• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju saņemšanas iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2009., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

27.05.2009., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju saņemšanas iespējām


 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra:

Valdība 19.maijā ir pieņēmusi lēmumu ar augustu atteikties no valsts apmaksātas pensiju un pabalstu piegādes mājās. Lai turpmāk nebūtu jārēķinās ar maksu par pensijas piegādāšanu mājās, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aicina pensionārus, atlīdzību un sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējus jau laikus izvērtēt banku vai Latvijas Pasta (LP) piedāvājumus un izvēlēties sev piemērotāko pensijas saņemšanas veidu.

Sagatavotie normatīvo aktu projekti paredz, ka pensiju piegādi mājās varēs izmantot arī pēc 1.augusta, bet par šo pakalpojumu būs jāmaksā pašam pensionāram. 25.maijā Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) domes sēdē tika apspriesta iespēja šīs izmaiņas sākt realizēt jau no 1.jūlija. Samaksas apmēru plānots noteikt likumā “Par valsts budžetu”. Pēc pašreizējām šā pakalpojuma izmaksām tie varētu būt 1,22 lati, ko VSAA ieturēs no pensijas, lai pēc tam pārskaitītu pakalpojuma sniedzējam – AS “Latvijas Pasts” kā samaksu par katru mājās piegādāto pensiju.

Tiem, kuri turpmāk nevēlēsies pensiju saņemt mājās, par to jāinformē VSAA, adresējot tai attiecīgu iesniegumu. Lai atvieglotu klientiem šo formalitāšu kārtošanu, VSAA ir vienojusies ar vairākām bankām, lai klients, atverot kontu, vienlaikus bankā var iesniegt arī pieteikumu VSAA par pensijas ieskaitīšanu šajā kontā (to var darīt arī gadījumos, ja konts attiecīgajā bankā jau ir, bet līdz šim nav izmantots pensijas saņemšanai). Savukārt bankas apņēmušās šos iesniegumus nogādāt VSAA. Šādu VSAA piedāvāto sadarbību pašlaik jau ir atbalstījušas septiņas bankas: Swedbank, Norvik banka, PrivatBank, Nordea Bank, Latvijas Krājbanka, Hipotēku banka un SMP banka (bijusī Multibanka). Sarunas par līguma slēgšanu sāktas vēl ar trim bankām – GE Money Bank, DnB Nord banku un Parex banku. Līdz ar to klientiem ir radītas visas iespējas ātri un operatīvi nomainīt pensiju saņemšanas veidu.

Banku darbinieki ir solījuši palīdzēt pareizi aizpildīt VSAA iesnieguma veidlapu, izskaidrot naudas izņemšanas kārtību un atbildēt uz citiem neskaidrajiem jautājumiem.

Ja pensijas saņemšana bankā pensionāram pašam dažādu apstākļu dēļ nav iespējama, viņš var vienoties, ka pensiju no konta izņem un nogādā pensionāram vai viņa vietā nokārto maksājumus bankā viņa pilnvarota persona – ģimenes loceklis vai cita persona, kurai pensionārs uzticas. Vairākas bankas piedāvā šāda pilnvarojuma noformēšanu bez maksas.

Pilnvarā iespējams konkrēti norādīt tās darbības, kuras pilnvarotā persona drīkst veikt, piem., tikai saņemt skaidru naudu, tikai veikt maksājumus vai tikai saņemt informāciju par konta stāvokli. Lai noformētu bankas pilnvaru, pilnvardevējam gan būs vienu reizi kopā ar pilnvarojamo personu jāierodas bankā.

Patlaban pensijas bankas vai Pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā saņem vairāk nekā 280 tūkstoši jeb 46% Latvijas pensionāru. VSAA dati liecina, ka šā gada aprīlī pensiju un pabalstu piegāde mājās tika veikta 323,3 tūkstošiem klientu, no tiem 205,3 tūkstoši dzīvo pilsētās, kā arī pagastu centros, kur parasti pieejama pasta nodaļa. Par to, ka daļai pensionāru pensijas piegāde mājās nav nepieciešamība, bet drīzāk gan ieradums, liecina fakts, ka apmēram 26% pensiju netiek izmaksātas dienā, kad paredzēta to piegāde mājās, bet nākamajās dienās, pensionāram pašam ierodoties pasta nodaļā. Savu aprīļa pensiju joprojām pastā nav izņēmuši ap 2500 pensionāru. VSAA aicina visas nesaņemtās, pastā uzkrātās pensijas izņemt līdz 31.jūlijam. 

VSAA Sabiedrisko attiecību daļa

 

Latvijas Pasts:

Saskaņā ar valdības lēmumu no 1.augusta pensiju piegāde mājās būs maksas pakalpojums. Tomēr pensijas piegāde mājās, īpaši jau lauku reģionos, arī turpmāk būs ērtākais un drošākais pensijas saņemšanas veids.

 “Latvijas Pasts arī turpmāk nodrošinās pensijas piegādi mājās. Salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, kur pensiju piegāde nu jau kādu laiku ir par maksu, Latvijā šis pakalpojums būs lētāks. Turklāt mēs piedāvājam arī citu ērtu pensijas saņemšanas iespēju – bez maksas atvērt pastā pensijas kontu,” stāsta Pasta valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Raitis Avots.

Klientiem, kuri tāpat kā līdz šim vēlēsies saņemt pensiju ar piegādi dzīvesvietā, Latvijas Pasts automātiski šādu iespēju garantēs. Tas nozīmē, ka pastnieks tāpat kā līdz šim piegādās pensiju mājās un saņēmējam nebūs jātērē ne laiks, ne nauda transportam, lai dotos pēc savas pensijas uz pasta nodaļu. Maksu par pensijas piegādi, kas nepārsniegs pāris latus, VSAA atskaitīs no pensijas.

Savukārt, ja pensijas saņēmējs nevēlas maksāt par pensijas piegādi, viņš jebkurā pasta nodaļā bez maksas var atvērt pnsijas kontu. Pensijas konts nodrošinās, ka VSAA katru mēnesi noteiktajā datumā ieskaitīs pensiju šajā kontā. Pensiju skaidrā naudā varēs izņemt jebkurā brīdī un jebkurā no pasta nodaļām – Latvijas Pasta nodaļu tīkls ir plašākais Latvijā. Šo kontu varēs izmantot arī rēķinu apmaksai, piemēram, par gāzi, elektrību un citiem komunālajiem pakalpojumiem. Komisijas maksa par skaidras naudas izņemšanu no konta ir 20 santīmi. Ja dažādu iemeslu dēļ pensijas saņēmējs pats nevar naudu no pensijas konta izņemt, tad naudas izņemšanai var pilnvarot arī kādu saņēmējam uzticamu personu. Tam nav nepieciešami notariāli apstiprināti dokumenti, un maksa par pilnvaras noformēšanu pastā ir tikai 2 lati.

Pensijas kontu, aizpildot veidlapu, var atvērt jebkurā pasta nodaļā vai pie sava pastnieka, kas palīdzēs veidlapu aizpildīt. Lai atvērtu pensijas kontu, ir nepieciešama pase. Par jaunatvērto kontu ir jāinformē VSAA, lai pensija turpmāk tiktu ieskaitīta atvērtajā pensijas kontā. Iesnieguma veidlapu VSAA par pensijas ieskaitīšanu kontā var saņemt un aizpildīt pasta nodaļās vai pie pastnieka.

Detalizēta informācija par pensiju piegādi turpmāk būs pieejama Latvijas Pasta sagatavotajā informatīvajā bukletā, kuru pēc pieprasījuma varēs saņemt visi pensionāri, kam pasts piegādā pensijas mājās. Par bukletu pensijas saņemšanas dienā var jautāt savam pastniekam.

Latvijas Pasta Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!