaņā ar 2008.gada 13.decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.1014 “Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu” ir noteikts pārvaldnieka sniedzamo pakalpojumu klāsts un dzīvokļu īpašnieku tiesības pieprasīt un saņemt mājas apsaimniekošanas tāmi, kā arī atskaites par padarīto.

Šie noteikumi ir saistoši tikai valsts un pašvaldību dzīvojamo māju pārvaldniekiem un līdz brīdim, kamēr dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē nebūs lēmuši par mājas apsaimniekošanas kārtību un maksu par to, tomēr, lai nodrošinātu mājas saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā un nepasliktinātu tās tehnisko stāvokli, tajos noteiktais darbu apjoms būtu veicams ikkatram ēkas īpašniekam un pārvaldniekam. Informācija par to pārvaldniekam jāsniedz ik gadu līdz 1.aprīlim vai arī pēc pieprasījuma jānosūta dzīvokļu īpašniekam.

 

Ja māja ir pārņemta valdījumā

Ja dzīvokļu īpašnieki ir izveidojuši DzĪB, ir svarīgi statūtu vai apsaimniekošanas līguma nosacījumi. Tajā ir jānosaka, cik bieži apsaimniekotājs iesniedz atskaites, kā un cik bieži tiek veikti darbi (mājas koplietošanas telpu un piesaistītā zemesgabala sanitārā uzkopšana u.c.). Dzīvokļu īpašniekiem jāprasa, lai līgumam būtu pievienota tāme, kur tiktu uzrādītas pozīcijas, kas veido apsaimniekošanas maksu.

 

Kam būtu jābūt atskaitē

• Līdzekļu atlikums uz perioda sākumu.

• Ieņēmumi (apsaimniekošanas maksa, nekustamā īpašuma nodoklis, apdrošināšana u.c.).

• Izdevumi (dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas un tai piesaistītā zemesgabala sanitārā kopšana un labiekārtošana, dzīvojamās mājas tehniskā apkope un kārtējie izdevumi, mājas pārvaldīšanas pakalpojumi (finanses un grāmatvedība, juridiskie pakalpojumi, lietvedība), pārvaldnieka administratīvie izdevumi, izdevumi ārkārtas gadījumiem.

• Līdzekļu atlikums uz perioda beigām.

• Iedzīvotāju un neapdzīvojamo telpu nomnieku/īpašnieku parādi uz perioda beigām.

 

Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras Plānošanas un komunikāciju nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!