• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par potēšanu pret dzemdes kakla vēzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2009., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības pilnveidošanu ar nevalstiskajām organizācijām

Vēl šajā numurā

21.05.2009., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par potēšanu pret dzemdes kakla vēzi

 

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti 12.maijā pēc ekspertu uzklausīšanas atbalstīja ideju vakcinācijas kalendārā iekļaut arī poti pret dzemdes kakla vēzi.

Patlaban valsts apmaksā tikai dzemdes kakla izmeklēšanu jeb tā saukto skrīningu, taču nākotnē tiek plānots sākt arī bezmaksas vakcināciju. Jau 2010.gadā plānots vakcinēt 8500 meiteņu 12 gadu vecumā. Vakcinācijai nepieciešami aptuveni 600 tūkstoši latu.

Deputāti pauda bažas par to, ka ļoti maz sieviešu pēc uzaicinājuma saņemšanas dodas uz pārbaudi. No vairāk nekā 62 tūkstošiem sieviešu, kurām ir izsūtītas uzaicinājuma vēstules, pārbaudi veikuši vien aptuveni 6 procenti sieviešu.

Eksperti deputātiem norādīja, ka galvenais iemesls intereses trūkumam ir zemais izglītības līmenis, kā arī tas, ka šī apskate ne vienmēr ir pieejama cilvēkiem reģionos. Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate atzina, ka bieži vien arī paši ģimenes ārsti nav ieinteresēti informēt par iespējām, jo tas uzliek viņiem papildu slogu.

Apakškomisijas deputāte Ingrīda Circene sēdē norādīja, ka vakcinācijas kampaņa ir atbalstāma, jo lētāk profilaktiski ir apkarot šo slimību nekā pēc tam to ārstēt. Negatīvi I.Circene vērtēja praksi, ka tiek apmaksāts skrīnings, bet pacientiem jāmaksā par to ārstu apmeklējumu, kuriem nav līguma ar valsti. “Ja izmeklējums maksā 7 latus, bet par vizīti pie ārsta sievietei ir jāmaksā 20–25 lati, tas nav pieejams pakalpojums,” uzsvēra I.Circene.

I.Šmate norādīja, ka uzsāktā prakse ir jauna, tādēļ jau patlaban tiek domāts par to, kā atvieglot nosacījumus izmeklēšanas veikšanai. Turklāt cilvēkiem Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā ir iespēja saņemt informāciju par tiem ārstiem, kuri noslēguši līgumu ar aģentūru.

Dzemdes kakla vēzi izraisa papilomas vīruss, un ar to saslimst galvenokārt gados jaunas meitenes. Dzemdes kakla vēzis onkoloģijas pacientēm ir trešais biežākais nāves cēlonis tūlīt aiz krūts un plaušu vēža. Vakcinācija mazina saslimstību ar dzemdes kakla vēzi par 94 procentiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!