• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 21.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2009., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192443

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas–Francijas ārpolitikas un drošības semināru

Vēl šajā numurā

27.05.2009., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 21.maijā


 

TM: Par grozījumiem likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”

21.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti, izvērtējot tiesisko regulējumu saistībā ar masu pasākumu rīkošanu.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā pieteikumu par sapulces, gājiena vai piketa rīkošanu būs jāiesniedz ne agrāk kā četrus mēnešus pirms plānotā pasākuma. Līdz ar to būs noteikts sākotnējais termiņš, kad pasākuma organizētājs varēs iesniegt, bet pašvaldībā tiks pieņemti pieteikumi par plānotu pasākumu. Pašlaik ir noteikts, ka pieteikumu var iesniegt ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms attiecīgā pasākuma norises.

Turklāt pasākuma organizētājam būs paredzēts pienākums iesniegt pašvaldībā kārtības uzturētāju sarakstu ar tajā minēto personu parakstiem, kā arī precizēto sarakstu, ja tajā paredzētas izmaiņas vai ir nepieciešamība palielināt kārtības uzturētāju skaitu.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, esošais regulējums ir ļoti vispārīgs, tādēļ pasākuma organizatori bieži vien pienācīgi neizpilda savus pienākumus par kārtības uzturētāju nodrošināšanu, bet pašvaldības pārstāvjiem vai policijas darbiniekiem, kuri konstatē šādas pasākuma norises neatbilstības, nav iespējas tās ātri un efektīvi novērst.

Likuma grozījumi jāakceptē valdībā un jāpieņem Saeimā.

Grozījumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ārlietu, Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu, Ekonomikas, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Vides, un Vides ministrijai, Ģenerālprokuratūrai, Latvijas Pašvaldību savienībai, Tiesībsarga birojam un Valsts kancelejai.

 

TM: Par grozījumiem Latvijas nostājas projekta sagatavošanas, saskaņošanas un apstiprināšanas kārtībā

21.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi Latvijas nostājas projekta Eiropas Kopienas dibināšanas līguma pārkāpuma procedūras ietvaros sagatavošanas, saskaņošanas un apstiprināšanas kārtībā. Grozījumus noteikumos izstrādājuši Tieslietu ministrijas (TM) speciālisti.

Eiropas Kopienas dibināšanas līgums paredz iespēju Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij vērsties Eiropas Kopienu tiesā pret citu dalībvalsti sakarā ar EK dibināšanas līgumā noteikto pienākumu neizpildi, vispirms dodot dalībvalstij iespēju izteikt savu nostāju. Kā teikts projekta anotācijā, pašlaik šī kārtība ir regulēta ļoti vispārīgi un nepietiekami.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā būs precizēta kārtība, kādā sagatavos, saskaņos un apstiprinās Latvijas nostājas projektu pārkāpuma procedūras pirmstiesas procesā, kā arī gadījumos, kad Latvija vēlēsies sākt procedūru pret citu ES dalībvalsti.

Ir jāprecizē norma, kas paredz, ka TM vienmēr sasauc sanāksmi, pirms tiek sākta nostājas projekta sagatavošana. Pēc grozījumu stāšanās spēkā sanāksmi sasauks TM vai atbildīgā ministrija tikai gadījumos, kad to uzskatīs par nepieciešamu nostājas projekta izstrādei.

Plānots arī jauns pienākums ministrijām informēt TM par deleģēto pārstāvi, kurš koordinē nostājas sagatavošanu un informācijas apriti par pārkāpuma procedūrām savā iestādē.

Grozījumu projekts nodots saskaņošanai visām ministrijām, Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei, Latvijas Pašvaldību savienībai un Valsts kancelejai.

 

TM: Par zvērinātu tiesu izpildītāju skaitu, viņu amata vietām, iecirkņiem un to robežām

21.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts noteikumu projekts par zvērinātu tiesu izpildītāju skaitu, viņu amata vietām, iecirkņiem un to robežām. Noteikumus izstrādājuši TM speciālisti.

Kā teikts noteikumu projekta anotācijā, saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu jāpārskata pašlaik noteiktās zvērinātu tiesu izpildītāju iecirkņu darbības teritorijas, precizējot tās atbilstoši jaunajam administratīvo teritoriju iedalījumam. Turklāt jāveic izmaiņas, kas saistītas ar jaunu ielu izveidošanu pilsētās un esošo ielu nosaukumu maiņu. Arī turpmāk Latvijā strādās 137 zvērināti tiesu izpildītāji. Proti, Kurzemes apgabaltiesas teritorijā – 21 zvērināts tiesu izpildītājs, Latgales – 21, Rīgas – 62, Vidzemes – 15, Zemgales – 18 zvērināti tiesu izpildītāji.

Noteikumu projektā arī precīzi norādītas zvērinātu tiesu izpildītāju amata vietas un iecirkņi.

Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kā arī Valsts kancelejai.

 

TM: Par valsts nozīmes pasākumiem svētvietā Aglonā un to nodrošināšanas un drošības plānu 2010.gadam

21.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts rīkojuma projekts par valsts nozīmes pasākumiem starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā un to nodrošināšanas un drošības plānu 2010.gadam. To izstrādājuši Tieslietu ministrijas (TM) speciālisti.

Kā teikts paskaidrojuma rakstā, Rīgas arhibīskaps metropolīts kardināls J.Pujats 2009.gada 10.februāra vēstulē lūdza Ministru kabinetu atzīt ikgadējos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus 2010.gadā par valsts nozīmes pasākumiem un piedalīties to norises izdevumu segšanā. Minēto svētku norises organizēšanai Katoļu baznīcas Latvijā vadība pilnvaroja reliģisko organizāciju “Aglonas bazilikas draudze”.

Draudze iesniedza svētku sagatavošanas un to norises izdevumu 2010.gada aprēķinu ar nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta 197 315 latu. Rīcības komiteja, izvērtējot tāmes pozīcijas, vienojās, ka 2010.gadā tiks atbalstītas tās pašas tāmes pozīcijas, kas 2009.gadā. Turklāt atbalstītās tāmes pozīcijas summas palielināšana būs pieļaujama tikai gadījumā, ja to paredz normatīvie akti.

Līdz ar to TM par pamatotu uzskata valsts budžeta finansējuma piešķiršanu valsts nozīmes pasākumam starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā 2010.gadā 80 963 latus.

No šīs summas 35 016 lati būtu paredzēti TM pamatbudžeta programmā “Valsts nozīmes pasākumu norises nodrošināšana starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā”, savukārt 45 947 lati – citām ministrijām, proti, Iekšlietu ministrijai –17 661 lats, Veselības ministrijai –27 922 lati un Zemkopības ministrijai – 364 lati.

Svarīgi, ka svētki 2010.gadā iekrīt nedēļas nogalē – no 12. līdz 15.augustam, tas rada papildu risku, ka svētkus apmeklēs par aptuveni 30% cilvēku vairāk nekā iepriekšējos gados. Līdz ar to iesaistītajām institūcijām – Valsts policijai, Katastrofu medicīnas centram, valsts aģentūrai “Sabiedrības veselības aģentūra”, Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālajam diagnostikas centram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – būtu papildu uzmanība jāpievērš pasākuma drošībai.

Lai uzlabotu valsts nozīmes pasākumu starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā norises nodrošināšanu un pēc iespējas mazinātu procesa izmaksas, būs jāpiemēro Publisko iepirkumu likumā noteiktās procedūras, proti, tiks rīkoti iepirkumu konkursi.

Rīkojuma projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Iekšlietu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Veselības un Satiksmes ministrijai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par grozījumiem Valsts ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumos

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumos Nr.158 “Valsts ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi””, ko 21.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projektā noteikta kārtība, kādā turpmāk paredzēts kārtot Valsts ciltsgrāmatu par liellopiem, cūkām, aitām, kazām un zirgiem.

Tādējādi plānots, ka turpmāk ar šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju atzīšanu nodarbosies valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs” (LDC). Līdz ar to organizācijām, kas kārto vienas šķirnes dzīvnieku ciltsgrāmatu, vienošanos par informācijas apmaiņu un numuru piešķiršanu dzīvniekiem turpmāk būs jāiesniedz LDC.

Tāpat noteikumu projektā precizēta importētu vaislas dzīvnieku un tā bioproduktu ierakstīšana ciltsgrāmatā. To darīs tikai tad, ja dzīvniekam būs sertifikāts, kas apliecinās dzīvnieka izcelšanās datus.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par dzīvnieku barības higiēnas prasībām

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Higiēnas prasības dzīvnieku barības primārajai ražošanai un tiešajām piegādēm mazos daudzumos”, ko 21.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Ministru kabineta noteikumu projektā noteiktas higiēnas prasības dzīvnieku barību ražojošiem uzņēmumiem, kas gada laikā ne vairāk kā 10 tonnu apjomā tieši piegādā primāri ražotu dzīvnieku barību Latvijas teritorijā esošām saimniecībām.

Noteikumi paredzēs atvieglotas prasības salīdzinājumā ar prasībām, kas jāpilda barības apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, uz kuriem attiecas Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 12.janvāra regula (EK) Nr.183/2005, ar ko paredz barības higiēnas prasības.

Ja valdība noteikumus apstiprinās, dzīvnieku barības primārajam ražotājam būs jānodrošina, ka produkti, ko tas ražo, gatavo, attīra, iepako, uzglabā un transportē, tiks aizsargāti pret piesārņošanu un sabojāšanu. Tāpat nepieciešamības gadījumā būs jānodrošina telpu, aprīkojumu, konteineru, kastu un transportlīdzekļu dezinficēšana.

Prasību ievērošanu kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!