• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plānotajām reformām kultūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2009., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192149

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par potēšanu pret dzemdes kakla vēzi

Vēl šajā numurā

21.05.2009., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plānotajām reformām kultūrā

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 29.aprīlī ar kultūras ministru Intu Dālderi diskutēja par kultūras nozarē plānotajām reformām. Deputāti noskaidroja, ka budžeta samazinājumi visvairāk skars ministrijas centrālo aparātu, tāpat būtiskas izmaiņas gaidāmas kultūras izglītībā.

Kultūras ministrs apliecināja, ka gaidāmās reformas tiek aktīvi pārrunātas ar iesaistītajām profesionālajām organizācijām un šobrīd netiek pieļauta iespēja pilnībā likvidēt kādu muzeju vai skolu. Īstenojot reformas, tiks vērtēts kvalitātes, reģionālās pieejamības un finansiālā ietaupījuma aspekts, tomēr daudziem pieņemtie lēmumi būs sāpīgi, apliecināja I.Dālderis.

Šobrīd tiek plānots valstī saglabāt trīs mūzikas vidusskolas, kurās var apgūt plaša spektra mūzikas priekšmetus un mūzikas instrumentus. Tādas skolas paredzētas Rīgā un Liepājā, kā arī Latgales reģionā, kurā konkrēta pilsēta vēl nav izvēlēta. Pārējās deviņas mūzikas vidusskolas tiks reorganizētas tā, ka tajās audzēkņi apgūs tikai mūzikas priekšmetus, bet vispārizglītojošos priekšmetus mācīsies parastajās vidusskolās, pieļāva ministrs.

Deputātus interesēja, vai visās kultūras iestādēs tiek pārskatīti saimnieciskās darbības principi un reformas plānotas pēc būtības, nevis veicot mehānisku līdzekļu samazinājumu. I.Dālderis apliecināja, ka nozarē plānotas būtiskas strukturālas reformas, taču daudzas izmaiņas vēl ir procesā, jo jāsagaida budžeta izmaiņu apstiprināšana.

Pārrunājot 28.aprīļa izbraukuma sēdē gūtos iespaidus par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbiem, deputāti norādīja, ka būvniecības uzraudzība ir pārāk dārga. Uzraudzību veic valsts aģentūra “Jaunie “Trīs brāļi””, un par līdzīgu pienākumu veikšanu ārzemju uzņēmējiem šogad paredzēts samaksāt vēl 1,3 miljonus latu. Ministrs pauda viedokli, ka būvdarbu uzraudzības izmaksas ir pārlieku augstas un būtu jāpa­steidzas arī ar aģentūras likvidāciju.

Uzrunājot jauniešu ministru kabineta kultūras ministru Viesturu Roziņu, komisijas deputāts Jakovs Pliners vēlējās noskaidro viņa domas par valsts iespējām veicināt grāmatu lasīšanu. Jauniešu kultūras ministrs uzskata, ka lietderīga varētu būt atsevišķa valsts programma, tāpat liela loma ir masu medijiem, parādot, ka lasīt grāmatas ir stilīgi. Pozitīva nozīme būtu arī plašāk izplatītiem lasīšanas stūrīšiem grāmatu veikalos.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!